Μενού
Αρχική / Άρθρα / Εγκυκλοπαίδεια / Ολυμπιακός. Η ιστορία ενός Θρύλου

Ολυμπιακός. Η ιστορία ενός Θρύλου

Ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς (Ο.Σ.Φ.Π.) ή απλά Ολυμπιακός Πειραιώς είναι ελληνικός αθλητικός σύλλογος με έδρα τον Πειραιά.Το έμβλημα της ομάδας είναι ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος, ενώ ο σύλλογος είναι γνωστός και με το προσωνύμιο «Θρύλος».

Ολυμπιακός – Δημοφιλέστερη Ελληνική Ομάδα

 Ερευνα για τους συλλόγους με τους περισσότερους φιλάθλους σε 16 χώρες της Ευρώπης πραγματοποίησε η γερμανική εταιρία αθλητικού μάρκετινγκ “Sport+Markt“. Περισσότερους φιλάθλους στην Ευρώπη η Μπαρτσελόνα, πρώτη ελληνική ομάδα ο Ολυμπιακός.

 Το δείγμα που εξετάστηκε αφορά 9.600 άτομα (ηλικίες 15-69) στα οποία αρέσει το ποδόσφαιρο και παρακολουθούν αγώνες. Ο Ολυμπιακός είναι “πρωταθλητής” σε αυτήν την κατάταξη με δύο εκατομμύρια φιλάθλους, που τον φέρνουν στην 42η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης. Ο Παναθηναϊκός έπεται με 1,5 εκατομμύρια φιλάθλους (54η θέση), ενώ η ΑΕΚ είναι η τρίτη τη τάξει ελληνική ομάδα με 800.000 φιλάθλους.

 Ηταν η 9η ομάδα παγκοσμίως με τα περισσότερα μέλη το 2006, έχοντας 83.000 εγγεγραμμένους.

Η Ίδρυση στην «Ταβέρνα του Μοίρα»

Ο Πειραιάς του 1925. Καμινάδες εργοστασίων, εργατιά, εμπορικά μαγαζιά. Το λιμάνι πολύβουο. Μετανάστευση, επαρχιώτες περιμένουν στην ουρά για τις τελευταίες διατυπώσεις. Πρόσφυγες, περήφανοι άνθρωποι της Ιωνίας που ήρθαν στον Πειραιά για να γλιτώσουν από τη φωτιά και την καταστροφή. Ατελείωτο ανθρωπομάνι να ψάχνει να σκεπάσει την ανέχεια του. Μέσα σε τέτοιες συνθήκες γεννιέται ο Ολυμπιακός, ο Θρύλος, στον Πειραιά στις 10 Μαρτίου 1925 στην «Ταβέρνα του Μοίρα» που βρισκόταν στη σημερινή οδό Καραολή & Δημητρίου.

 Ολυμπιακός. Το φαινόμενο του Πειραιά που έγινε φαινόμενο και ολόκληρης της Ελλάδας. Η απάντηση του εργατικού Πειραιά στον αστισμό της Αθήνας, η απάντηση των προλετάριων στους κυριλέδες του Πανελληνίου και του Παναθηναϊκού. Ο κόσμος των καταγωγίων του ρεμπέτικου, απέναντι στους φρεσκοξυρισμένους θαμώνες των καφέ-σαντάν. Οι δημιουργοί του Ολυμπιακού, αυτοδημιούργητοι επαγγελματίες και επιχειρηματίες.

Ο Ολυμπιακός ιδρύθηκε στις 10 Μαρτίου 1925, από τη συγχώνευση δύο πειραϊκών σωματείων, του Αθλητικού και Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Πειραιώς (Πειραϊκός Ποδοσφαιρικός Όμιλος) και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς.

Ο ΑΠΣ Πειραιώς συμμετείχε στο τελευταίο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Αθηνών-Πειραιώς το 1924, το οποίο κατέκτησε. Από την διάσπασή του ιδρύθηκαν ο Ολυμπιακός Όμιλος Πειραιώς και ο Πειραϊκός Όμιλος (μετέπειτα Εθνικός).

