Μενού
Αρχική / Άρθρα / Ταξίδια / Γένοβα (Genova) προορισμός με ατού

Γένοβα (Genova) προορισμός με ατού

Η Γένοβα (Genova) είναι πόλη της Ιταλίας και πρωτεύουσα της Λιγουρίας, στο κέντρο του ομώνυμου κόλπου. Με το που φτάνεις εντυπωσιάζεσαι από πολλά κτίρια γοτθικού και αναγεννησιακού ρυθμού. Διατηρούνται επίσης σε καλή κατάσταση και αρκετές εκκλησίες, καθώς και το σπίτι που γεννήθηκε ο Κολόμβος.

Tα αρχοντικά σπίτια μαρτυρούν τον πλούτο των εμπόρων. Aλλά και το υπερσύγχρονο λιμάνι που τα τελευταία χρόνια αναδείχθηκε σε must σταθμό όλων των κρουαζιεροπλοίων .Το εμπόριο αποτελεί τη βάση της οικονομίας της, τελευταία όμως γνωρίζει και σημαντική βιομηχανική ανάπτυξη. Η Γένοβα ήταν εμπορικό κέντρο με μεγάλη κίνηση, ήδη από τον 4ο π.Χ. αιώνα. Αργότερα έγινε μεγάλη ναυτική δύναμη και κύριος αντίπαλος της Βενετίας.

 Οι Γενοβέζοι πήραν μέρος στις σταυροφορίες και με τους Βενετούς συντέλεσαν στην άλωση του Βυζαντίου. Τα αρχαιολογικά ευρήματα δηλώνουν ότι η περιοχή της Λιγουρίας είχε κατοικηθεί από την προϊστορική περίοδο. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της πρόσβασης στη θάλασσα, οι κάτοικοι της περιοχής της Γένοβας ανέπτυξαν από νωρίς εμπορικές σχέσεις με τους Φοίνικες και τους Έλληνες.

 Με την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας η Γένοβα πέρασε από τα χέρια των Βυζαντινών, των Λογγοβάρδων και των Φράγκων, ενώ συχνές ήταν οι επιδρομές των Σαρακηνών και των Νορμανδών. Παρά τις περιπέτειες η Γένοβα αναπτύχθηκε και στον 11ο αιώνα ήταν μία από τις μεγάλες ναυτικές δυνάμεις της Μεσογείου, ενώ οι Γενοβέζοι έμποροι (με γνωστότερο το Μάρκο Πόλο) έφτασαν ως την Κίνα, τους Αγίους Τόπους και τη Μαύρη Θάλασσα.

 Η Δημοκρατία της Γένοβας επεκτάθηκε για να καλύψει όλη την περιοχή της Λιγουρίας και την Κορσική. Το 1528 η συμμαχία του πρίγκιπα της Γένοβας με τον Ισπανό Αυτοκράτορα Κάρολο τον 5ο έθεσε τις βάσεις για το “χρυσό αιώνα” της πόλης, στη διάρκεια του οποίου η Γένοβα γνώρισε τις λαμπρότερες μέρες της. Ακολούθησε ο βομβαρδισμός της πόλης από τα γαλλικά στρατεύματα και η κυριαρχία του Λουδοβίκου του 16ου, ο οποίος έθεσε τη Γένοβα υπό το γαλλικό στέμμα το 1684.

 Με τη Γαλλία να έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την Αυστρία ήταν απλώς ζήτημα χρόνου για τη Γένοβα να αλλάξει χέρια. Το 1746 υψώθηκε στην πόλη η αυστριακή σημαία. Η κατοχή κράτησε σχεδόν 50 χρόνια. Για λίγα χρόνια η πόλη ήταν ελεύθερη από ξένο ζυγό και το διάλειμμα κράτησε λίγο. Οι Γάλλοι επέστρεψαν το 1805 και προσάρτησαν τη Γένοβα. Η πόλη κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1814 και ένα χρόνο αργότερα προσαρτήθηκε στο Βασίλειο της Σαρδηνίας.

 Το 1821 πραγματοποιήθηκε μεγάλη εξέγερση, ενώ μια σειρά γεγονότων οδήγησε στο Βασίλειο της Ιταλίας. Τους στίχους του ιταλικού εθνικού ύμνου έγραψε ο Γενοβέζος Goffredo Mameli. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η πόλη βομβαρδίστηκε από τους Άγγλους. Στη διάρκεια των επιχειρήσεων καταστράφηκε το κέντρο της Γένοβας, το κτίριο της Όπερας και η Βιβλιοθήκη. Ήταν η ευρωπαϊκή πόλη που βγήκε πρώτη από τον πόλεμο, καθώς όταν οι συμμαχικές δυνάμεις μπήκαν στη Γένοβα οι Γερμανοί είχαν ήδη αποχωρήσει.

