Υγεία - Ασθένειες

Τικ

Καταχωρήσεις για τα τικ, το που οφείλονται και το πως πρέπει να αντιμετωπίζονται.
Αναζήτηση για:
Ταξινόμηση: Αντίστροφα

Τικ και φάρμακα

Όταν η βάση του προβλήματος είναι ψυχολογική, τα φάρμακα που χορηγούνται είναι κυρίως τα αντικαταθλιπτικά. Στις άλλες περιπτώσεις συστήνονται μυοχαλαρωτικά, που βελτιώνουν κάπως την κατάσταση. Η λήψη, πάντως φαρμάκων για την αντιμετώπιση των τικ χρειάζεται προσοχή, καθώς υπάρχει κίνδυνος για ανεπιθύμητες παρενέργειες. Η αύξηση του βάρους, οι θρομβώσεις και η δυσκινησία είναι μερικές από αυτές, ενώ στη σοβαρότερη μορφή τους μπορεί να διαταράξουν σημαντικά και τη γνωσιακή λειτουργία του ασθενούς.

Τικ και θεραπευτική αγωγή

Στις περιπτώσεις που συστήνεται θεραπευτική αγωγή, αυτό εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς. Σε γενικές γραμμές, πάντως, ειδικά εκπαιδευτικά και συμβουλευτικά προγράμματα που απευθύνονται στον ίδιο τον πάσχοντα έχουν καλά αποτελέσματα. Σε πολλές περιπτώσεις, συστήνεται ψυχοθεραπεία, όπου οι διάφορες τεχνικές βοηθούν τον ασθενή να ελέγχει τόσο τους παράγοντες που του προκαλούν το πρόβλημα όσο και το ίδιο το πρόβλημα.

Τικ στα παιδιά και θεραπεία

Στα παιδιά που δεν έχουν σοβαρό πρόβλημα συστήνεται να μην ακολουθούν κάποια θεραπεία, αφού η συγκέντρωση της προσοχής τους στο πρόβλημα θα το οξύνει και θα καθυστερήσει την αντιμετώπιση του.

Άτυπα τικ

Στην κατηγορία των άτυπων τικ, εντάσσονται τα τικ που εμφανίζονται μετά τη ενηλικίωση ή διαρκούν λιγότερο από ένα μήνα.

Χρόνια τικ

Τα συμπτώματα των χρόνιων τικ είναι λιγότερο εμφανή και η ένταση τους περιορισμένη. Διαρκούν 4-6 χρόνια, έχουν ισχυρή κληρονομική βάση και συνήθως εξαφανίζοντα στη εφηβεία.

Σύνδρομο Tourette

Το σύνδρομο Tourette, είναι η πιο σοβαρή διαταραχή μυοσπασμάτων. Το πρόβλημα εμφανίζεται στη αρχή της παιδικής ηλικίας και οι πρώτες εκδηλώσεις είναι συνήθως κινητικές και ακολουθούν οι φωνητικές. Η πάθηση είναι χρόνια με παροδικές εξάρσεις και υφέσεις, ενώ ορισμένες φορές, πριν την πλήρη εκδήλωση της παρατηρούνται κάποια συμπτώματα, όπως ευερεθιστότητα, υπερκινητικότητα και αδυναμία συγκέντρωσης.

Τικ και μορφές

Υπάρχουν τρεις μορφές τικ τα φωνητικά, τα κινητικά και τα σύμπλοκα. Τα φωνητικά τικ, μπορεί να είναι απλά ή σύνθετα, όπως το ψέλλισμα, οι άναρθροι ήχοι και η επανάληψη των λέξεων. Τα κινητικά τικ, μπορεί να είναι απλά ή σύνθετα, δηλαδή μορφασμοί, συσπάσεις βλεφάρων, συστροφές άκρων, χειρονομίες, πηδήματα και κινήσεις τακτοποίησης. Τέλος τα σύμπλοκα τικ μοιάζουν με ολόκληρη τελετουργία και είναι κινητικά και φωνητικά.

Τικ και άγχος

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα με το οποίο συνδέονται τα τικ είναι το άγχος, γι αυτό και οι στρεσογόνες καταστάσεις επιδεινώνουν το πρόβλημα. Κάποιος τραυματισμός ή η εγκεφαλοπάθεια είναι επίσης δυνατό να συνδέονται με τικ. Η αντίληψη, όμως, ότι όποιος έχει τικ, έχει και κάποια ψυχολογική ή διανοητική διαταραχή είναι σίγουρα λανθασμένη. Ωστόσο, ορισμένες παθολογικές ή ψυχικές παθήσεις εκδηλώνουν ως σύμπτωμα διάφορους τύπους τικ και σε αυτό οφείλεται μεγάλο μέρος της παρεξήγησης τους γι αυτό, πρέπει να γίνει σωστός έλεγχος για την αντιμετώπιση τους.