Συγκεκριμένα το ίδιο έτος διαφωνούντες ποδοσφαιριστές αποχώρησαν από το σύλλογο και εντάχθηκαν στον “Κεραυνό“, ο οποίος μετονομάστηκε διαδοχικά σε “Γιάνγκ Μπόυς”, “Πειραϊκό Ποδοσφαιρικό Όμιλο” και τελικά στον Εθνικό.Οι εναπομείνατες δημιούργησαν τον Ολυμπιακό.Δηλαδή, ο Ολυμπιακός ιδρύθηκε για να αποτελέσει το αντίπαλο δέος του πολύ ισχυρού, εκείνη την εποχή, Εθνικού, αλλά και αθηναϊκών ομάδων όπως ο ΠΑΟ και η ΑΕΚ.

Οι διοικητικοί παράγοντες συγκεντρώνουν στην ομάδα την «αφρόκρεμα» του ποδοσφαιρικού Πειραιά. Δεν ήταν δύσκολο.Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος, με τη μεγάλη αθλητική και κοινωνική δραστηριότητα, δεν φαίνεται να έδινε πολλή σημασία στο ποδόσφαιρο. Η λέσχη του ήταν στέκι των πλουσίων, των ανώτερων τάξεων της πόλης. Σάματις τι ήταν το ποδόσφαιρο τότε; Σχεδόν απαγορευμένο, παιχνίδι των φτωχών στις αλάνες των εργατοσυνοικιών.

Έξι, περίπου, χρόνια µετά την ίδρυσή της η νέα οµάδα του Πειραιά κατέκτησε το πρώτο της Πρωτάθληµα, ενώ επακολούθησαν πολλοί ακόµα τίτλοι µε αποτέλεσµα ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ να ονοµαστεί από φίλους και αντιπάλους ΘΡΥΛΟΣ για το Ελληνικό ποδόσφαιρο και τον Ελληνικό Αθλητισµό.

Ο νονός του Ολυμπιακού και το ερυθρόλευκο χρώμα

Το όνομα του νέου συλλόγου το έδωσε ο πρώτος αντιπρόεδρός του, Νότης Καμπέρος, δίνοντας τέλος στις διαφωνίες που είχαν δημιουργηθεί.

Ο Μιχάλης Μανούσκος πρόσθεσε το «Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς» και ο τίτλος ψηφίστηκε ομόφωνα.

Το όνομα του νέου συλλόγου επιλέχθηκε ώστε να υποδηλώνει το πάθος, την αθλητική ισχύ, την ευγενή άμιλλα, τη δίκαιη νίκη, έννοιες που περικλείονται στο λεγόμενο ολυμπιακό ιδεώδες.

Το ερυθρόλευκο χρώμα ήταν επιλογή του Γιάννη Ανδριανόπουλου καθώς επηρεασμένος από τις σπουδές του στην Αγγλία διάλεξε την ωραιότερη διχρωμία πάνω στη Γη, ο οποίος σχεδίασε και την πρώτη φανέλα.

Σύμφωνα με το καταστατικό της ομάδας, το κόκκινο συμβολίζει το πάθος, ενώ το λευκό την αγνότητα, το δε έμβλημα του Ολυμπιακού, ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος, παραπέμπει στα Ολυμπιακά ιδεώδη.

Ιδρυτές

Πρώτος πρόεδρος της ομάδας έγινε ο Μιχάλης Μανούσκος.

Αλφαβητικά τα ιδρυτικά μέλη ήταν οι: Βασίλης Ανδριανόπουλος, Γιάννης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Ανδριανόπουλος, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Δημήτρης Ανδρόνικος, Δημήτρης Αυδής, Νίκος Βλάσσης, Στέφανος Εμμανουήλ, Νίκος Ζαχαρίας, Θανάσης Καλλίτσης, Νίκος Καλούδης, Ντίνος Καλούδης, Νότης Καμπέρος, Κώστας Κλειδουχάκης, Όθων Κόκκινος, Τριαντάφυλλος Κρέμος, Παναγιώτης Κωστάλας, Παναγιώτης Λαγουμιτζής, Ανδρέας Λουκάκης, Σπύρος Λουκάκης, Γιάννης Λουλουδάκης, Βαγγέλης Μαγγόπουλος, Μιχάλης Μανούσκος, Σταύρος Μαραγκουδάκης, Γρηγόρης Ντούφας, Θόδωρος Ορλώφ, Φώτης Πρωτοψάλτης, Γιάννης Συμιγδαλάς, Νίκος Συμιγδαλάς, Χρήστος Τζουμερικιώτης, Βρασίδας Τρουποσκιάδης και Σπύρος Ψαλλιδάς.

Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού ήταν ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ιδιοκτήτης εμπορικού καταστήματος.

Επιφανείς παράγοντες του Πειραιά στήριξαν έμπρακτα την ίδρυση του Ολυμπιακού, έχοντας ως σκοπό να δημιουργήσουν ένα αθλητικό σωματείο που να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Πειραϊκού Συνδέσμου.

Καταστατικό του Ολυμπιακού

Αρχικά ο Ολυμπιακός αριθμούσε αυστηρά 100 μέλη, από τους οποίους συντάχθηκε και το πρώτο καταστατικό του συλλόγου. Το Πρωτοδικείο Πειραιά αναγνώρισε τον νέο σύλλογο με την υπ’ αριθμόν 1247/1925 απόφασή του στις 20 Μαΐου.

Τα άρθρα του καταστατικού ίδρυσης του Ολυμπιακού Συνδέσμου Φιλάθλων Πειραιώς είναι σχεδόν ίδια με αυτά του Αθλητικού και Ποδοσφαιρικού Ομίλου Πειραιώς από τον οποίο φυσικά προήλθε και ο δεύτερος.

Κατά το άρθρο 1 ξεκαθαρίζεται ο σκοπός της ιδρύσεως του νέου συλλόγου ο οποίος δεν έχει φυσικά ούτε καθαρά αθλητικό ούτε ποδοσφαιρικό χαρακτήρα. Από το άρθρο 1 φαίνεται πως ο Ολυμπιακός ιδρύθηκε μεταξύ άλλων για να «υπηρετεί» την νεολαία σε όλες τις πνευματικές τους ανησυχίες .

 

 

Το άρθρο 1 είναι το εξής: «Συνίσταται εν Πειραιεί υπό τον τίτλον «Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς» Σωματείον, ούτινος σκοπός είναι η ανάπτυξις της σωματικής αγωγής παρά τη νεολαία και η κατά πάντα φίλαθλον τρόπον εξύψωσις αυτής. Τα προς επίτευξιν του σκοπού αυτού μέσα έσονται: α) η ίδρυσης αθλητικών χώρων πάσης φύσεως, β) η οργάνωσις πάσης κατά θάλασσαν αθλητικής κινήσεως, γ) η οργάνωσις αθλητικών αγώνων πάσης φύσεως, εορτών, εκδρομών ορειβασιών κλπ, δ) η δια διαλέξεων και εκδόσεως εντύπων προπαγάνδισις της αθλητικής ιδέας και ε) η δια παντός τρόπου ανάπτυξις κινήσεως εξυπηρετικής της νεολαίας. Ο «Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς» έχει ιδία σφραγίδα εικονίζουσαν δαφνηφόρον κεφαλήν αθλητού και περί αυτήν τον τίτλο του Σωματείου».

Το άρθρο 2 αναφέρεται στα μέλη του Ολυμπιακού: «Μέλη του «Ολυμπιακού» δύναται να εγγραφώσιν, πολίται αδιακρίτως εθνικότητος ή φύλλου, χρηστοί εμπνεόμενοι από τας υγιείς περί σωματικής αγωγής αρχάς. Διακρίνονται δε τα μέλη του «Ολυμπιακού» εις Επιτίμους Ηγέτας, Επίτιμα Μέλη, Τακτικά Μέλη, Πάρεδρα Μέλη και Αθλητικά Μέλη»,

Tο 3ο ασχολείται με την απονομή σε εκλεκτά μέλη του τίτλου του επίτιμου ηγέτη ενώ το 5ο πραγματεύεται τον τρόπο και τα κριτήρια εισόδου νέων μελών στον σύνδεσμο. Στο καταστατικό υπήρχε βέβαια ο όρος πως τα μέλη του δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 100 και προκειμένου να εισέλθει κάποιο νέο στους «κόλπους» του συλλόγου θα έπρεπε να «χηρέψει» μια θέση.

