Μενού
Αρχική / Άρθρα / Asxetos click Today / Η Διεθνής έκθεση διαφθοράς αξιώνει αυστηρότερους Νόμους

Η Διεθνής έκθεση διαφθοράς αξιώνει αυστηρότερους Νόμους

Προλεγόμενα

Παρ΄ όλη την καλή βαθμολόγηση της Γερμανίας δεν είναι απαλλαγμένη από τη διαφθορά και
Transparency international αξιώνει την ανάγκη δράσης σχετικά με τη διαφθορά των βουλευτών και των δωρητών των κομμάτων- ιδιαίτερα στην οικονομία και τα κόμματα υπάρχει η ανάγκη διαπραγμάτευσης.
Αν αφορά τη διαφάνεια στην πολιτική, σκέπτονται την στιγμή αυτή αρκετοί τον Πρόεδρο της ΟΔΓ

Κώδικας τρόπων συμπεριφοράς εναντίον της διαφθοράς:
Η διαφθορά ζημιώνει όλους
Η διαφθορά βλάπτει την φήμη της Πολιτείας και των απασχολημένων
Η διαφθορά δεν είναι μικρό πταίσμα
Η διαφθορά οδηγεί κατ΄ ευθείαν στην αξιόποινη πράξη
Η διαφθορά αρχίζει από μικρές χάρες, καλοσύνες ,μικρό-εξυπηρετήσεις, μικρό-παροχές
Η διαφθορά δημιουργεί εξάρτηση, και γεννά σε άλλους αισθήματα μίσους.
Η διαφθορά δημιουργεί ανεργία

Δημόσιοι υπάλληλοι και εκλεγμένοι αντιπρόσωποι έχουν υποχρέωση να υπηρετούν το Σύνταγμα και να διατηρούν και να προφυλάσσουν τους ισχύοντες Νόμους και με τις λειτουργίες τους να ανταποκρίνονται ευσυνείδητα, αμερόληπτα και να εξυπηρετούν δίκαια., ισόνομα και ισότιμα.

Ανασκόπηση των χωρών της ΕΕ

Λέγεται ότι η διαφθορά συνέβαλε στην κρίση χρέους στην Ευρώπη και η οργάνωση της διεθνούς διαφάνειας υπογραμμίζει την άσχημη θέση της Ιταλίας και της Ελλάδας.
Οι οικονομικές δυσκολίες στην Ευρωζώνη μπορούν να συνδεθούν μέχρι ενός σημείου στην ανικανότητα των Αρχών να πατάξουν τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, που είναι από τις βασικές αιτίες της κρίσης.

Σύμφωνα με τον δείκτη της οργάνωσης που κυμαίνεται από το 0 , όταν η διαφορά είναι μεγάλη ως 10, η Ιταλία βαθμολογείται με 3,9 και η Ελλάδα με 3,4- και οι δύο χώρες κατατάσσονται στην 69η και στην 80η θέση της λίστας αντιστοίχως.

Η Γαλλία και η Γερμανία, στις οποίες ελπίζουμε πολλά για τη δράση και επίλυση των προβλημάτων της Ευρωζώνης, βρίσκονται στην 25η και 14η θέση αντιστοίχως.

Η δική μας κρίση του χρέους που σχηματίστηκε στη χώρα μας και έλαβε χώρα παγκόσμια δυσφήμιση,
είναι το χρέος σύμπτωμα μιας πολιτικής και κοινωνικής κρίσης της χώρας. SDZ, 11.01.2012.

Η Σομαλία και η βόρεια Κορέα μοιράζονται την 182η και την τελευταία θέση αντιστοίχως και
θεωρούνται οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά διαφθοράς.

Στην άλλη άκρη της κλίμακας είναι η Νέα Ζηλανδία με 9,5 βαθμούς, η Δανία με 9,4, η Φιλανδία με 9,4, η Σουηδία με 9,3 και η Σιγκαπούρη με 9,2 βαθμούς.

