Μενού
Αρχική / Άρθρα / Συνταγές και Μαγειρική / Κουραμπιέδες (συνταγή της μαμάς)

Κουραμπιέδες (συνταγή της μαμάς)

Βασικός παράγοντας για μια πετυχημένη συνταγή είναι οι πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιήσουμε. Το βούτυρο και τα αμύγδαλα κατά κύριο λόγο. Μπορούμε να βάλουμε ντόπιο βούτυρο αν βρούμε, αλλιώς και ένα αγελαδινό από το σούπερ μάρκετ κάνει δουλειά. Το αμύγδαλο επίσης πρέπει να είναι φρέσκο και μυρωδάτο.

Η συνταγή αυτή είναι μια από αυτές που φτιάχνει η μαμά μου, εύκολη και πετυχημένη. Το αμύγδαλο είναι χοντροκομμένο για να το “βρίσκει” το δόντι. Η σκληρότητά τους είναι μέτρια. Ούτε πολύ αφράτοι σαν αφρός, ούτε πολύ συμπαγείς σαν μπισκότο. Μας αρέσουν μικροί και στρογγυλοί, σα μπουκίτσες. Ποτέ δε σου φτάνει μόνο μια !

Υλικά

½ kgr φυτίνη (σε θερμοκρασία δωματίου) (αγελαδινό)
2 κ.σ. βούτυρο
2 κρόκους
1 ποτηράκι ρακί
1 ποτηράκι κονιάκ
¾ φλ. ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
1 κ.σ. κανελογαρύφαλλα (προαιρετικά)
2 φλ. αμύγδαλα καβουρδισμένα χοντροκομμένα
1 kgr αλεύρι περίπου (κοσκινισμένο)

 

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε τη φυτίνη, το βούτυρο και τη ζάχαρη αρκετή ώρα, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  3. Προσθέτουμε το κονιάκ, τη ρακί και τα κανελογαρύφαλλα και ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το αλεύρι σταδιακά, όσο χρειαστεί, και δουλεύουμε με το χέρι μέχρι να γίνει μια σχετικά σφιχτή ζύμη.
  5. Κόβουμε μικρά κομμάτια από τη ζύμη, φτιάχνουμε μπαλάκια κια τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. Δε θα φουσκώσουν, οπότε δε χρειάζεται να έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° (αντιστάσεις) 25-30′.
  7. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
  8. Πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη. (Αν βάλουμε άχνη ζάχαρη ενώ είναι ζεστοί, θα τραβήξει την υγρασία και θα κολλήσει).
  9. Τους διατηρούμε καλυμμένους σε τάπερ ή σε πιατέλα με μεμβράνη.

Tips

  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη φυτίνη με βούτυρο αν το προτιμάμε.
  • Πασπαλίζουμε με άχνη πρώτα το κάτω μέρος του σκεύους που θα τους τοποθετήσουμε (για να αχνιστεί ο πάτος τους) και μετά από πάνω.
  • Πασπαλίζουμε με άχνη όταν είναι κρύοι οι κουραμπιέδες !

Αφήστε μια απάντηση