Βρέφος - Παιδί

Βρέφος

Καταχωρήσεις με κεντρικό θέμα το βρέφος, τα μωρά και πώς αντιλαμβάνονται τον κόσμο σε αυτές τις βρεφικές ηλικίες.
Αναζήτηση για:
Ταξινόμηση: Αντίστροφα

Αντανακλαστικό απόσυρσης

Όταν το νεογνό δεχθεί ένα επώδυνο ερέθισμα στο πόδι του, όπως το τρύπημα της φτέρνας κατά τη λήψη δείγματος αίματος, ολόκληρο το πόδι του τραβιέται και κάμπτεται, για να αποφύγει τον πόνο. Την ίδια στιγμή το άλλο πόδι τεντώνεται προς τα εμπρός, σαν να θέλει να κλοτσήσει μακριά το επώδυνο ερέθισμα. Αυτό είναι το αντανακλαστικό της απόσυρσης.

Αντανακλαστικό αποφυγής

Αν τοποθετήσετε μια ελαφριά κουβέρτα πάνω στο στόμα και τη μύτη του μωρού, θα την πιάσει στιγμιαία με το στόμα και μετά θα τινάξει το κεφάλι του δεξιά και αριστερά ή θα φέρει τα χέρια του μπροστά από το πρόσωπο του, σε μια προσπάθεια να τη διώξει. Αυτό είναι το αντανακλαστικό της αποφυγής.

Αντανακλαστικό του εμετού

Ο ερεθισμός του πίσω τμήματος του λαιμού κάνει την κάτων γνάθο να χαμηλώνει και τη γλώσσα να τινάζεται προς τα κάτων κι εμπρός. Αυτό το αντανακλαστικό πετά αυτόματα ένα αντικείμενο έξω από το στόμα του μωρού, προστατεύοντας το να μην πνιγεί, ενώ το παιδί μαθαίνει να καταπίνει και να τρώει.

Αντανακλαστικό babinsky

Αν χαϊδέψετε απαλά το πέλμα του ποδιού του νεογέννητου, αυτομάτως τα δακτυλάκια του ποδιού του ανοίγουν σας βεντάλια και αμέσως κυρτώνουν προς τα μέσα, αυτό είναι το αντανακλαστικό babinsky.

Τονικό αντανακλαστικό του αυχένα

Το τονικό αντανακλαστικό του αυχένα, βοηθά το μωρό να κοιτάξει προς το χέρι που είναι τεντωμένο μπροστά από το πρόσωπο του. Αν στρέψετε το κεφάλι του προς τη μία πλευρά, ενώ είναι ξαπλωμένο ανάσκελα, το ομόπλευρο χέρι και πόδι θα εκταθούν, ενώ το χέρι και το πόδι προς την αντίθετη πλευρά θα καμφθούν σε στάση παρόμοια με αυτή του ξιφομάχου.

Αντανακλαστικά θέσης

Τα αντανακλαστικά θέσης, βοηθούν το μωρό να κρατά το κεφάλι, τον κορμό τα χέρια και τα πόδια του στη σωστή θέση. Το πιο εμφανές αντανακλαστικό θέσης της νεογνικής περιόδου είναι η προσπάθεια του μωρού να κρατήσει το κεφάλι του σε μια θέση ανάλογα με τη θέση του κορμού του.

Αντανακλαστικό της σύλληψης

Το πιο γνωστό αντανακλαστικό όλων των μωρών είναι το γράπωμα. Δηλαδή, αν χαϊδέψετε το εσωτερικό της παλάμης ενός μωρού, αυτό αμέσως θα γραπώσει το δάχτυλο σας.

Αντανακλαστικό της αναζήτησης

Στενά συνδεδεμένο με το αντανακλαστικό του θηλασμού είναι το αντανακλαστικό της αναζήτησης. Καθώς το μωρό είνα ξαπλωμένο κοντά στο στήθος της μητέρας, το αντανακλαστικό της αναζήτησης το βοηθά να βρει τη θηλή και συνεπώς να θηλάσει.

