Μενού
Αρχική / Άρθρα / Asxetorial / Ζήτω η Ολυμπιάδα της Coca Cola

Ζήτω η Ολυμπιάδα της Coca Cola

 

 ΤΟ ΘΕΜΑ

Ξεκινάμε το ASXETORIAL μας με ένα θέμα ακανθώδες , που άμεσα δεν απασχολεί την Ελληνική Κοινωνία διότι οι συνθήκες δεν έχουν ακόμα ωριμάσει (μπορεί και να μην ωριμάσουν ποτέ) ή δεν “αποφάσισαν” ακόμα τα MME να το αναγάγουν σε “πορτοπαράθυρα και πέργολες” . Ο τίτλος ” ΖΗΤΩ Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΗΣ COCA COLA ! ” θα μπορούσε να αποτελεί το “κρυφό σύνθημα” της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ή και γιατί όχι της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ. Μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα διότι μπορεί στο τέλος να εκπλαγείτε από την μεγαλύτερη ΑΥΤΟΠΑΓΙΔΕΥΣΗ (ίσως ,λέω ίσως…) των ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ στην Ελλάδα (π.χ Εκκλησία – Κυβέρνηση κ.λ.π) σε όλη την μετά Χριστό παρουσία του Ελληνισμού !!

(Προσθήκη Κυριακή 8 Αυγούστου 2004 – 5 ημέρες πριν την έναρξη των Ο.Α : Ευτυχώς ή δυστυχώς η επιστροφή των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα δεν έφερε σε δύσκολη θέση την νέα Ελληνορθόδοξη Κοινωνία . Η έλλειψη συντονισμένης και σοβαρής προσπάθειας , τα πρόσωπα που δεν υπήρξαν… , και η αδιαφορία των ΜΜΕ για να την ανάδειξη των αρχών και ιδεών του αρχαιοελληνικού πνεύματος ( προσαρμοσμένα στα σημερινά πρότυπα ζωής) …. μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε ανεμπόδιστα την Ελληνορθόδοξη ζωή μας . Η ορθοδοξία μπορεί να εξασφάλισε συμπαγή Εθνική ταυτότητα σε δύσκολα για το έθνος χρόνια … σήμερα όμως δια των εκπροσώπων της αποτελεί εμπόδιο στην ουσιαστική πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της κοινωνίας μας . Μακάρι κάποτε .. μετά από 50-500 χρόνια να μπορέσουμε ως έθνος , κοινωνία και ως άνθρωποι να βρούμε την δύναμη και το πνευματικό σθένος να ενώσουμε ή να συνδυάσουμε εις “ένα δόγμα – πιστεύω” το Αρχαιοελληνικό πνεύμα και τις αρετές τις Ορθοδοξίας . Μα την Παναγία ή Δία … θα μας ωφελήσει όλους . – asxetos ) .
– Διαβάστε στην συνέχεια το άρθρο που γράφτηκε τον Μάιο του 2001 .

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Πριν ξεκινήσουμε την “κουβέντα” μας ας δούμε τα δεδομένα που έχουμε αυτή την εποχή :

α. ΠΟΛΙΤΕΙΑ . Η Ελλάδα βρίσκεται 3 έτη πριν την έναρξη των ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ στο στάδιο της προετοιμασίας (κυρίως έργα υποδομής και Αθλητικές εγκαταστάσεις ). Ως αποτέλεσμα οποιαδήποτε δημοσιότητα περιορίζεται για την πορεία των έργων ή για το πόσο ευχαριστημένοι είναι οι “αλάδωτοι”.. συγνώμη οι “αθάνατοι” ή τέλος για το πόσο οι διαχειριστές της Υπόθεσης στην Ελλάδα , τρέφουν αισθήματα αγάπης ο ένας για τον άλλο και κόπτονται για τις Οικονομίες του Ελληνικού Λαού για το Μάρμαρο της Ολυμπιάδας της Αθήνας (και όχι π.χ της Χίου).

β. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία έχοντας βγει από την εσωστρέφεια του προηγούμενου Αρχιεπισκόπου και υπό την “ηγεσία” του κ.Χριστόδουλου επιχείρησε και επιχειρεί ένα άνοιγμα στην Ελληνική Κοινωνία η οποία έχει φέρει αποτελέσματα αλλά θα συζητούσαμε πολύ την ποιότητα του αποτελέσματος.

ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ – ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Πέρα από την οποιαδήποτε αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Πολιτείας ή την Πνευματική απήχηση της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας , ένας αντικειμενικός κριτής θα εντοπίσει εύκολα την παθογένεια και τα μειονεκτήματα που χρονίζουν και ανακυκλώνουν Ελληνική Πολιτεία και Εκκλησία :

α. ΠΟΛΙΤΕΙΑ .Ρουσφέτι , συμφέροντα οικονομικά , ατολμία , έλλειψη οράματος , επίδειξη εξουσίας , ασθενής μνήμη , ανικανότητα , στεγανά στην άσκηση της εξουσίας , επαγγελματίες πολιτικοί , ανίκανοι εκπρόσωποι του λαού αλλά ικανοί οικονομικών συμφερόντων κ.λ.π

β. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. Οσοι δεν ασχολούμαστε με τα της Εκκλησίας τι βλέπουμε ? α. Ένα απόμακρο και στεγανό σύστημα διοίκησης και διαχείρισης της Εκκλησίας χωρίς καμία συμμετοχή του Λαού. β. Μερσεντές και πολυτέλεια , τάχα μου ο Χριστός με τι πήγε στα Ιεροσόλυμα ? γ. Λιμνάζουσα περιουσία (χρηματική και κτηματική) δίπλα από την στέρηση και την φτώχεια του λαού. δ. Ένας λόγος …ένα κήρυγμα που δυσκολεύεται να κατανοήσει ο σύγχρονος Έλληνας δ. Για να μην λέω πολλά θα το πω απλά …. “λίγοι είναι εκείνοι οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας που θα αγγίξουν την ψυχή σου ..” , η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού είναι κατά συνήθεια Χριστιανοί ή επειδή “έτσι μεγαλώσαμε” … και δεν φταίμε εμείς ….

Βέβαια οι εξαιρέσεις που θα συναντήσουμε είναι πολλές που μάχονται να επιβιώσουν μέσα σε ένα κατεστημένο αδράνειας και αυτοπροστασίας της “εξουσίας” τους.

ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ.. ΠΡΟΣ ΤΟ 2004

Και καθώς θα προχωράμε προς το σωτήριο έτος 2004 μ.Χ η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων θα απαιτεί το αυτονόητο… :

α. Η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να υιοθετήσει πολιτικές που θα αναγάγουν το Πνεύμα του Ολυμπισμού και κατ’επέκταση τον ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. Θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει όλες τις πολιτικές που θα αναδεικνύουν , τα Αρχαιοελληνικά Μνημεία του Ελλαδικού Χώρου , την Πολιτιστική & Παγκόσμια Κληρονομιά των Αρχαίων Ελλήνων (Φιλοσοφία , Δημοκρατία , Επιστήμες , Τρόπος σκέψης και ζωής των Αρχαίων Ελλήνων κ.λ.π) .

β. Ανάλογες και αυτονόητες πολιτισμικές επεμβάσεις θα έχουμε από το Σύνολο του Πολιτισμικού – Καλλιτεχνικού – Μουσικού – Επιστημονικού Κόσμου της Ελλάδος . Δεξιώσεις – Συμπόσια – Εκδηλώσεις – Φεστιβάλ – Εκθέσεις – Εργασίες – Ινστιτούτα …και..και…ότι άλλο βάλει το μυαλό μας που όλα θα μιλάνε για ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ & ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ …και όλα θα μιλάνε-εκπέμπουν θετικά μηνύματα για τον ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.

γ. Ο μεγαλύτερος πόλος διαμόρφωσης της Κοινής Γνώμης τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Τηλεόραση – Ραδιόφωνο – Εφημερίδες – Περιοδικά κ.λ.π) θα μείνει αμέτοχος ? Μπαα… εδώ μιλάμε “ότι έχουμε πάρτι εδώ…” …πάρτι εκατομμυρίων … και εκεί θα δείτε/δούμε , σήριαλ , ταινίες , αφιερώματα , κουπόνια .. , εγκυκλοπαίδειες ..άντε να δούμε τι θα δούμε ….. αλλά σίγουρα ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.