 

 

Η πρώτη Εδρα του Ολυμπιακού – Το Ποδηλατοδρόμιο

Και έδρα ; Η λύση θα δοθεί με το Ποδηλατοδρόμιο το οποίο ήταν γήπεδο με καρβουνόσκονη, ενώ δεν είχε επαρκής εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσει τους πολυάριθμους φιλάθλους που το κατέκλυζαν εξ αρχής. Είχε φτιαχτεί για τους ποδηλατικούς αγώνες του 1896. Σε μία γωνία του μάλιστα, σε κάτι παραπήγματα, στεγάζονταν προσφυγικές οικογένειες. Η συμφωνία των διοικήσεων κλείστηκε γρήγορα, η ανάγκη να στεγαστεί αγωνιστικά ο Ολυμπιακός ήταν μεγάλη. Έστω με μεγάλη οικονομική θυσία, λόγω των υψηλών ποσοστών, το Ποδηλατοδρόμιο βρέθηκε να φιλοξενεί τους αγώνες και τις προπονήσεις. Σίγουρα κανείς δεν περίμενε ότι το Ποδηλατοδρόμιο του 1925, το Καραϊσκάκη αργότερα, το Καραϊσκάκη του μέλλοντος, θα στέγαζε την ομάδα-θρύλο του Ελληνικού αθλητισμού.

 

 

 

 

Η σημερινή έδρα : Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης

Το Γήπεδο (Στάδιο σύμφωνα με την σύμβαση κατασκευής) «Γεώργιος Καραϊσκάκης» είναι ένα νέο, σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου. Η ονομασία του δόθηκε προς τιμήν του αρχιστράτηγου Γεωργίου Καραϊσκάκη (1782-1827), που σκοτώθηκε στο Νέο Φάληρο, πολύ κοντά στην τοποθεσία του σημερινού γηπέδου, κατά την Επανάσταση του 1821.

Έχει χωρητικότητα 33.334 θεατών. Διαθέτει 40 σουίτες επισήμων (χωρητικότητας 472 θέσεων), 200 θέσεις δημοσιογράφων, αίθουσα Τύπου 130 θέσεων, 4 αποδυτήρια, προθερμαντήριο, αίθουσες για τηλεοπτικά στούντιο, αίθουσα ελέγχου ντόπινγκ, μουσείο του Ολυμπιακού, εστιατόρια, καφέ, γυμναστήριο, 34 θύρες με 82 περιστροφικές εισόδους, ενσωματωμένο ανιχνευτή μετάλλων, εκδοτήρια εισιτηρίων, κυκλικές ράμπες και ασανσέρ, υπερυψωμένο επίπεδο προσπέλασης στις κερκίδες, στέγαστρο, αποτελούμενο από 75 λευκά πάνελ, με ενσωματωμένο φωτισμό προδιαγραφών ΟΥΕΦΑ, πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες, σύνδεση με ράμπα μήκους 60 μέτρων με τον σταθμό Νέου Φαλήρου των Η.Σ.Α.Π., καταστήματα έκτασης 6.500 m², 2 VIP εστιατόρια 1.000 m² κάτω από τις σουίτες, σαλόνι – μπαρ VIP, Champions Club, 11 αναψυκτήρια, χώρο στάθμευσης για 2.500 αυτοκίνητα, 24 μονάδες υγιεινής (και για άτομα με ειδικές ανάγκες), ενώ ο χρόνος εκκένωσης των κερκίδων υπολογίζεται στα 7 λεπτά.

 

 

Το γήπεδο ανήκει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (που διατηρεί την κυριότητα), η χρήση του όμως παραχωρήθηκε το 2003 μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό Σ.Φ.Π. για 49 χρόνια.

Στο “πέταλο” που βρίσκεται από την πλευρά της Πειραιώς, με τη χρήση μαύρων καθισμάτων αντί ερυθρών, έχει σχηματιστεί στην εξέδρα – σαν “ψηφιδωτό” – ο αριθμός 7 εις μνήμην του τραγικού περιστατικού της Θύρας 7 (στις 8/2/1981). Για τον ίδιο λόγο έχει δημιουργηθεί νέο μνημείο στην ανατολική πλευρά του γηπέδου με μαρμάρινη πλάκα, στην οποία αναγράφονται τα ονόματα των 21 θυμάτων της Θύρας 7. Το παλαιό μνημείο της θύρας 7 εξακολουθεί να υπάρχει στην ομώνυμη πλατεία που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του σταδίου.

Δείτε την εικονική περιήγηση 360° του σταδίου “Γ. Καραϊσκάκη”, έδρα του Ολυμπιακού Πειραιώς!

 



Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Ο Πρώτος αγώνας του Ολυμπιακού

Ενάμιση μήνα περίπου μετά την ίδρυσή του, στις 30 Απριλίου 1925, στο ποδηλατοδρόμιο, ο Θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου τέθηκε αντιμέτωπος με τη ομάδα του γαλλικού πλοίου «Ζαν Ντ’ Αρκ» / «Ιωάννα της Λωρραίνης» την οποία και νίκησε με 5-0.

Τη σύνθεση του Ολυμπιακού σε αυτόν τον πρώτο αγώνα του συλλόγου αλλά και σε αυτούς που ακολούθησαν εκείνη τη σεζόν αποτελούσαν οι:
Τερματοφύλακες: Κλειδουχάκης, Βλάσσης Ν.
Αμυντικοί: Βασιλείου Β. Αλεκάκης, Λεκκός Π., Τομαράς
Μέσοι: Πεζώνης, Λεκκός Μιχάλης, Δέδες, Μωραΐτης, Πανόπουλος .
Επιθετικοί: Ανδριανόπουλος Γιάννης, Ανδριανόπουλος Γιώργος, Ανδριανόπουλος Ντίνος, Ανδριανόπουλος Βασίλης, Βλάσσης Σωτήρης, Κορωναίος, Άγας Β., Γούτος, Βούρβουλης

 


 

Ο Σημερινός Ύμνος του Ολυμπιακού

Συνθέτης: Σ. Βαλσαμάκης
Στίχοι: Κ. Κιλιμάντζος
Ερμηνευτής: Χριστάκης Βολιώτης

Στίχοι
Θρύλε των γηπέδων Ολυμπιακέ
δαφνοστεφανωμένε μεγάλε και τρανέ
έχεις δύναμή σου Ολυμπιακέ,
τον πύρινό σου κόσμο που δε λυγά ποτέ.
Ολυμπί-Ολυμπί-Ολυμπιακέ
ομάδα ομαδάρα μου,
μεγάλη μου αγάπη,
Ολυμπιακάρα μου. (2)
Δόξα στα παιδιά σου Ολυμπιακέ
χιλιοτραγουδισμένε, στον κόσμο ξακουστέ.
Τρέμουν στ’ άκουσμά σου Ολυμπιακέ
κι ακόμα σε θυμούνται η Σάντος κι ο Πελέ.
Ολυμπί-Ολυμπί-Ολυμπιακέ
ομάδα ομαδάρα μου,
μεγάλη μου αγάπη,
Ολυμπιακάρα μου.

Ο Πρώτος ύμνος του Ολυμπιακού

Συνθέτης: Γιάγκος Λαουτάρης
Στίχοι: Μίμης Βασιλειάδης
Μουσικό είδος: Εμβατήριο

Ο πρώτος ύμνος που ηχογραφείται στην Ελλάδα, το 1932, ο «Υμνος του Ολυμπιακού» με το Γ. Λαουτάρη και “Μεγάλη Χορωδία Ανδρών.
«Φευγάτε από μπρος…»
Και τότε είναι που ο Βασιλειάδης έγραψε τους στίχους και ο Λαουτάρης συνέθεσε την μουσική: «Ένα, δύο, τρία γκολ, παντού πανικός! Θρίαμβος, νίκη, – Ολυμπιακός- !»

