Μενού
Αρχική / Άρθρα / Διατροφή - Τρόφιμα / Αδυνάτισμα , μύθοι και αλήθειες

Αδυνάτισμα , μύθοι και αλήθειες

Οι περισσότεροι από μας, σε μια περίοδο της ζωής μας, έχουμε μπει στην διαδικασία να αδυνατίσουμε. Άλλοι για λόγους υγείας, άλλοι για λόγους καθαρά αισθητικούς. Σίγουρα έχουμε ακούσει διάφορους τρόπους και μεθόδους αδυνατίσματος, θαυματουργά σκευάσματα και χάπια τα οποία όμως εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και σίγουρα δεν παρέχουν σωστά αποτελέσματα. Σε αυτό το newsletter θα αναφερθούμε σε μεθόδους αδυνατίσματος που είναι πάρα πολύ διαδεδομένοι αλλά αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει κάποιος να ξέρει μπαίνοντας στην διαδικασία να αδυνατίσει είναι ότι δεν υπάρχει τοπικό αδυνάτισμα. Δεν μπορούμε, για παράδειγμα, να κάνουμε κοιλιακούς για να πέσει η κοιλιά ή απαγωγούς για να φύγουν τα ‘’ψωμάκια’’. Έχει αποδειχθεί ότι το πρώτο σημείο που αρχίζει κάποιος να χάνει λίπος είναι από την κοιλιά και από το σημείο στο οποίο συσσωρεύτηκε το λίπος τελευταία. Είναι σημαντικό να είναι καλά ενημερωμένος ο ασκούμενος και να μην ακολουθεί λανθασμένες μεθόδους που θα του κοστίσουν σε χρόνο, χρήμα αλλά πιο πολύ σε ψυχολογία.


Οι διάφορες μέθοδοι που αποτελούν τους μύθους του αδυνατίσματος είναι οι εξής:


Σάουνα, ατμόλουτρα


Στη σάουνα η αυξημένη θερμοκρασία οδηγεί σε απώλεια υγρών, δίνοντας την λανθασμένη εντύπωση ότι χάνεται βάρος. Με την αναπλήρωση των χαμένων υγρών επιστρέφουμε στο αρχικό βάρος. Είναι λάθος να μην αναπληρώνονται τα υγρά που χάνουμε γιατί αυτό θα οδηγήσει σε αφυδάτωση και προβλήματα στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών. Η σάουνα μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ εύκολο και ωραίο μέσο χαλάρωσης και ξεκούρασης έπειτα από μια πολύ κουραστική μέρα ή προπόνηση.


Πλαστικές φόρμες


Όπως και στην σάουνα η απώλεια υγρών δεν σημαίνει αδυνάτισμα. Το νερό που αποβάλλεται με τον ιδρώτα δεν έχει καμιά σχέση με το λίπος. Το λίπος δεν μπορεί να φύγει από τους πόρους του δέρματος καθώς ιδρώνουμε. Επιπλέον τα πλαστικά ρούχα είναι άκρως επικίνδυνα γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε θερμοπληξία κατά την διάρκεια της άσκησης.


Κρέμες, λάδια


Καμιά κρέμα δεν μπορεί να περάσει μέσα από το δέρμα και να φτάσει στον λιπώδη ιστό. Οι κρέμες αυτές, που διαφημίζονται ότι μπορούν να βοηθήσουν στο αδυνάτισμα, δημιουργούν μια τοπική υπεραιμία . Πολύ συχνή χρήση μάλιστα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο δέρμα και στα αγγεία.


Μασάζ για την κυτταρίτιδα


Η κυτταρίτιδα είναι συσσωρευμένο λίπος. Δεν είναι αρρώστια για να χρειάζεται ειδική θεραπεία. Χάνοντας λίπος από όλο το σώμα θα μειωθεί και στα σημεία που έχει μαζευτεί περισσότερο. Το μασάζ βοηθάει στην χαλάρωση των καταπονημένων από την γυμναστική μυών και την ψυχολογική ανάταση του ασκούμενου.


Μηχανήματα αδυνατίσματος και παθητική γυμναστική


Τα μηχανήματα αδυνατίσματος στηρίζονται στην εφίδρωση και την απώλεια υγρών (που όπως αναφερθήκαμε παραπάνω δεν έχουν καμιά σχέση με το λίπος) και στην ηλεκτρική διέγερση με στόχο την μυϊκή ενεργοποίηση στα σημεία όπου επικεντρώνονται η απώλεια λίπους. Με κανέναν τρόπο δεν μπορεί η διέγερση να προκαλέσει μείωση του σωματικού λίπους. Δεν καταναλώνεται καμιά θερμίδα, άρα δεν μπορούμε να περιμένουμε κανένα αποτέλεσμα.


Ποια είναι η αλήθεια λοιπόν για το αδυνάτισμα;


Ο ιδανικότερος τρόπος για την μείωση του σωματικού λίπους είναι η σωστή άσκηση και κυρίως η αερόβια προπόνηση. Κατά την διάρκεια της αερόβιας άσκησης παρουσιάζεται αύξηση του ρυθμού μεταβολισμού του λίπους. Με την έναρξη της προπόνησης το σώμα ξεκινάει να χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο λίπος από τα πρώτα 5 λεπτά και αυξάνεται σημαντικά στα 15-20 λεπτά. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει η προπόνησή μας να έχει διάρκεια από 20 λεπτά και πάνω ενώ παράλληλα θα πρέπει να διατηρούμε την ένταση χαμηλή σε ποσοστό 50-65% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας. Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και η συχνότητα προπόνησης. 3 τουλάχιστον φορές την εβδομάδα είναι απαραίτητες ώστε το σώμα μας να αποκτήσει τις απαραίτητες προσαρμογές και να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα που επιδιώκουμε.


Ο καθένας μας μπορεί να διαμορφώσει το πρόγραμμά του και να προσθέσει 30-50 λεπτά αερόβιας άσκησης. Σε συνδυασμό με ένα σωστό πλάνο διατροφής μπορούμε να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε χωρίς να σπαταλάμε άδικα χρόνο και κυρίως προφυλάσσοντας την υγεία μας.


Η άσκηση στο νερό αποτελεί τον καλύτερο και πιο ασφαλή τρόπο άθλησης και ψυχαγωγίας. Απολαύστε το νερό και ενημερωθείτε για τα πάντα που μπορεί να προσφέρει στο σώμα και την υγείας σας.


Αφήστε μια απάντηση