Μενού
Αρχική / Άρθρα / Γη - Περιβάλλον / Ολοι μαζί ενάντια στην μεταβολή του κλίματος

Ολοι μαζί ενάντια στην μεταβολή του κλίματος

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΚΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ


 Μέρος Δεύτερο


 Σε οχτώ το αργότερο χρόνια πρέπει η εκπομπή που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου να σταθεροποιηθεί και ως το 2050 να μειωθεί γύρω στα 50% ως 85%. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της τρίτης έκθεσης του παγκόσμιου Συμβουλίου κλίματος, όπου περιγράφει τον απομείναντα χρόνο για έναρξη δράσης και διαπραγμάτευσης της πολιτικής και των ανθρώπων.



 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΡΥΠΩΝ


 Οχτώ χρόνια απομένουν ακόμα, που μπορούμε να επηρεάσουμε την αλλαγή του κλίματος. Τώρα βέβαια πρέπει να μετατρέψουμε τις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων κατεπειγόντως στην πράξη, π.χ. ηλιακή και αιολική ενέργεια, οικοδόμηση κτιρίων, προφύλαξη του περιβάλλοντος κλπ.


 Κυρίως όμως στις υπανάπτυκτες χώρες λείπουν γι΄ αυτήν την προσπάθεια τα οικονομικά μέσα, όπου παραμένει μόνο ακόμα λίγος χρόνος, να σώσουμε τη γη από την καταστροφή. Πρέπει μέχρι το 2015 η αυξητική εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα να υποχωρήσει, τότε μόνο μπορούν να αποφευχθούν τα τρομερά επακόλουθα.


 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ


 Έξι χρόνια εργαζότανε σχεδόν 3000 ερευνητές και συγγραφείς στην έκθεση κλίματος των Ηνωμένων Εθνών. Εξέδωσαν ένα ρεπορτάζ από τρία μέρη, που δείχνει τα σενάρια του κλίματος και περιγράφει τα επακόλουθα της υπερθέρμανσης της γης, αλλά επίσης αναλύει και δεικνύει και λύσεις.


 ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΕΣ  ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ


 Το Φεβρουάριο του 2007 σοκάρισε την παγκόσμια κοινωνία το πρώτο μέρος της έκθεσης του κλίματος των Ηνωμένων Εθνών. Αρκετά ευδιάκριτα όσο ποτέ άλλοτε, διαπίστωσαν 2500 συμμετέχοντες επιστήμονες, ότι ο άνθρωπος φέρει την ευθύνη για την πλανητική υπερθέρμανση και για την αλλαγή – μεταβολή του κλίματος.


Σύμφωνα με την έκθεση είναι τα επακόλουθα περισσότερο δραματικά απ΄ ότι υπολογίζαμε μέχρι σήμερα. ( βλέπε και σχετικά το πρώτο μέρος του άρθρου μου: Η πλανητική υπερθέρμανση  απειλεί και τρομάζει κατ΄ αρχάς τους φτωχούς.), επίσης και τα άρθρα μου για το περιβάλλον στην ιστοσελίδα μου.


 Δεν απομένει πολύς καιρός για την μεταβολή του κλίματος από αναφερόμενα προγνωστικά.


Το δεύτερο μέρος εξετάζει τα επακόλουθα του κλίματος για τους Ηπείρους. Η άνοδος του ετήσιου μέσου όρου της θερμοκρασίας θα αφήσει παντού πάνω στη γη ίχνη. Η έκθεση του παγκόσμιου συμβουλίου κλίματος των Ηνωμένων Εθνών απαριθμεί τα επακόλουθα για τη φύση και τον άνθρωπο αναλυτικά. Ευδιάκριτα είναι ότι η Αφρική  που θα αποκτήσει τα μεγαλύτερα προβλήματα και η Αυστραλία καθώς επίσης και η Νέα Ζηλανδία, αλλά θα μπορέσουν να υπερπηδήσουν την κλιματική αλλαγή.


 -Περίπου 20 ως 30% όλων των ζώων και ειδών φυτών μπορούν να αποθάνουν, αν η παγκόσμια  κατά μέσον όρο θερμοκρασία ανεβεί περισσότερο από 1,5 ως 2,5 βαθμούς Κελσίου.


