Μενού
Αρχική / Άρθρα / Asxetos click Today / Σε κλοιό όσοι έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό

Σε κλοιό όσοι έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό

Διορία μέχρι την Παρασκευή έχουν οι Ελληνες που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό προκειμένου να δικαιολογήσουν τον τρόπο που τα απέκτησαν.

Οσοι δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση του υπουργείου Οικονομικών αλλά και όσοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τον τρόπο απόκτησης των χρημάτων θα δουν τα ονόματά τους δημοσιοποιημένα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών.

 O υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι υπήρξε επικοινωνία με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία έθεσε ως βασική προϋπόθεση για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων πήραν τα κεφάλαιά τους από την Ελλάδα και τα τοποθέτησαν σε τράπεζες του εξωτερικού την ενημέρωσή τους. Οι σχετικές ενέργειες έχουν ήδη γίνει από το υπουργείο Οικονομικών και η διορία εκπνέει την Παρασκευή.

Στο μεταξύ, σφίγγει ο κλοιός για τους Ελληνες που διατηρούν καταθετικούς λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες. Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι τις προσεχείς ημέρες υπογράφεται προσύμφωνο με τις ελβετικές αρχές.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που δεν αποδειχθεί η προέλευση των χρημάτων, τα ποσά φορολογούνται με συντελεστή 45%.

Οπως φαίνεται, η Ελλάδα θα ακολουθήσει το γερμανικό σχέδιο φορολόγησης των καταθέσεων Γερμανών υπηκόων. Η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι από το 2013 οι ελβετικές τράπεζες θα επιβάλλουν φόρο στους τόκους των καταθέσεων περίπου 26%, ο οποίος και θα αποδοθεί στο γερμανικό Δημόσιο.

Επιπλέον, και προκειμένου να μην υπάρξει «παραγραφή» για τα προηγούμενα έτη, η γερμανοελβετική συμφωνία προβλέπει την επιβολή ενός επιπλέον φόρου, που θα κυμαίνεται από 20% έως 34% στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν τα προηγούμενα δέκα χρόνια.

Αν και το ύψος των καταθέσεων παραμένει άγνωστο, καθώς προστατεύονται από το ελβετικό τραπεζικό απόρρητο, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών προσδιορίζουν τις ελληνικές καταθέσεις σε περίπου 60 – 100 δισ. ευρώ.

Περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν στην εφορία 115 offshore εταιρείες στις οποίες το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος διενήργησε εκτεταμένους ελέγχους.

Συνολικά την τελευταία διετία, το ΣΔΟΕ έχει διενεργήσει ελέγχους σε 345 offshore, εκ των οποίων οι 230 βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ταυτόχρονα, στη ΔΟΥ Κρανιδίου βρίσκονται εν εξελίξει έλεγχοι σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες οι οποίοι δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Σημειώνεται ότι στην ανωτέρω περιοχή έχουν εντοπιστεί περί τις 200 offshore εταιρείες.


Αφήστε μια απάντηση