Ποιες είναι οι προοπτικές βελτίωσης της καταπολέμησης της διαφθοράς;

Η Ελλάδα στην 80η θέση είναι πρωταθλήτρια στη διαφθορά και όσο και αν η τρόικα προσπαθεί με κάθε
τρόπο να μας βάλλει Τάξη, φαίνεται ότι η διαφθορά στην Ελλάδα «μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει, και ξανά
προς τη δόξα τραβά».

Ο δημόσιος υπερφορτωμένος τομέας στη χώρα πάσχει, κυρίως από την άποψη της κακοδιοίκησης, αλλά και της διαφθοράς, γεγονός που επιφέρει επιβλαβείς επιπτώσεις στη φήμη και εμπιστοσύνη, τόσο στη λειτουργία του κράτους με τη γραφειοκρατική μειωμένη αποτελεσματικότητα του μηχανισμού του, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, με επιβαρυντικές συνέπειες για την παραγωγικότερη οικονομική ανάπτυξη και την εν γένει κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική εξέλιξη της χώρας μας, δεδομένου ότι οι δύο αυτοί τομείς που λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία αλληλοεπηρεάζονται αρνητικά ή και θετικά.

Η έλλειψη μηχανισμών τακτικών ελέγχων, τρόπους δράσεων και παρεμβάσεων, καθυστερήσεις, γραφειοκρατία, εκφοβισμός, η οργανωμένη δημόσιο- υπαλληλική έλλειψη διαλόγου, Λόγου και Αντίλογου και Teem Word για προληπτικά μέτρα, κριτική ανάλυση, προτάσεις, ελλείψεις και παραλείψεις και οι απροστάτευτοι δημόσιοι υπάλληλοι, η έλλειψη εσωκομματικού διαλόγου, και οι διογκούμενες διαφθορές και μια και δεν υπάρχει έλεγχος και κριτική αναπτύσσεται ένα αίσθημα αυθαιρεσίας και διαφθοράς.
Απουσιάζει όμως και η ενεργή συμπαράσταση της κοινωνίας.

Η έλλειψη ή και η βραδυκίνητη , περιορισμένη αυτεπάγγελτη επέμβαση και απονομή της δικαιοσύνης και η ανεπάρκεια των δικαστηρίων και του εξειδικευμένου προσωπικού μπορεί να είναι επίσης αιτία της διαιώνισης της διαφθοράς.

Σε μεγάλο βαθμό υπάρχει πειθαρχική ατιμωρησία των δημοσίων υπαλλήλων, θεσμοφυλάκων των τοπικών κοινωνιών, Δημάρχων και Αντιδημάρχων, που έχει δημιουργήσει στους παρανομούντες αίσθημα ασυδοσίας, εγωκεντρισμού και φαινόμενα ναρκισσισμού.

Οι πολίτες της χώρας μας είναι ανοχύρωτοι στην επέλαση και αρνητική σταθεροποίηση της διαφθοράς και λόγω του νεποτισμού, αλληλοεξυπηρέτησης ημετέρων, και υμετέρων, το δώσε, πάρε, της αντιπαραγωγικής νοοτροπίας μας, της έλλειψης διαλόγου και διαφάνειας, που δεν τους δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε χρήσιμες πληροφορίες για τον έλεγχο της «συνταγματικής ισοτιμίας και ισονομίας» των πολιτών και της δημόσιας διοικητικής δράσης.

Πάνω από όλα και στη δική μας Πατρίδα είναι ανάγκη να δραστηριοποιηθούν τα κόμματα εδώ και τώρα με αποτελεσματικά προγράμματα και οραματισμούς με νέους ανθρώπους, ευέλικτους, μορφωμένους, πολιτικοποιημένους, ενεργούς πολίτες, συγχρόνως να προβούν στην αναζήτηση τρόπων και μεθόδων καταπολέμησης της διαφθοράς σε όλους τους τομείς με ψήφιση νέων σύγχρονων και αυστηρότερων Νόμων.

Παρέκβαση:

Το φαινόμενο της αλληλοεξυπηρέτησης, νεποτισμού δεν είναι καινούργιο και επίσης της διαμάχης πλουσίων
και φτωχών, όπου οι φτωχοί κατά την αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν δραστικούς μεθόδους, κατ΄ αρχάς με νόμιμα μέσα, αλλά και τα δικαστήρια με δικαστικές ποινές τιμωρούσαν τους παραβάτες και έπαιρναν τις περιουσίες τους. Αμέτρητοι άνθρωποι μόνο και μόνο εξαιτίας του πλούτου τους καταδικάστηκαν σε εξορία. Πολλοί φτωχοί πωλούσαν την ψήφο τους για να παρευρεθούν στην συγκέντρωση ή έδιναν στο δικαστήριο την κρίση τους, για να επιζήσουν. Και ενώ στην Ρώμη αυτό το εμπόριο ήτανε στην ημερησία
διάταξη, στην Αθήνα υπήρχε μυστικότητα

Ο Πλούταρχος αναφέρει, ότι στα Μέγαρα μετά από μια εξέγερση αποφάσισαν, να χαρίσουν τα χρέη και τους πιστωτές, εκτός από το χάσιμο του κεφαλαίου, έπρεπε να πληρώσουν πίσω τους τόκους. Aristoteles Politik.

Το 412 άφησε ο λαός της Σάμου να δολοφονήσουν διακοσίους αντίπαλούς τους , έστειλαν σε εξορία τετρακοσίους και μοίρασαν τα κτήματα και τα σπίτια. Στις Συρακούσες ακόμα δεν είχε ελευθερωθεί από τον τύραννο Διονύσιο, από ότι στην πρώτη συγκέντρωση
διέταξε τον διαμοιρασμό των Μεγαλό- γαιοκτημόνων. N.Denis: Der antike Staat, Muenchen 1988.

Τέλος της παρέκβασης

Γενική ανασκόπηση

Η οργάνωση Anti – Korruptionsorganisation Transparency International αξιώνει, να ψηφιστεί πιο αυστηρά η Νομοθεσία εναντίον της δωροδοκίας των βουλευτών στη Γερμανία, διότι δεν υπάρχει ένας επαρκής κανονισμός της δωροδοκίας των βουλευτών και δωρεές σε κόμματα. Όμως η ψήφιση αυστηρότερου Νόμου εναντίον της δωροδοκίας των βουλευτών είναι προϋπόθεση να επικυρώσει η Γερμανία την UN-Konvention εναντίον της διαφθοράς. Τη σύμβαση του UN έχουν επικυρώσει περίπου 150 χώρες.

Για να απαλλαγούν οι χώρες από το διεθνή χάσιμο της εμπιστοσύνης, πρέπει να ψηφιστούν Νόμοι κατά της διαφθοράς, αλλά για να ψηφιστούν αυστηρότεροι Νόμοι, πρέπει να περιγραφεί εκτός των άλλών, ως ποινικό γεγονός η διαφθορά και η δωροδοκία των βουλευτών: « Η Δικαιοσύνη χωρίς δύναμη είναι ανίσχυρη, γιατί πάντοτε
υπάρχουν κακοί»
Πασκάλ

Παρέκβαση:
Το ότι δεν μπορέσαμε να ανοικοδομήσουμε την Πατρίδα μας και ότι χρωστάμε την απελευθέρωσή μας και την περαιτέρω εξάρτησή μας στους ξένους είναι στη συνέχεια και αδιανόητο και λυπηρό. Χρειάζεται όμως μια ιστορική ανασκόπηση για υπερπήδηση των αρνητικών γεγονότων. Προτού όμως απαιτήσουμε αλλαγές, και προσωπικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και παραγωγικότερες επενδύσεις καλά θα είναι να κάνουμε μια βαθιά τομή κριτικής ανάλυσης, και αυτοκριτικής. Από τον 8ο π. Χ. αιώνα ως σήμερα είμαστε η πρώτη χώρα μετανάστευσης απανταχού της γης, και εξάγουμε το πιο υγιές ανθρώπινου δυναμικού.
Εφτά εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται έξω από την Ελλάδα και διαπρέπουν και αφήσανε πίσω ένδεκα εκατομμύρια βραδυκίνητους ανθρώπους, χωρίς προγράμματα Κομμάτων, χωρίς ευέλικτους, δραστήριους, πολιτικοποιημένους ανθρώπους, να έχουν αναπτυγμένο το αίσθημα της φιλοπατρίας, της αλληλεγγύης, του διαλόγου και της συμμετοχής, έτσι που από την απελευθέρωση και μετά χρειαζόμαστε ξένους συμβουλάτορες, γιατί ακόμα δεν αναπτύξαμε το αίσθημα της ενότητας, της αλληλεγγύης, της ομόνοιας και αλληλο-υποστήριξης.
Τέλος της παρέκβασης

Επίλογος

Στην ΟΔΓ τόσο ο κυβερνητικός συνασπισμός, όσο και η αντιπολίτευση ασχολούνται για να διαπεράσουν αυστηρότερους Νόμους εναντίον της διαφθοράς.
Τότε μόνο μπορούμε εμείς, να επεξεργαστούμε τις αρνητικές εμπειρίες, τις πολλαπλές δημοσιεύσεις και παροτρύνσεις των ΜΜΕ και των ενεργών πολιτών, κλπ. παραγωγικά, όταν γι αυτό θέλουμε και είμαστε ικανοί και πρόθυμοι για αλλαγή και να αποδεχθούμε την κατεπείγουσα ανάγκη κριτικής ανάλυσης, βελτίωσης και υλοποίησης της αλλαγής και της δικής μας Πατρίδας.

Χωρίς άλλο απαραίτητη προϋπόθεση είναι η βελτίωση και ο καλύτερος εξοπλισμός και ανεξαρτησία των ΜΜΕ,
η ποινική δίωξη και η επέμβαση της δικαιοσύνης, που όλα αυτά απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό, οικονομικό εξοπλισμό και τεχνική βοήθεια. Η διαφθορά μπορεί να καταπολεμηθεί με προληπτικά μέτρα, όπου κάποιος αρχίζει να πληροφορεί καθοδηγητικά μαθητές και φοιτητές.
Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζουν και αναγνωρίζουν, ότι η διαφθορά είναι μια συμπεριφορά, που συνολικά είναι επιβλαβής, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά .

Κυρίως όμως καλούνται τα πολιτικά κόμματα να δημιουργήσουν προγράμματα, προοπτικές δράσεις, και
ιδιαίτερα οι αντιπρόσωποι στην περιφέρεια, υποχρεούνται να παρουσιάζουν παραγωγικότερες σκέψεις, να λαβαίνουν κάθε τόσο γνώση και θέση για τις ατασθαλίες, προλήψεις, ελλείψεις και παραλείψεις και διαφθορά και να δρουν άμεσα, επίσης οι μετέπειτα εκλεγμένοι και υποψήφιοι των τοπικών μας κοινωνιών να αγωνίζονται για να διαπεράσουν οι ενεργοί πολίτες σε συζητήσεις την αξίωση της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Όμως για τα επείγοντα προληπτικά μέτρα, ελλείψεις, παραλείψεις και διαφθορά δε περιμένει κάποιος τις άλλες εκλογές με αλλαγή της ίδιας φρουράς ή και άλλων κομμάτων, παρά βάζει μπρος τη διεκπεραίωση ή τη διαδικασία αναζήτησης της αλήθειας και ενδεχομένως καθαίρεση των υπεύθυνων πολιτικών, υπαλλήλων και Δημάρχων, αντιδημάρχων και θεσμοφυλάκων των τοπικών μας κοινωνιών.

Η διαφθορά εμποδίζει την εξέλιξη και φέρει τη διαρκή φτώχεια , συγχρόνως υπονομεύει την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα της συνεργασίας των δημοτικών μας διαμερισμάτων.

Παράξενο φαινόμενο είναι πολλές φορές κομματικοποιημένοι άνθρωποι να μην είναι πομποί και δέκτες, να μην προβληματίζονται, να μην συνδιαλέγονται, να μην διαβάζουν τα ΜΜΕ και τα ερεθίσματα, τις αξιώσεις και τα κοινά συμφέροντα των πολιτών και όσο καιρό καταλαμβάνουν απροετοίμαστε μια θέση, μετατρέπονται για
τον τόπο τους σε ποιο αντιπαραγωγικούς από πριν.

