Μενού
Αρχική / Άρθρα / Διατροφή - Τρόφιμα / Συμβουλές διατροφής

Συμβουλές διατροφής

Το νέο θέμα μας, αφορά τη σωστή διατροφή και χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε, για να προστατέψουμε σωστά την υγεία μας και τον οργανισμό μας. Το θέμα χωρίζεται σε 3 μέρη και σήμερα σας παρουσιάζουμε το πρώτο, το οποίο περιλαμβάνει τις πρώτες χρήσιμες συμβουλές για τη διατροφή μας…

Τα προβλήματα βάρους τις πιο πολλές φορές βασίζονται σε συνήθειες, και οι συνήθειες είναι δυνατό να αλλάξουν. Για τη μεταβολή αυτών των συνηθειών, δεν απαιτείται τόσο δύναμη θέλησης όσο σωστός προγραμματισμός  και επιμονή.Χρήσιμο είναι να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους. Εκτός από τον μακροχρόνιο στόχο σας, τοποθετήστε πολλούς βραχυπρόθεσμους στόχους, π.χ εβδομαδιαίους, έτσι ώστε να σας δίνεται ένα αίσθημα ότι πετύχατε, πριν πετύχετε τον τελικό σας στόχο.

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι μια καλοκουρδισμένη μηχανή, και ο μόνος τρόπος για να επέμβουμε είναι να ακολουθήσουμε τους φυσικούς νόμους και κανόνες που όρισε η φύση. Δηλαδή ο σωστότερος τρόπος για να χάσουμε βάρος, είναι μόνο μέσα από τη προσεκτική μείωση της καθημερινής διατροφής και την παράλληλη αύξηση της σωματικής άσκησης. Δίαιτες του τύπου 20 με 30 κιλά σε 2 μήνες ή 5 κιλά σε 1 εβδομάδα, οδηγούν σε διατάραξη της ισορροπίας του οργανισμού, με ανεπανόρθωτα πολύ συχνά αποτελέσματα.

Παρατηρήστε ορισμένες διαιτολογικές σας συνήθειες, ανακαλύπτοντάς τις μπορείτε να εντοπίσετε τα αίτια που τις προκαλούν και που τελικά σας οδηγούν στο να τρώτε. Αναρωτηθείτε:

  •  -> Πώς τρώτε; όρθιοι, καθιστοί, μέχρι να φουσκώσει η κοιλιά σας, με τι ρυθμό τρώτε…
  • -> Που τρώτε; στη κουζίνα, στο γραφείο, στα εστιατόρια…
  • -> Πότε τρώτε; το πρωί,το απόγευμα, το βράδυ, ενώ διαβάζεται…
  • -> Τελικά τι τρώτε; έτοιμα φαγητά, μαγειρεμένα από εσάς, ότι σας δώσουν…
  • -> Κάτω από τι διάθεση τρώτε; όταν είστε στενοχωρημένοι, ευτυχισμένοι, αγχωμένοι…
  • -> …….;

Ανακαλύψτε τις συνήθειες σας!

Μάθετε πώς να υπολογίζεται τις θερμιδικές σας ανάγκες:

Η θερμίδα είναι η μονάδα που μετράμε την ποσότητα καυσίμων, με τη μορφή χημικής ενέργειας που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας, για τις δραστηριότητες του. Όταν παίρνουμε περισσότερες θερμίδες, από όσες καίμε, οι περισσευούμενες μετατρέπονται σε λίπος. Ενώ εαν τρώμε λιγότερο από όσο δαπανάμε, καίγεται ένα μέρος από το αποθηκευμένο λίπος. Προσοχή, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τρώμε καθόλου, για να μην παίρνουμε θερμίδες και να αδυνατίζουμε. Υπάρχουν βασικές λειτουργίες του οργανισμού, που απαιτούν ενέργεια για να πραγματοποιηθούν και είναι απαραίτητες για την επιβίωση μας.

Βρίσκουμε τις απαραίτητες θερμιδικές μας ανάγκες, επιλέγοντας από τους εξής τύπους:

Ηλικία
ΑΝΤΡΕΣ
ΓΥΝΑΙΚΕΣ
3-9
22,7   Χ    Σ.Μ    +   495=
22,5   Χ    Σ.Μ    +  499=
10-17
17,5   Χ    Σ.Μ    +   651=
12,2   Χ    Σ.Μ    +  746=
18-29
15,3   Χ    Σ.Μ    +   679=
14,7   Χ    Σ.Μ    +  496=
30-59
11,6   Χ    Σ.Μ    +   879=
8,7    Χ    Σ.Μ    +  829=
>60
13,5   Χ    Σ.Μ    +   487=
10,5   Χ    Σ.Μ    +  596=

Σ.Μ = Βάρος σε κιλά

Σε αυτό το αποτέλεσμα, που αντιστοιχεί αποκλειστικά στις ανάγκες του βασικού μας μεταβολισμού, προσθέτουμε τις θερμίδες οι οποίες είναι απαραίτητες, για να πραγματοποιήσει το σώμα μας τις εργασίες που θα του αναθέσουμε, όπως το περπάτημα, διάβασμα, οδήγηση κτλ. Κάθε κιλό αντιστοιχεί σε 7700 θερμίδες περίπου. Ο ιδανικός αριθμός μείωσης των θερμίδων μας, είναι κατά 550 θερμίδες λιγότερες την ημέρα, αντιστοιχεί σε ½ κιλό την εβδομάδα, αν σας φαίνονται λίγα σκεφτείτε ότι αντιστοιχεί σε 2-2 ½ κιλά το μήνα, από τα οποία το μεγαλύτερο ποσοστό (70-80%) θα είναι λίπος και όχι νερό( 7ημέρες Χ 550θερ.= 3850θερ.= ½ κιλό ).

Η μείωση των θερμίδων, δεν είναι η μόνη απαραίτητη προϋπόθεση για να αδυνατίσουμε. Ταυτόχρονα με την μείωση των θερμίδων, θα πρέπει να πετύχουμε και την μείωση του ποσοστού λίπους στην καθημερινή μας διατροφή. Φανταστείτε να καταφέρετε να μειώσετε τις θερμίδες και να τρέφεστε μόνο με τηγανιτά, παγωτά, γλυκά και γενικός με τροφές πλούσιες σε λιπαρά, το μόνο που θα πετύχετε θα είναι να προσθέσετε μερικά ακόμα κιλά λίπους στο σώμα σας. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η κατανομή των ποσοστών των ενεργειακών πηγών είναι ως εξής:

– ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ = 60-65 %
– ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ = 15-20 %
– ΛΙΠΟΣ = 15-20 %

Σε μια δίαιτα όμως όπου σκοπός είναι η μείωση του λίπους στο σώμα μας και η μείωση των περιττών κιλών, το ποσοστό του λίπους θα πρέπει να κυμαίνετε στο 5-10 %, με ταυτόχρονη αύξηση του ποσοστού των υδατανθράκων στο 65-75 %.

Η ενέργεια που αποδίδει 1 γραμμάριο θρεπτικών συστατικών, ονομάζεται ενεργειακό ισοδύναμο:

 -Υδατάνθρακες= 4 θερ./gr.
-Λίπη= 9 θερ./gr.
-Πρωτείνες= 4 θερ./gr.


Αφήστε μια απάντηση