δ. Η Ελληνική επίσημη Ορθόδοξη Εκκλησία δεν ξέρω ποια συμμετοχή και στάση θα έχει , αλλά σίγουρα δεν θα κατακεραυνώνει τις όποιες εκδηλώσεις ανάδειξης του Αρχαιοελληνικού Πολιτισμού …αλίμονο … μάλλον θα παραμείνει σιωπηλή και αμέτοχη…

ΩΡΑΙΑ…. ΚΑΙ ΕΑΝ ΡΩΤΗΣΕΙ /ΖΗΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ /ΟΙ ;

Όλα ωραία και καλά ….θα μου πείτε … ωραία , ωραία !! λέω και εγώ…

Ας υποθέσουμε ότι δημιουργείτε ένα κίνημα ή μία οργάνωση ή ένα Τηλεοπτικό Κανάλι ή μία Εφημερίδα ή ότι άλλο θέλετε φίλοι μου …και μεσούσης της “καμπάνιας” , λίγο πριν την Ολυμπιάδα …. “βγαίνει” και θέτει δυναμικά το εξής και απλό Ερώτημα / Αίτημα σε Λαό και Εξουσία :

“Κύριοι της εξουσίας καλά τα λέτε … ιδιαίτερα χαιρόμαστε για την προάσπιση και ανάδειξη του Αρχαιοελληνικού Πολιτισμού και Σκέψης ένεκα της Ολυμπιάδας… άρα… δεν θα έχετε καμία αντίρρηση να ιδρυθούν 5-6 …20 Ναοί λατρείας της Αρχαιοελληνικής Θρησκείας !! (δημοκρατία δεν έχουμε ?) ..ή να αλλάξει “το Χ” στην άσκηση της εξουσίας…να.. όπως γινόταν στην Αρχαία Αθήνα που παρουσιάσατε στο Διεθνές Συμπόσιο …. ή να γίνει εκείνο ..”όπως Αθήνα..Ολυμπία ” ” κ.λ.π …

Συγνώμη …. τι θα μπορέσει να απαντήσει η Ελληνική Πολιτεία ? “Έλα μωρέ…. για πλάκα κάνουμε τις εκδηλώσεις …για τα Αμερικανάκια ” ή “Αυτά που ζητάτε δεν είναι σοβαρά …” ?

-Και άμα δεν είναι σοβαρά γιατί σπαταλήσατε δεκάδες δισεκατομμύρια για την Παγκόσμια Προβολή τους ?

-Και με ποιο δικαίωμα η σύγχρονη Δημοκρατία σας , απαγορεύει την άσκηση του Θρησκευτικού συναισθήματος (π.χ Αρχαιοελληνικής Θρησκείας) ?

– Και γιατί οι Μουσουλμάνοι να έχουν ΤΖΑΜΙΑ και εμείς να μην έχουμε τους Ναούς μας ..τα σχολεία μας… ? κ.λ.π

Αναλογιστείτε τώρα φίλοι μου ..εάν τέτοιο κίνημα είναι αρκετά ισχυρό και σοβαρό όπου θα διαθέτει στις τάξεις του ποιοτικό Τηλεοπτικό Σταθμό και εφημερίδα και πολύ γνωστά πρόσωπα κοινωνικά καταξιωμένα (π.χ όπως ο Βουδιστής Γκηρ στην Αμερική…) (δύσκολο αλλά μην αποκλείεται τίποτα) .

Τι θα πούνε οι έχοντες την εξουσία ? “Ελάτε ρε παιδιά …δεν είχαμε τι να κάνουμε τα δισεκατομμύρια και τα δώσαμε της Γιαννούλας και του Λευτέρη να παίξουν ? ” ή θα μπούνε σε σοβαρή επιχειρηματολογία ? και τι θα πολεμήσουν ? όλα αυτά που με πακτωλό χρημάτων προσπάθησαν να αναδείξουν ? ή θα φέρουν τα σοβαρά και ατράνταχτα επιχειρήματα για τις αρετές της σύγχρονης άσκησης εξουσίας στη Ελλάδα ? και απέναντι σε τι ? στην Αρχαία Περιεκτική Δημοκρατία και αρετή … “ΚΩΝΕΙΟ ρεεεεε” …το ξέρετε ? θα τους πούνε .. και καθάρισαν… στην σύγκριση .