Δεν επιτρέπεται Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, θεσμοφύλακες, υποψήφιοι και πολιτευτές να εφαρμόζουν την κινέζικη παροιμία:

Εγώ ακούω – και εγώ ξεχνώ.
Εγώ το βλέπω – και εγώ το εννοώ αυτό.
Εγώ το προσποιούμαι – και εγώ το
καταλαβαίνω.

Οι πολιτικοί φαίνεται δεν έχουν κανένα κίνητρο και ερέθισμα να καταπολεμήσουν τη διαφθορά, και επειδή δεν υπάρχει ενδιάμεσος Τρόπος πληροφόρησης, επέμβασης (δημοψηφισμάτων) και ελέγχου, αυτοί ενδιαφέρονται κατά πρώτιστα να επανεκλεγούν και πάλι, και δεν θέλουν να ξέρουν τίποτε από το θέμα αυτό. Έπειτα το αίσθημα ανομίας δεν είναι σε αυτούς, όπως φαίνεται, τόσο ισχυρά διαμορφωμένο.

Το τραγικό για την πατρίδα μας είναι, το ότι πάλι έχουν οι πολίτες την επιλογή στα παλιά ανοργάνωτα κόμματα, που μέχρι τώρα δεν επεδίωξαν τις προϋποθέσεις για μια γνήσια Μεταρρύθμιση και δεν βρίσκεται κανένας καθοδηγητικός πολιτικός (ή οργανωμένα κόμματα με προγράμματα) που θέλει να αναλάβει την θέλησή του για αλλαγή που θα αφήσει να εξοντωθούν οι παλιές κλίκες και αντιστάσεις.

Και όσο καιρό, εμείς δεν είμαστε σε θέση με Διάλογο, αλληλεγγύη και συμμετοχή να λύσουμε τα εσωτερικά μας προβλήματα, τότε, τι κρίμα όμως, και πάλι ζητάμε βοήθεια από έξω, και τώρα βοηθάει η πίεση της ΕΕ , ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, και το λάθος τους με αιτία της δικής μας στενοκεφαλιάς, με την ακροβατική των αριθμών, αντί πραγματικών παραγωγικών μεταρρυθμίσεων, διότι οι παθόντες και τα αδύνατα στρώματα της κοινωνίας θέλουν να δουν δικαιοσύνη, ισοτιμία και ισονομία.

Και όποιος συνεχίζει να το αγνοεί , δεν είναι μόνο ένας κακός πολιτικός, αλλά είναι και κακός οικονομολόγος.
Παρατηρώντας τα πολιτικά κόμματα, χωρίς προγράμματα δράσης, πρόληψης, μελέτες προγραμματισμού και διεκπεραίωσης, τους πολιτευτές ως «πομπούς»,που μονολογούν, χωρίς δέκτες, και εγώ διαβάζοντας και ακούγοντας τα ΜΜΕ χωρίς αποτελεσματικότητα, επιρροή, καθοδήγηση, κριτική, λόγο και αντίλογο και ασταμάτητο έλεγχο, καταλήγουμε στις διαπιστώσεις των ξένων ανταποκριτών, που όπως:
Η Sueddeusche Zeitung, παρατηρεί από ανταποκρίσεις, το ότι η Ελλάδα, έφτασε σε αυτό το σημείο, που ο πληθυσμός δικαίως είναι οργισμένος εναντίον των δημοσιογράφων, διότι την τελευταία δεκαετία δεν εκπλήρωσαν τον στόχο τους για έλεγχο του κράτους και της εξουσίας.
Τα ΜΜΕ είναι στην Ελλάδα μέρος του «κατεστημένου». Συμμετείχαν στο παιχνίδι της διαφθοράς και ήτανε συμμέτοχοι στην καταστροφή του κοινωνικού ιστού στη χώρα.


Αφήστε μια απάντηση