Μενού
Αρχική / Άρθρα / Save Money / ΔΕΗ Λογαριασμός, τι να προσέχετε, συμβουλές ηλεκτροπληξία !

ΔΕΗ Λογαριασμός, τι να προσέχετε, συμβουλές ηλεκτροπληξία !

Αυτό που δεν έχουν συνειδητοποιήσει – στον βαθμό που θα έπρεπε – πολλά Νοικοκυριά-Καταναλωτές της ΔΕΗ, είναι η είδηση που αναμεταδόθηκε από αρκετά ΜΜΕ και το διαδίκτυο και αφορούσε την Κατάργηση της κλιμακωτής χρέωσης από τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Η είδηση της Κατάργησης της Κλιμακωτής Χρέωσης

Σχετικά ανέφερε το skai.gr στις 5/1/2011 : “Κρυφές αυξήσεις περιλαμβάνουν τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ που ενέκρινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς καταργείται η κλιμακωτή χρέωση για τα νοικοκυριά.
Έτσι, από το δω και στο εξής όλη η κατανάλωση ενός νοικοκυριού θα τιμολογείται με τη χρέωση ανά κιλοβατώρα που ισχύει για το αντίστοιχο κλιμάκιο, ενώ έως τώρα οι καταναλωτές πλήρωναν προοδευτικά, χαμηλότερες τιμές για τις πρώτες (π.χ. 800 κιλοβατώρες, υψηλότερες για τις επόμενες 800, κλπ.)

Για παράδειγμα, η κατανάλωση για 1500 κιλοβατώρες έως σήμερα γίνονταν ως εξής: Οι πρώτες 800 Kwh με 0,054 ευρώ/ κιλοβατώρα και οι επόμενες 700 Kwh με 0,0727 ευρώ/ κιλοβατώρα.
Από σήμερα, και οι 1500 κιλοβατώρες θα υπολογίζονται με 0,0727 ευρώ/ κιλοβατώρα.

Να σημειωθεί ότι τα τιμολόγια από 1200 – 1600 κιλοβατώρες αφορούν περίπου 2 εκατομμύρια καταναλωτές.

Η ανάλυση από το asxetos.gr

Αυτό που δεν έκανε κανένας όμως είναι να ποσοτικοποιήσει (με αξίες χρηματικές) τις επιπτώσεις από την διαφορά στον τρόπο τιμολόγησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από την ΔΕΗ. Το κάναμε εμείς με πολύ κόπο (όντως) φτιάχνοντας :

  • Ενα μοναδικό για το Ελληνικό Διαδίκτυο εργαλείο υπολογισμού του Λογαριασμού της ΔΕΗ (φαντάζομαι ότι θα το έχετε δεί ή και δοκιμάσει)
  • Γράφοντας αυτό το συμβουλευτικά άρθρο για ακόμα καλύτερη κατανόηση εκ μέρους σας των μεταβολών που έχουν γίνει.

Ας τα πάρουμε με την σειρά για να σας βοηθήσουμε όσο γίνεται καλύτερα.

Τιμοκατάλογος ΔΕΗ – Οικιακή Χρήση Γ1

ΔΕΗ : “Το Οικιακό Τιμολόγιο χωρίς Χρονοχρέωση (Γ1) είναι ένα τιμολόγιο στο οποίο εφαρμόζεται μια ενιαία τιμή χρέωσης για την κατανάλωση που πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, το ύψος της οποίας διαφοροποιείται ανάλογα με το συνολικό ύψος της 4μηνιαίας κατανάλωσης. “

Αυτός είναι ο νέος τιμοκατάλογος που ισχύει από αρχές του 2012. Αυτό που δεν τονίζει όμως (κακώς κατά την γνώμη μου) είναι ότι έχει καταργηθεί η κλιμακωτή χρέωση (η είδηση από το skai.gr εξηγεί τι σημαίνει κλιμακωτή χρέωση)

Πίνακας εξάρτησης των 14 διαφορετικών χρεώσεων του Λογαριασμού της ΔΕΗ με την Κατανάλωση και  τα Κλιμάκια Χρέωσης 

Το πρώτο πράγμα που κάναμε αλλά και εσείς θα πρέπει να καταλάβετε είναι να αποκρυπτογραφήσουμε την δομή του Λογαριασμού της ΔΕΗ.

Ο λογαριασμός όπως τον έχουμε συνηθίσει με την νέα μορφή του (σωστή δομή για λόγους πληροφόρησης) έχει αγαπητοί φίλοι 14 ! διαφορετικές χρεώσεις για διάφορους λόγους και αιτίες που επεξηγεί αρκετά αναλυτικά η ΔΕΗ στον ιστοχώρο της :

Οπως θα διαβάσετε στον Πίνακα που ακολουθεί, οι 9 από τις 14 κύριες χρεώσεις του Λογαριασμού της ΔΕΗ εξαρτούνται από το ύψος της κατανάλωσης μας, δηλαδή όσο πιο πολλές kwh (κιλοβατώρες) καταναλώνουμε τόσο πιο πολλά πληρώνουμε. Τις 10 χρεώσεις θα τις βρείτε στην πρώτη σελίδα του λογαριασμού σας, τις υπόλοιπες 5 στην 2η σελίδα (υπέρ Δήμου και ΕΡΤ).

Από αυτές τις 9 την μεγάλη ζημιά μας την κάνουν οι δύο χρεώσεις (δείτε τελευταία στήλη), η χρέωση της κατανάλωσης (ναι αυτή που ξέρουμε όλη…) ΚΑΙ ο τρόπος χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.
Αυτές οι δύο χρεώσεις γίνονται με κλιμάκια χρέωσης (όπως είδατε παραπάνω στο τιμολόγιο της ΔΕΗ) για τις οποίες όμως δεν ισχύει η κλιμακωτή χρέωση αλλά η χρέωση όλων των kwh με την τιμή του υψηλότερου κλιμακίου στο οποίο αυτό ανήκει.

 

Πίνακας εξάρτησης των 14 διαφορετικών χρεώσεων του Λογαριασμού της ΔΕΗ

Η αποκάλυψη του πραγματικού τελικού κόστους (4μηνο) όταν αλλάζουν τα κλιμάκια χρέωσης :

Και πάμε στην ουσία της ανάλυσης μας. Στον πίνακα που ακολουθεί προσπαθήσαμε να καταγράψουμε τα όρια εκείνα της κατανάλωσης μας σε kwh στα οποία αλλάζουν τιμή, είτε η χρέωση της κάθε αυτού κατανάλωσης μας είτε η τιμή χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Ετσι όπως θα δείτε στην τελευταία στήλη (7) εάν κάποιος καταναλωτής στο 4μηνο έχει κατανάλωση 800kwh θα πληρώσει για “Συνολική Αξία Ηλεκτρικού Ρεύματος + ΦΠΑ” περίπου 96 ευρώ (σελίδα 1 λογαριασμού ένδειξη “Α”)πλέον βέβαια των χρεώσεων της 2η σελίδας Δημοτικά τέλη, φόροι, ΕΡΤ κλπ τα οποία όμως δεν έχουν καμία σχέση και εξάρτηση από την κατανάλωση μας.

Εάν όμως ο ίδιος καταναλωτής αντί για 800kwh το 4μηνο είχε μία παραπάνω δηλαδή 801 θα πλήρωνε αντί για 96 ευρώ 116 ευρώ, παραπάνω 20 ευρώ. Το ίδιο σκεπτικό και ανάλυση ακολουθείστε και για τα άλλα οριακά σημεία κατανάλωσης (1000 – 1600 – 2000 -3000) και δείτε την επίπτωση της υπέρβασης των ορίων στην τελευταία στήλη.

Είναι δηλαδή αμαρτία (για να μην χρησιμοποιήσω καμία πιο βαριά κουβέντα) να πληρώσεις για μία (1) κιλοβατώρα +78 ευρώ στην περίπτωση της υπέρβασης των 2000 Kwh.


(Προσέξτε τα σημεία κατανάλωσης που αλλάζουν τα κλιμάκια χρέωσης- δείτε και τον Τιμοκατάλογο της ΔΕΗ)

 Διάγραμμα Πραγματικού Κόστους κάθε μίας kWh ανάλογα με το ύψος της Κατανάλωσης μας

 

Πηγές

dei.gr


Αφήστε μια απάντηση