Αντανακλαστικό του θηλασμού

Το μωρό σας κάνει θηλστικές κινήσεις πριν ακόμη γεννηθεί. Μπορεί μάλιστα να πετύχετε να πιπιλά το δάχτυλο του την ώρα που παρατηρείτε τον υπέρηχο στο ιατρείο του γυναικολόγου σας. Όταν γεννηθεί θα διαπιστώσετε ότι, αν βάλετε τη θηλή του μαστού  σας ή ενός μπιμπερό μέσα στο στόμα του, αυτόματα το μωρό θα αρχίσει να κάνει θηλαστικές κινήσεις.

Αντανακλαστικά και έλεγχος

Μέχρι να αναπτυχθούν οι σωματικές και πνευματικές ικανότητες του μωρού σας, τα ενστικτώδη αντανακλαστικά είναι αυτά που δίνουν τον βαθμό της ωρίμανσης του. Οι γιατροί μπορούν και τα ελέγχουν για να διαπιστώσουν τη γενική κατάταση του μωρού σας και ότι το κεντρικό νευρικό του σύστημα λειτουργεί φυσιολογικά. Τα πρόωρα μωρά δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο με τα τελειόμηνα μωρά.

Έρπειν

Όταν ξαπλώσετε το μωρό σας μπρούμυτα, αυτομάτως θα λάβει μια στάση που μοιάζει με το έρπειν, με τη λεκάνη του ανασηκωμένη και τα γόνατα μαζεμένα κάτω από την κοιλιά. Όταν τινάξει τα πόδια του προς τα πίσω, μπορεί να μετακινηθεί σαν να έκανε έρπειν. Δεν πρόκειται όμως για κάτι τέτοιο. Οι κινήσεις αυτές θα εξαφανιστούν μόλις τεντώσει το σώμα του και ξαπλώσει ολόκληρο τελείως μπρούμυτα.

Αντανακλαστικό του λακτίσματος

Το αντανακλαστικό του λακτίσματος είναι παρόμοιο με της βάδισης. Αν κρατήσετε το μωρό σας όρθιο και φέρετε το εμπρός μέρος του ποδιού του σε επαφή με την άκρη του τραπεζιού, θα σηκώσει το πόδι του σαν να θέλει να πατήσει πάνω στο τραπέζι. Το ίδιο αντανακλαστικό υπάρχει και στα χέρια, αν το πίσω μέρος του πήχη του μωρού σας ακουμπήσει στην άκρη του τραπεζιού θα σηκώσει το χέρι του.

Αντανακλαστικά βαδίσματος

Αν κρατήσετε το μωρό σας από τις μασχάλες σε όρθια θέση, με τα πόδια του να αγγίζουν μια σταθερή επιφάνεια, θα τα κινήσει σαν να περπατάει. Το αντανακλαστικό εξαφανίζεται σε τρεις με έξι εβδομάδες και δεν εξαρτάται από αυτό πόσο γρήγορα θα περπατήσει το παιδί σας.

Αντανακλαστικό του Moro

Εάν αφήσετε το κεφάλι του μωρού να πέσει προς τα πίσω, τεντώνει τα άκρα του και απλώνει τα δάχτυλα του. Μετά τα αφήνει να πέσουν αργά προς το σώμα του.

Αντανακλαστικά του προσανατολισμού

Το αντανακλαστικό του προσανατολισμού είναι το πιο βασικό ένστικτο. Αυτό βοηθά το νεογέννητο μωρό σας να βρει το στήθος σας και να θηλάσει. Αν χαϊδέψετε απαλά το μάγουλο του μωρού σας, θα γυρίσει το κεφάλι του προς την κατεύθυνση του δάκτυλου σας και θα ανοίξει το στόμα του. Αν αγγίξετε το μέσο του άνω χείλους του, θα δείτε ότι επίσης ανοίγει το στόμα του.
Σελίδα: 1 2 3 4> από: 4
Για ευαίσθητα θέματα (όπως πχ Υγείας & Διατροφής) θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στην αποδοχή των όσων αναγράφονται . Για οποιοδήποτε θέμα μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας .