Μενού
Αρχική / Άρθρα / Διαδίκτυο - Πληροφορική / Like και Facebook. Τα είδη των Like

Like και Facebook. Τα είδη των Like

To ξέρετε, διανύουμε την εποχή των like. Χιλιάδες, εκατομμύρια like κατακλύζουν τις οθόνες μας καθημερινά μέσα στο «χάος» του Facebook και των άλλων social media.

Δεν είναι όμως όλα τα like ίδια, όσο κι αν στην οθόνη η λεξούλα που διαβάζουμε – και το αντίστοιχο σύμβολο με το χεράκι- είναι ένα και απαράλλακτο (και μην μου πείτε εδώ για διαφορές ανάλογα με τη γραμματοσειρά και τις ιδιότητες)

Like ! Μαγική για κάποιους, εκνευριστική για κάποιους άλλους, σήμανση. Μήπως θα πρέπει κιόλας να τα μετράμε;

Περιττό…Βλέπετε, το κάνει κάποιες φορές από μόνο του το «αδηφάγο» σύστημα: νά μια καταχώρηση με 63 like. Νά και μια άλλη, με ακόμη περισσότερα, 120.

Όπως τα παιδιά…. που μετράνε πόσα παγωτά έφαγαν ή πόσα μπάνια έκαναν. Θου, Κύριε, παλιμπαιδισμός…

Τί like όμως είναι τούτα;

Υπάρχουν like που τα αισθανόμαστε, που τα χαιρόμαστε με την ψυχή μας: τόσο μας αρέσε η καταχώρηση κάποιου.

Εντάξει, θα του κάνουμε και ένα σχόλιο παραπάνω. Βέβαια, μέσα στον καταιγισμό των πληροφοριών, σε λίγο κάτι άλλο θα βρεθεί να τραβήξει την προσοχή μας. Θα κάνουμε κι εκεί like; Ποιος ξέρει;

Άλλα like, πάλι, μοιάζουν με ψυχαναγκαστικές πράξεις. Μια ακόμη «τελετουργία» στο «τυπολατρικό» περιβάλλον της τεχνολογίας και των social media.

Ας γίνουμε, όμως, πιο συγκεκριμένοι. Παρακολουθήστε τα παρακάτω.

Όποιος έχει αντίρρηση, ή θέλει να τροποποιήσει τη λίστα, εδώ είμαστε. Κάνουμε εμείς «like» ( εσείς στη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλλον θα θέλατε κάπου να μας κάνετε «dislike»: κάτι δεν σας κάθεται και τόσο καλά ).

Όποιος, πάλι, συμφωνεί, και του αρέσει η λίστα, ας κάνει ό ίδιος like. Να είστε σίγουροι, θα αρέσει και σε μας.

ΕΙΔΗ «LIKE»

Α. LIKE ΣΕ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ

α. LIKE ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΩΣ ΠΡΑΞΗ:

Ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή όχι με τα γραφόμενα κάποιου σε καταχώρησή του, ή αν μας αρέσει ή όχι μια φωτογραφία του, ένα βίντεό του κ.τ.λ., κάνουμε εδώ like στο γεγονός και μόνο ότι έκανε μια καταχώρηση. Εκδηλώνουμε, έτσι, την ευαρέσκειά μας, που μας ενημέρωσε, ή μας γνωστοποίησε κάτι.

Αθώα πράξη; Όχι πάντα…

Παρενέργειες (η πιο «τραβηγμένη»): καταχωρεί κάποιος την είδηση για τον θάνατο ενός αγαπημένου ηθοποιού, και κάνουμε like…Μήπως χαιρόμαστε που απεβίωσε; Όχι βέβαια. Ας είμαστε, πάντως, πιο προσεκτικοί. Υπάρχει και «κοινωνική νοημοσύνη», εξάλλου..

β. LIKE ΩΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ:

Το πιο κλασικό -και δικαιολογημένο- είδος like. Εδώ κάνουμε like επειδή συμφωνούμε με τα γραφόμενα μιας καταχώρησης άλλου, μας αρέσει το βίντεό του κ.τ.λ. Με γεια μας, με χαρά μας. Αφού μας άρεσε……..περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα. Θα κάνουμε και τον «φίλο» μας να χαρεί, μην το ξεχνάμε…

γ. LIKE ΣΤΟ ΑΤΟΜΟ (στην ουσία):

Ασχετα από το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τα γραφόμενα κάποιου, σ» αυτή την περίπτωση μάλλον δεν το έχουμε ψάξει και πολύ: επειδή και μόνο είναι ο κολλητός μας, η γκόμενά μας, ή γενικά εκτιμούμε το συγκεκριμένο άτομο και έχουμε εμπιστοσύνη στις καταχωρήσεις του, όποτε και αν καταχωρεί κάτι, κάνουμε like. Πολύ γλύψιμο, ρε παιδί μου…

Στην ίδια κατηγορία ,και οι καταχωρήσεις επωνύμων: αφού το γράφει ο ηθοποιός γνωστού σίριαλ, like. Το γράφει ο Πάνος Καμμένος; Ή γνωστός δημοσιογράφος της τηλεόρασης; like.

Προφανώς, από τα «επικίνδυνα» like. Χάσκουμε μπροστά στους επώνυμους, ή απέναντι στις «αυθεντίες». Αλλά, μια στιγμή….Με τόσα like;….. Και εγώ θα «την έβλεπα» αυθεντία, ρε παιδιά….

 δ. LIKE ΣΕ ΑΝΤΑΠΟΔΟΣΗ:

 Μόλις μας έκανε λάικ κάποιος και αισθανόμαστε υποχρεωμένοι. Ίσως στην επόμενη, δική του, καταχώρηση, να του κάνουμε εμείς like. Παίζει……Αν είμαστε και ευγενικά παιδιά…

ε. LIKE ΩΣ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ:

 Σινιάλο… Εεεεπ, είμαι εδώ, φίλε μου (ζωντανός). Κάτι σαν το αυτόματο μήνυμα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας του τύπου ‘Παρακαλώ, επικοινωνήστε μαζί μου. Ευχαριστώ’…. Όταν βαριέται να γράφει μήνυμα ο άλλος ή να ειδοποιήσει κάποιον με άλλο τρόπο. Εξάλλου, κάνοντας ‘λάικ’ και τον ειδοποιεί και τον χαροποιεί με την αποδοχή (;) της καταχώρησης του πρώτου

στ. LIKE ΩΣ ΣΥΝΗΘΕΙΑ:

Α, εδώ τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα. Κάνουμε like σε ό,τι και αν βλέπουμε –και από οποιονδήποτε το βλέπουμε-. Εμμονή… Μάλλον θα πρέπει να το ψάξουμε κάπως περισσότερο. Μήπως, να κάνουμε «like» στη συμβουλή γνωστού μας να καταφύγουμε σε κανένα ειδικό;…. Λάικ. Χαχα. Λέμε τώρα…

Β. LIKE ΣΕ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

ΤΟ «ΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΟ» LIKE:

Αφελής πράξη. Κάνουμε like στον εαυτό μας, και πιο συγκεκριμένα σε δική μας καταχώρηση. Αυταρέσκεια, εγωπάθεια ή αμηχανία;
Αλλά, στην τελική…. Αν δεν παινέσεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει… Άφοβα, λοιπόν, like εις εαυτόν. Τζάμπα είναι. Εξάλλου, το ίδιο το σύστημα το έχει προβλέψει

Φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακούλι….. Να φαινόμαστε πολλά (τα like)…

Υπενθύμιση: παιδιά, μόνο μην κάνετε «dislike» στο κείμενο που διαβάσατε, επειδή βαρεθήκατε να βλέπετε τη «μαγική» αγγλική λέξη… Είπαμε, like… Να ομορφύνουμε τον κόσμο μας. Και το λεξιλόγιό μας


Αφήστε μια απάντηση