Μία σύγκρουση ιδεών της σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατικής εξουσίας όπως αυτή ασκείτε , με ένα Κίνημα “Αρχαιοελληνικής Σκέψης και Δημοκρατίας” είναι χαμένη για την πρώτη από τα αποδυτήρια ..και μάλιστα με πολλά αυτογκόλ…..

Σε μία τέτοια διαμάχη η θέση της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας σαφέστατα θα είναι πιο εύκολη από αυτή την Εκτελεστικής εξουσίας. Αφενός διότι δεν θα έχει παγιδευτεί σε εκδηλώσεις ανάδειξης του Αρχαιοελληνικού Πολιτισμού και αφετέρου θα έχει να επιδείξει την μακροχρόνια παρουσία της στην συνείδηση του ελληνικού λαού και κυρίως ότι αποτέλεσε τον κύριο συντελεστή διατήρησης του Ελληνισμού στα βάθη των αιώνων. Θα πρέπει όμως να αντιμετωπίσει τον σύγχρονο κακό εαυτό της και την απόσταση που την χωρίζει από την ψυχή μεγάλου μέρους του Ελληνικού Λαού .Βέβαια στην περίπτωση που θα επιδιώξει την κάθετη σύγκρουση σε επίπεδο αφορισμών , θα ηττηθεί στην συνείδηση μεγάλου μέρους του Ελληνικού Λαού , που διακατέχεται από ελευθεριότητα απόψεων και επιζητεί μόνιμα την επιχειρηματολογία και όχι τον αφορισμό (νέες ηλικίες – μορφωμένοι κ.λ.π) .

ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ…

Το μέγεθος του προβλήματος που θα τεθεί ή και της σύγκρουσης θα εξαρτηθεί από πάρα πολλούς παράγοντες , ενδεικτικά αναφέρω ορισμένους :

α. Το μέγεθος και το είδος της Επίσημης Ελληνικής προσπάθειας για την ανάδειξη του Αρχαιοελληνικού Πολιτισμού (η “αυτοπαγίδευση” που λέγαμε).

β. Από την ποιότητα της εξουσίας που θα ασκηθεί κατά τα επόμενο έτη και την πνευματική εμβέλεια των διαχειριστών της εξουσίας .

γ. Το ρόλο που θα διαδραματίσουν οι υπόγειες μεν …πλην γνωστές.. δυνάμεις αυτού του τόπου (Οικονομικές κ.λ.π) .

δ. Την δυναμική του “κινήματος” υπέρ της Αρχαιοελληνικής Σκέψης , ιδιαίτερα τα πρόσωπα που θα την στελεχώσουν , τα μέσα που θα διαθέτουν , και τους στόχους που θα θέσουν (ρεαλιστικοί , πραγματοποιήσιμοι , λογικοί , λαϊκής αποδοχής κ.λ.π) .

ε. Την στάση της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας απέναντι σε πιθανή σοβαρή αντίθεση και κυρίως κατά πόσο θα καταφέρει τα επόμενα χρόνια να αγγίξει την ψυχή του μέσου Έλληνα .

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ;

Βέβαια ….μία σιωπηλή συμφωνία/ συμμαχία των “ενδιαφερομένων” (που θα κινδυνέψει ο σκοτεινός θόλος της εξουσίας τους) ….για “ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ της COCA COLA” με λίγη σαπουνόπερα από Αρχαία Ελλάδα , έτσι σαν κερασάκι στην τούρτα της Ολυμπιάδας τους , με ένα Ελληνικό Λαό που βαθιά νυχτωμένος και ανυποψίαστος θα φωνάζει “κάτσε κάτω από την Μπάραα ” …. ενώ θα είχε την ευκαιρία χωρίς ιδιαίτερες ρίξεις… να “κάτσει αυτός κάτω από το ΦΩΣ” του Αρχαιοελληνικού Πολιτισμού και σκέψης , κάνοντας τον σταυρό του στην Παναγία που κάτι άλλαξε επιτέλους σε αυτή την ΧΩΡΑ….

….Αμήν Παναγία μου…


Αφήστε μια απάντηση