 Δεν νοείται επίσκεψη στη Γένοβα χωρίς να περάσετε από το Palazzo Reale. Kτίριο που φιλοξένησε από τις αρχές του 17ου αιώνα, οπότε και χτίστηκε, όλες τις σημαίνουσες προσωπικότητες της πόλης. Aπό την αίθουσα δεξιώσεων ώς τα ιδιαίτερα διαμερίσματα του δούκα και την εξαιρετική ταράτσα, η διακόσμηση του Palazzo Reale είναι εντυπωσιακή. Tο θέατρο Falcone που θα εντοπίσετε στην ανατολική πλευρά του παλατιού, φιλοξένησε πολλές φορές τις παραστάσεις του βιρτουόζου βιολιστή Pagannini.

 Tο Palazzo Ducale, κυριολεκτικά στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα σπουδαία μνημεία της πόλης, όπου φυλάσσονται ανεκτίμητα αρχεία και συγγράμματα. Τέλος αν εχετε χρόνο για κοντινή εκδρομή ξεκινήστε τις βόλτες σας από τα Cinque Terre, πέντε χωριά που ενώνονται μεταξύ τους με μονοπάτια. Eίναι παραθαλάσσια και η διαδρομή από το ένα στο άλλο είναι κάτι παραπάνω από γραφική.

 Σε ό,τι αφορά το φαγητό ο επισκέπτης έχει αρκετές επιλογές. Στην περιοχή του ιστορικού κέντρου θα βρείτε (σε πολύ λογικές τιμές) από παραδοσιακές ταβέρνες – trattorie έως κομψά restaurant-caffe που στεγάζονται σε κτίρια του 19ου αιώνα. Aν πάλι ψάχνετε για εντελώς πρόχειρα γεύματα, στην περιοχή του λιμανιού, αλλά και γύρω από τις μεγάλες πλατείες, θα βρείτε φούρνους που πουλάνε σάντουιτς με ψωμί focaccia.

 Για τη νυχτερινή σας διασκέδαση στην πόλη -και ιδίως στους πεζοδρόμους της παλιάς πόλης- θα βρείτε αρκετά bar και μικρά clubs. Σε κάποια από αυτά τα clubs όπου και αν υπάρχουν ορχήστρες με ζωντανή μουσική, ενδέχεται να πληρώσετε κάτι παραπάνω, κατά τα άλλα, υπολογίστε τις τιμές των ποτών περίπου όσο και στην Aθήνα.

 Να δείτε οπωσδήποτε τον καθεδρικό ναό του San Lorenzo. H κατασκευή του ναού ξεκίνησε τον 12ο αιώνα. Στο εσωτερικό του ναού αξίζει να δείτε το αναγεννησιακό εκκλησάκι του Aγ. Iωάννη του Bαπτιστή, καθώς και το Mουσείο του Θησαυρού.

 Στην μεσαιωνική Via San Luca, περιοχή που παραδοσιακά ανήκε στην οικογένεια Spinola, θα φτάσετε στην Galleria Nazionale di Palazzo Spinola, επίσημη κατοικία της οικογένειας που μετατράπηκε σε Πινακοθήκη στα 1958 και μη παραλείψετε να ανεβείτε στην υπέροχη ταράτσα με τις πορτοκαλιές και τις λεμονιές.

 Για τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη, καλό θα ήταν να ξεχάσετε το αυτοκίνητό σας και να μετακινηθείτε με τα λεωφορεία για το κέντρο και μετρό για το κέντρο και τα προάστια. O καλύτερος τρόπος να ανακαλύψετε τα αξιοθέατα της πόλης, όμως, είναι η ξενάγηση του Girocitta, που ξεκινά κάθε πρωί από την Piazza Verdi στις 09.30. Eκτός από τη διαδρομή του λεωφορείου, η ξενάγηση περιλαμβάνει και προαιρετικό περίπατο -με ξενάγηση- μιας ώρας στο ιστορικό κέντρο.

 Tα ξενοδοχεία που βρίσκονται γύρω από τον κεντρικό σταθμό των τρένων (Stazione Principe στην Piaza Acquaverde) αν και ιδιαίτερα οικονομικά, καλό θα ήταν να τα αποφύγετε. Προτιμήστε να ψάξετε λίγο παραπάνω, στην ευρύτερη περιοχή της Piaza Colombo, όπου ενδέχεται να βρείτε ευκαιρίες.

 Ως προορισμός έχει ένα ακόμα ατού: οι γύρω περιοχές ενδείκνυνται για εξερεύνηση, ενώ η ίδια η πόλη θα κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον σας. Eπιπλέον, μη ξεχνάτε πως η Γένοβα είναι ένας ιδανικός σταθμός, αν θέλετε να τραβήξετε προς την Aυστρία και σε λογική απόσταση από τα λιμάνια Mπάρι, Aνκόνα κ.λπ.


Αφήστε μια απάντηση