 -Πλημμύρες διαμέσου αύξησης – άνοδος της επιφάνειας της θάλασσας απειλούνται το έτος 2080 κατά τα φαινόμενα και συμπληρωματικά πολλά εκατομμύρια ανθρώπων.


 – Συχνότερες, ισχυρότερες και υπερβολικότερες καιρικές συνθήκες στις αφορούσες περιφέρειες οδηγούν στην αύξηση οικονομικών και κοινωνικών εξόδων.


 -Η αναμενόμενη μεταβολή  του κλίματος θα πλήξει πιθανότατα την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Κυρίως η αύξηση της έλλειψης διατροφής και επακόλουθες ασθένειες, αυξημένες περιπτώσεις θανάτων και τραυματιών διαμέσου της θερμοκρασίας, πλημμυρών, καταιγίδων, πυρκαγιών και ανομβριών κλπ.


 Η αλλαγή του καιρού δεν σταματάει, το τρίτο μέρος της έκθεσης ασχολείται αν η προμήθεια ενέργειας, στην κυκλοφορία, την γεωργία ή και την βιομηχανία – παντού μπορεί να μειωθεί η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, συγχρόνως πρέπει τον ενδιάμεσο απομένοντα χρόνο να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τον άνθρωπο. Πολλές τεχνικές βρίσκονται ήδη στη διάθεση, μερικές πρέπει ακόμα να αναπτυχθούν. Και εδώ βρίσκεται το κέντρο σημασίας του τρίτου μέρους της αναφοράς.


 ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ  ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ  ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ  όμως να κάνουμε εναντίον της μεταβολής  του κλίματος;  


Μπορούμε  να εμποδίσουμε την πλανητική υπερθέρμανση;


Και μάλιστα για την προσπάθεια, όλων μας να την επιβραδύνουμε, είναι και παραμένει και για την πολιτική η ανώτατη προτεραιότητα διαπραγμάτευσης. Αλλά και καθένας από εμάς και στις τοπικές μας αυτοδιοικήσεις να προσφέρει την μικρή του προσφορά για τον περιορισμό του διοξειδίου του άνθρακα στην καθημερινή μας ζωή.


Τι πρέπει να κάνουμε για το κλίμα, που απειλεί όλο και περισσότερα θύματα από την πλανητική υπερθέρμανση;


Η αλλαγή του κλίματος θα μας επιφέρει σταθερά έξοδα και το θερμό καλοκαίρι θα αφήσει περισσότερο και γρηγορότερο αριθμό θυμάτων.


Τα νοσοκομεία θα επιβαρυνθούν με τεράστια έξοδα. Αλλά επίσης θα μειωθεί και η αποδοτικότητα των ανθρώπων και διαμέσου αυτής θα επιβαρυνθεί η οικονομία.


Με τα προβλήματα της υγείας και της πλανητικής υπερθέρμανσης μπορεί να ξεσπάσει μια παγκόσμια οικονομική κρίση;


Αν δεν πρέπει να γλιστρήσει η παγκόσμια οικονομία σε μια κρίση, πρέπει να λάβει την ανώτατη προτεραιότητα ο αγώνας διεθνώς εναντίον της πλανητικής υπερθέρμανσης, όπου απειλεί αύξηση της θερμοκρασίας, πλημμύρες και εξωγενείς ανομβρίες.


Αναρίθμητες επιστημονικές υπηρεσίες και διεθνείς οργανώσεις, που απασχολούνται με τα αίτια και τα επακόλουθα της αλλαγής του κλίματος, αντιπροσωπεύονται με αναρίθμητες προσφορές στο ιντερνέτ και σε επιστημονικές αναλύσεις.



 ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΥΞΗ


 Παγκόσμια περίπου 500.000 πόλεις καλύπτουν δύο τοις εκατό της επιφάνειας της γης, καταναλίσκουν όμως το 80%  των πόρων. Από τις 33 πόλεις, που κατά τους υπολογισμούς το έτος 2015 μετρούν πάνω από οχτώ εκατομμύρια κατοίκους, απειλούνται  σύμφωνα με έρευνα 21 εξαιτίας της θέσεώς τους στην ακτή από την άνοδο της επιφάνειας της θάλασσας και εξαιτίας της κλιματολογικής μεταβολής.