Τικ και παιδιά

Τα τικ εμφανίζονται συνήθως σε μικρή ηλικία, μεταξύ 5-14 ετών, καθώς τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στις παραπάνω παθήσεις και τις εκδηλώνουν συχνότερα. Βέβαια, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις εμφάνισης τους και σε μεγαλύτερη ηλικία, συνήθως λόγω άγχους. Τα περισσότερα μεμονωμένα τικ μειώνονται σε ένταση ή υποχωρούν τελείως στη διάρκεια της εφηβείας. Συνήθως, στη φάση αυτή τα τικ παίρνουν άλλες μορφές όπως το φάγωμα των νυχιών και περνούν μάλλον απαρατήρητα.

Τικ, που οφείλονται

Τα τικ μπορεί να οφείλονται τόσο σε ψυχογενή όσο και σε οργανικά αίτια, ενώ το ενδιαφέρον είναι ότι μπορεί να προκύψουν ακόμα και από κινήσεις που έχουν κάποια χρησιμότητα και επαναλαμβάνονται. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα τικ συνδέονται με γενετικούς και νευρολογικούς παράγοντες, με τη ψυχοπαθολογία του ατόμου, με διάφορες λοιμώξεις, φάρμακα και φυσικά με το στρες και την κληρονομικότητα.

Τικ και θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις ένα απλό ψευδοφάρμακο καταφέρνει να λύσει σχεδόν εξ ολοκλήρου το πρόβλημα. Η φαρμακευτική αγωγή επιλέγεται όταν υπάρχει πιθανότητα η διαταραχή να έχει επιπτώσεις στις εργασιακές και μαθησιακές ικανότητες. Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθείται κάποια φαρμακευτική αγωγή για όλα τα τικ, καθώς οι περισσότεροι καταφέρνουν να ζουν με αυτές τις ανεξέλεγκτες μυϊκές συσπάσεις.

Τικ και αίτια

Η βαθύτερη αιτία των τικ παραμένει αντικείμενο επιστημονικών συζητήσεων. Κάποτε θεωρούνταν ως συνέπεια μιας αρρώστιας, όπως η αποπληξία, ή ως τραύμα του νευρικού συστήματος. Συχνότερα υποδήλωνε την ύπαρξη κάποιας νεύρωσης, κυρίως όταν συνοδευόταν από κάποιο τραύλισμα ή αϋπνία. Σήμερα γίνονται καινούργιες υποθέσεις που βασίζονται στο γεγονός ότι πολλά τικ μοιάζουν με ορισμένες εκδηλώσεις της χορείας του Σίντενχαμ, νόσου που προσβάλλει το νευρικό σύστημα και χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτες κινήσεις.

Τικ στα μωρά και αίτια

Όταν μιλάμε για τικ στα μωρά σχεδόν πάντοτε, πρόκειται για κάποια αντίδραση ανησυχίας, την οποία τα μικρά εκτονώνουν με το σώμα τους και με την κίνηση. Τα τικ αυτά σταματούν συνήθως γύρω στα έξι με εφτά χρόνια, ηλικία που συμπίπτει με τα πρώτα σχολικά χρόνια.

Περίπλοκα ηχητικά τικ

Όταν τραγουδάμε, όταν σφυρίζουμε, όταν λέμε χυδαιότητες, όταν παπαγαλίζουμε, όταν επαναλαμβάνουμε μια φράση με αυξανόμενη ταχύτητα, τότε μιλάμε για την κατηγορία των περίπλοκων ηχητικών τικ.

Απλά ηχητικά τικ

Στην κατηγορία των απλών ηχητικών τικ ανήκουν ο καθαρισμός του λαιμού, το γρύλισμα, το ρυθμικό ρουθούνισμα, το δυνατό ξεφύσημα, οι λαρυγγόφωνοι ήχοι και η μίμηση του βόμβου των εντόμων.
Σελίδα: 1 2> από: 2
Για ευαίσθητα θέματα (όπως πχ Υγείας & Διατροφής) θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στην αποδοχή των όσων αναγράφονται . Για οποιοδήποτε θέμα μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας .