Μενού
Αρχική / Άρθρα / Ελληνομάθεια.gr

Ελληνομάθεια.gr

Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει… ιδιαίτερα όταν δε χρησιμοποιείται σωστά. Σκοπός της στήλης είναι να επισημάνει κάποια από τα συχνότερα λάθη που κάνουμε όλοι μας με την ελπίδα ότι οι γύρω μας δε θα μετράνε πλέον “μαργαριτάρια”.

Παρετυμολογία. Όταν παραποιούμε τη γλωσσική αλήθεια

Ένα από τα πιο συνηθισμένα αλλά και επικίνδυνα πεδία στις γλωσσικές αναζητήσεις του καθενός μας αποτελεί η ετυμολογία (δηλαδή, η επιστημονική μελέτη της ιστορικής εξέλιξης της μορφής και της σημασίας των λέξεων, καθώς και της σχέσης ανάμεσα σε λέξεις της ίδιας καταγωγής από διαφορετικές γλώσσες).

Συνέχεια »

Καλικάντζαροι. Ετυμολογία, δοξασίες, λεξικό και ονομασίες

Μα τι είναι αυτοί οι Καλικάντζαροι ; Ονομασίες για τους Καλικάντζαρους στην Ελλάδα. Ετυμολογική εξήγηση της λέξης καλικάντζαρος. Ιστορικό δοξασίας Καλικάντζαρων. Αγιασμός υδάτων και Θεοφάνεια.

Συνέχεια »

Απλώς ή απλά. Ομόρριζα Επιρρήματα και οι χρήσεις τους

Μεγάλη συγχρονική ποικιλία παρατηρείται στην επιλογή μεταξύ των δύο ομόρριζων επιρρημάτων. Άλλοτε προτιμάται το απλώς, άλλοτε το απλά, αν και εμπειρικά υπάρχουν μαρτυρίες για την υπεροχή του απλά.

Συνέχεια »

Πράσινα άλογα (Πράσσειν Άλογα)

Η φράση πράσινα άλογα χρησιμοποιείται (με την έννοια του παράλογου) στις λαϊκές παραδόσεις όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ιταλίας, καθώς και της Ρουμανίας πράγμα το οποίο δηλώνει ότι το "πράσινα άλογα" ήταν μια αποδεκτή μεταφορά στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο.

Συνέχεια »

Οπαδοί εν χορώ: προσέγγιση στα συνθήματα Ελλήνων οπαδών

Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Αρης κλπ. Οποια ομάδα και εάν υποστηρίζεται. Εάν έχετε βρεθεί σε γήπεδο κάποιο σύνθημα εν χορώ έχετε τραγουδήσει. Πάμε να τραγουδήσουμε....  ξανά ορισμένα από αυτά !

Συνέχεια »

Πλατεία Κλαυθμώνος, Παυσανίες (1880) & εργασιακή εφεδρεία (2011)

Οι «Παυσανίες», λοιπόν, έβγαιναν από το υπουργείο των Οικονομικών, που βρισκόταν στην πλατεία 25ης Μαρτίου (αργότερα θα ονομαστεί πλατεία Κλαυθμώνος < κλαυθμός: κλάμα), στεναχωρημένοι, συγκινημένοι και κάποιοι απ αυτούς έκλαιγαν, κρατώντας τον τελευταίο τους μισθό.

Συνέχεια »

Μάρκες αυτοκινήτων και γλώσσα αναφοράς

Aν προσέξει κανείς τις σχετικές γλωσσικές χρήσεις, δηλαδή τί γένους άρθρο προηγείται της κάθε μάρκας αυτοκινήτου, μπορεί να παρατηρήσει μια διχοτόμηση σε ουδέτερο και σε θηλυκό γένος, που απηχεί τις αντιλήψεις των ομιλητών περί ιδιοτήτων ενός οχήματος όπως είναι το μέγεθος, το πολυτελές του ή το κύρος της αντίστοιχης μάρκας.

Συνέχεια »

Οικονομική κρίση. Λέξεις και ετυμολογία τους

Επειδή το τού Αντισθένους «αρχή επιστήμης η των ονομάτων επίσκεψις» είναι πάντοτε χρήσιμο, θα επιχειρήσουμε μια αναγωγή στην προέλευση των λέξεων που χρησιμοποιούμε αυτόν τον καιρό για την οικονομική κρίση.

Συνέχεια »

Λεξιλογικοί Νόστοι (δάνεια & αντι-δάνεια)

Ελληνικές λέξεις που ξενιτεύτηκαν και επέστρεψαν αγνώριστες, όπως : γκλάμουρ , πλάζ, μασίφ, πόζα, σενάριο, μπουάτ, μαρμελάδα, πέναλτι, πιάτσα, τζίρος, λαζάνια, κρετίνος, κουπόνι, λαζάνια, μπαλλέτο, γόνδολα και πολλές πολλές άλλες

Συνέχεια »

Η άγνωστη ιστορία της λέξης «σιλουέτα»

Ο γαλλικός όρος γεννήθηκε από το επώνυμο τού Etienne de Silhouette, υπουργού οικονομικών τής Γαλλίας κατά το 1759, ο οποίος πρωτοτύπησε διακοσμώντας τους τοίχους τής κατοικίας του με σκιαγραφήματα ανθρώπινων μορφών.

Συνέχεια »

Τι σημαίνει η λέξη «κιμωλία» ;

Ξεκινάμε από το ασβεστολιθικό πέτρωμα, την κιμωλία, ταξιδεύουμε στη Μινωική Κρήτη, στρίβουμε για Ρώμη και μετά καταλήγουμε στις Κυκλάδες και στην Κίμωλο, ολοκληρώντας την ετυμολογική εξήγηση της λέξης κιμωλίας.

Συνέχεια »

Τι σημαίνουν οι λέξεις: «Διακαινήσιμος, Μάιος, Προλετάριος»

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι” ψημένοι” με τις πορείες ετοιμάζουν τα κόκκινα λάβαρα για να τιμήσουν την εργατική πρωτομαγιά, ενώ κάποιοι άλλοι θα προτιμήσουν να μαζέψουν λουλουδάκια στους κάμπους και τις εξοχές. Ας γνωρίσουμε, όμως, κάποιες λέξεις των ημερών.

Συνέχεια »

Διακήρυξη της Ακαδημίας Αθηνών – Αντικατάστηση Ελληνικών με Λατινικά

Διακήρυξη των μελών της Ακαδημίας εναντίον κάθε προσπάθειας για την αντικατάσταση του ελληνικού αλφαβήτου από το λατινικό . Πραγματικά γεννά πολλά ερωτηματικά. Προφανώς οι υπογράφοντες το κείμενο, γνωρίζουν κάτι παραπάνω απ’ αυτά που αναφέρουν ;

Συνέχεια »