Επιμέλεια:
Ουρανία Κατσαμάκα
περισσότερα »
+ Γράμματα- Γράμματα 

Η τελεία μπαίνει μέσα στα εισαγωγικά ενός μεγάλου κειμένου;

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 02/04/2008 . Αναγνώσεις: 4812

Η τελεία μπαίνει μέσα στα εισαγωγικά ενός μεγάλου κειμένου; Ή καλύτερα, πότε βάζουμε την τελεία μέσα στα εισαγωγικά και πότε έξω από αυτά;

Η τελεία μπαίνει μέσα στα εισαγωγικά ενός μεγάλου κειμένου;

Εφόσον το κείμενο σε εισαγωγικά είναι μεγάλο, αποτελείται δηλαδή από περισσότερες της μιας περιόδους, τότε είναι αυτονόητο ότι στο τέλος της κάθε περιόδου θα πρέπει να μπει μια τελεία.

Άλλωστε, αυτός είναι και ο ορισμός της περιόδου: Ένα ολοκληρωμένο τμήμα του γραπτού λόγου που ξεκινά με κεφαλαίο γράμμα και καταλήγει σε τελεία, ή αλλιώς που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο τελείες.

 Έτσι, αν ολοκληρώνεται μία ή περισσότερες περίοδοι μέσα σε εισαγωγικά, η τελεία θα μπει υποχρεωτικά μέσα στα εισαγωγικά.

Αν όμως παραθέτουμε μια ξένη φράση σε εισαγωγικά (όχι ολοκληρωμένη περίοδο) μέσα σε μια δική μας περίοδο, τότε η φράση ολοκληρώνεται μέσα στα εισαγωγικά και η τελεία ακολουθεί. Θα πρέπει δηλαδή να αντιμετωπίζουμε την εκάστοτε στίξη ως αναγκαίο συμπλήρωμα της περιόδου.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι τόσο η τελεία, η άνω τελεία αλλά και το κόμμα σημειώνονται έξω από τα εισαγωγικά, ενώ το ερωτηματικό και το θαυμαστικό μέσα σε αυτά, εκτός αν τα συγκεκριμένα σημεία στίξης δεν ανήκουν στο κείμενο που βρίσκεται μέσα στα εισαγωγικά, οπότε σημειώνονται έξω από αυτά (γραμματική Τριανταφυλλίδη).

Ουρανία Κατσαμάκα -  Φιλόλογος

Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις, ενστάσεις αλλά και ερωτήσεις είναι ευπρόσδεκτες στείλτε μας μήνυμα.
info@asxetos.gr
Ευχαριστούμε την φίλη Ουρανία για την συνεργασία που μας προσφέρει .
Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ή αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου των άρθρων χωρίς τη γραπτή άδεια της.
Ίσως σας ενδιαφέρουν
Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ή αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου των άρθρων χωρίς τη γραπτή άδεια των συντακτών εκτός εάν αναγράφεται ανωτέρω σχετική διαφορετική δήλωση και όροι αναδημοσίευσης.