Μενού
Αρχική / Άρθρα / Ελλας = Φως / Ομογένεια στη Κωνσταντινούπολη. Λιγοστεύουμε έντονα !

Ομογένεια στη Κωνσταντινούπολη. Λιγοστεύουμε έντονα !

Τέλη Οκτωβρίου συγκεκριμένα σε μια πρώτη προσπάθεια απογραφής του Ελληνικού στοιχείου στην Τουρκία προέκυψε πως η Ελληνική Μειονότητα της Κωνσταντινούπολης έχει περίπου 1.850 ανθρώπους με πολύ έντονη διάθεση πτώσης.

Ο πληθυσμός στην Κωνσταντινούπολη γερνάει καθημερινά. Το μεταναστευτικό ρεύμα ιδιαίτερα στους νέους είναι ίσως πιο έντονο απο οποιαδήποτε άλλη φορά, ενώ η οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκική αγορά δεν κάνει εξαιρέσεις ούτε στην Μειονότητα.

 

Ο δείκτης πορείας του πληθυσμού για την Ελληνική Μειονότητα της Κωνσταντινούπολης σύμφωνα με στοιχεία των εκκλησιαστικών επιτροπών ενοριών καθώς και απο εκτιμήσεις του Ελληνικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη

 ΟΙ δείκτες στο σχεδιάγραμμα δείχνουν την πορεία επι του πληθυσμού που έχει εγγραφεί στις ενορίες της Πόλης ενώ υπάρχει πάντα μια υποψία για ενα σύνολο 500 – 1000 ανθρώπων που δεν έχουν δηλωθεί για λόγους καθαρά διακρητικούς.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στα Δημοτικά σχολεία που είναι 12, πραγματική λειτουργία έχουν τα 10, ενώ τα δυο δημοτικά σχολεία λειτουργούν εικονικά για να μην κλείσουν και υπάρξει δήμευση των περιουσιών τους απο το Δημόσιο.

Και στα 10 δημοτικά σχολεία φοιτούν συνολικά περίπου 148 παιδιά εκ των οποίων τα 35 είναι Σύροι Ορθόδοξοι. Έτσι προς το παρών τουλάχιστον 110 παιδιά είναι Ελληνορθόδοξα καθώς υπάρχει και ενα μικρό δείγμα μικτών γάμων με Αρμένη πατέρα η Μαμά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αδύνατη εώς κωμική το πολύ θα χαρακτηριστεί η ενδεχόμενη συνέχεια λειτουργίας των Ελληνικών σχολείων καθώς όλα τα σχολεία πλέον έχουν λιγότερους απο 50 μαθητές το καθένα.

Το Ζάππειο φέτος φιλοξενεί 32 παιδιά ενώ πριν δέκα χρόνια είχε 110.

Η Μεγάλη του Γένους σχολή έχει 58 παιδιά και είναι το πολυπληθέστερο γυμνάσιο λύκειο.

Το κάποτε ένδοξο Ζωγράφειο έχει 47 παιδιά.

Απο το σύνολο των 137 παιδιών που φοιτούν στα 3 γυμνάσια λύκεια της Ομογένειας πάνω απο τα 40 είναι Σύροι Ορθόδοξοι, έτσι το πραγματικό Ελληνικό/Μειονοτικό δείγμα μειόνεται σε κάτω απο 85 παιδιά τουλάχιστο.

ΝΕΟΛΑΙΑ

Η Κωνσταντινουπολίτικη νεολαία έχει μεταναστεύσει προ πολλού. Σήμερα έπειτα απο τα νέα δεδομένα οι νεολαίαοι Έλληνες απο 3 εώς 30 ετών υπολογίζονται σε 500-600 άτομα ενώ ενα μεγάλο κομμάτι αυτών που δουλεύουν έχουν αρχίσει και μεταναστεύουν για την Ελλάδα.

ΕΝΟΡΙΕΣ

ΟΙ ενορίες της Κωνσταντινούπολης ερημώνουν και άλλο. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια έντονη προδιάθεση θανάτων και έτσι στην Ενορία της Αγίας Τριάδας του Τσιχαγγίρι, ενώ υπήρχαν 140 ενορίτες, φέτος έπειτα απο την ανακαίνηση της εκκλησίας οι ενορίτες που είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής δεν είναι περισότεροι απο 85.

Οι ενορίες στο Μεγάλο Ρεύμα, την Ξυροκρίνη καθώς και τον ʼγιο Στέφανο έχουν ερημώσει ενώ στην Ανατολική πλευρά της Πόλης υπάρχει μια στασιμότητα προσωρινή και έτσι δεν παρατηρείται έντονη πληθυσμιακή μείωση.

ΒΑΛΟΥΚΛΗ

Στο Νοσοκομειακό συγκρότημα του Βαλουκλή υπάρχει το Ψυχιατρείο, το Νοσοκομείο καθώς και το Γηροκομείο. Και στα τρία οι μόνιμοι ελληνορθόδοξοι τρόφιμοι είναι 118 ενώ παρ’ότι υπήρχε μεγάλος δείκτης θανάτων τα προηγούμενα χρόνια, έπειτα απο την ανακαίνηση όλων των εγκαταστάσεων το προσδόκημο ζωής έχει αυξηθεί εντυπωσιακά, ενώ δεν υπάρχει προδιάθεση για ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού με νέες αιτήσεις κλπ.

Η Ελληνική πολιτεία θα έπρεπε να αρχίσει να αναρωτιέται πραγματικά εαν θα έπρεπε να τεθεί σοβαρά ζήτημα για εξαφάνιση του Ελληνικού στοιχείου της Κωνσταντινούπολης, την ίδια στιγμή που η Μουσουλμανική/Τουρκογενής μειονότητα στην Δυτική Θράκη όχι μόνο υπάρχει αναλοίωτη αλλά αυξάνεται με αργούς πλέον αλλά σταθερούς τρόπους…


Αφήστε μια απάντηση