Είθε αυτές οι διαπιστώσεις και προτάσεις των επιστημόνων να λάβουν ενεργά θέση στις κοινωνίες των λαών για να υλοποιηθούν και όλοι μαζί σε συνεργασία εναντίον της μεταβολής του κλίματος για να ζήσει καλύτερα ο πλανήτης μας.


Τα έξοδα κατά την άποψη των επιστημόνων βρίσκονται μέσα στα όρια.


Αν η πλανητική θερμοκρασία παραμείνει στο 2.0 ως 2.4 βαθμούς Κελσίου, αυτή κοστίζει ετησίως λιγότερο από 0,12 ποσοστιαίες μονάδες της παγκόσμιας οικονομικής αύξησης. Οι συγγραφείς αναφέρουν, ότι είναι μάλιστα δυνατόν, με την εισαγωγή κλιματολογικών τεχνολογιών να διευκολυνθεί  ελαφρώς η αύξηση. Τουναντίον θα είναι 20 φορές ακριβότερο, αν δεν πράξουμε τίποτε: τότε διαμέσου πλημμυρών, ανομβριών, επιδημιών, θα προκληθούν και μεγάλα στρώματα προσφύγων.


 Τώρα καλείται η διεθνής κοινωνία των κρατών, να υλοποιήσει τις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων. Αυτή είναι η κύρια πρόκληση . Διότι ενώ οι βιομηχανικές χώρες τα έξοδα για έρευνες και περιβαλλοντικές καινοτομίες τα προμηθεύονται και μπορούν να βρουν χωρίς πρόβλημα, λείπουν  όμως από τις υπανάπτυκτες χώρες τα αναγκαία οικονομικά μέσα και οι νεωτερισμοί .


 Ήδη στη Γερμανία 170 φίρμες και ανώτατα ιδρύματα θα παρουσιάσουν περιβαλλοντικές καινοτομίες, εμείς  όμως δεν μπορούμε να παρουσιάσουμε τίποτε σχετικό.


 Οι υπανάπτυκτες χώρες αξιώνουν  από τις πλούσιες χώρες υποστήριξη, και δεν θέλουν προηγουμένως να συμμετέχουν σε μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και μείωση των εκπομπών αερίων…


 Σε αυτό το σημείο είχαν αποτύχει όλες οι διαπραγματεύσεις περί περιορισμού της μεταβολής του κλίματος.


Ασφαλώς μια πραγματική ώθηση για την προφύλαξη του κλίματος πρέπει να υπάρξει και μπορεί να υπάρξει, αν η διεθνής κοινωνία κρατών αναγνωρίσει, ότι αξίζει ο κόπος για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα.


 Οι βιομηχανικές χώρες θα προφητεύσουν από τις εξαγωγές σε όλον τον κόσμο αποτελεσματικότερων  τεχνολογιών εναλλακτικών μορφών ενέργειας .


 Οι υπανάπτυκτες χώρες μπορούν με την εισαγωγή ανανεωτικών αποδοτικών ενεργειών κυρίως και επίσης να συμπεριλάβουν περιφερειακές αγροτικές περιοχές στην προμήθεια ενέργειας.


Ώστε να μειώσουν την εισαγωγή πετρελαίου και με αυτή τη διαδικασία να δημιουργήσουν χώρους δράσης για την οικονομική τους ανάπτυξη. Μόνο αν όλα τα κράτη ακολουθήσουν  μαζί μπορεί να επιτύχει να φρενάρουμε την άνοδο της θερμοκρασίας της κλιματολογικής μεταβολής και με αυτή τη συμμετοχή και δράση να περιορίσουμε σε μια  ελεγχόμενη διάσταση τα επακόλουθα της αλλαγής.  


 Πηγή: Sueddeutsche Zeitung, Frankfurter Rundschau, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Welt, ARD, IPCC, όρα και προηγούμενα άρθρα μου.


Αφήστε μια απάντηση