Ένας ύμνος που τον τραγουδούσαν οι παίκτες και οι φίλαθλοι μέσα και έξω από το γήπεδο με σφιγμένες γροθιές και δάκρυα στα μάτια.
Ένας ύμνος που συγκινούσε, συγκλόνιζε και ηλέκτριζε ολόκληρη την Ελλάδα.
Είχε γίνει της μόδας, ακουγόταν στα γραμμόφωνα, στα πάρτυ, στις εκδρομές, παντού. Αντηχούσε και αντιλαλούσε σε όλο τον Πειραιά.

Στίχοι

Φτερά στα πόδια, καρδιά μες στα στήθια
που δώσαν θρίαμβους σαν παραμύθια.
Παίζουν με τέχνη ατρόμητοι λύκοι
και τα φτερά της ανοίγει η Νίκη.

Πασάρει ο ένας, ο άλλος σουτάρει
ο εχθρός τα χάνει, σωστός πανικός,
αυτός προσέχει, εκείνος μαρκάρει,
θρίαμβος, νίκη, Ολυμπιακός!

Ολυμπιακός, ολυμπιακός

Παλικάρια διαλεκτά, της νίκης παιδιά
δύναμη, τέχνη, ατσάλι καρδιά
Ένα, δύο, τρία, γκολ παντού πανικός
Θρίαμβος, νίκη, Ολυμπιακός! (δις)

Κόκκινο – άσπρο, παντιέρα γνωστή
από τις νίκες παντού ξακουστή
πρωτάθλημα, αγώνας φιλικός,
Πειραιάς, θρίαμβος, Ολυμπιακός!

Τραγωδία Θύρα 7 – 8 Φλεβάρη του 1981

8 Φλεβάρη του 1981, μια μέρα βαθειά χαραγμένη στις μνήμες των οπαδών του Ολυμπιακού, αλλά και όλων των Ελλήνων φιλάθλων. Ήταν η 20η αγωνιστική του πρωταθλήματος, και οι «ερυθρόλευκοι» του Καζιμίρ Γκόρσκι, υποδέχονταν στο στάδιο Καραϊσκάκη την ΑΕΚ, που βρισκόταν 2 βαθμούς πίσω. Τα 35.450 εισιτήρια που είχαν εκδοθεί για το παιχνίδι, είχαν γίνει ανάρπαστα και όλοι οι δρόμοι γύρω από το Φαληρικό στάδιο, ήταν πλημμυρισμένοι από κόσμο που συνέρρεε από νωρίς για να παρακολουθήσει το ντέρμπι που κατά πολλούς θα έκρινε τον τίτλο.

Στο 84’ έπειτα από σύγχυση στην περιοχή του Οικονομόπουλου, ο Κώστας Ορφανός σούταρε δυνατά, η μπάλα έφτασε στον Μάϊκ Γαλάκο, ο οποίος σφράγισε την μεγαλειώδη εμφάνιση των “ερυθρολεύκων” γράφοντας το 6-0. Το πανηγύρι στις κερκίδες είχε αρχίσει, η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια.

 

 

Πολλοί από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που βρίσκονταν στη Θύρα 7, έτρεξαν πριν από τη λήξη του αγώνα να βγουν έξω, προκειμένου να πάνε στη Θύρα 1 για να υποδεχτούν τους θριαμβευτές. Η ώρα ήταν 16:58 και το παιχνίδι ήθελε δυο λεπτά για να τελειώσει, όταν κάποιος από τους φιλάθλους που έτρεχαν χαρούμενοι, πάτησε κάποιο μαξιλαράκι και γλίστρησε στα σκαλοπάτια που οδηγούν στην έξοδο.

Οι υπεύθυνοι του σταδίου για αδιευκρίνιστο λόγο, είχαν φροντίσει να κρατήσουν την μοιραία πόρτα κλειστή ή μισάνοιχτη σύμφωνα με άλλους, και το κακό δεν άργησε να γίνει καθώς δεκάδες άτομα έπεσαν το ένα πάνω στο άλλο και ποδοπατήθηκαν αφού από πίσω έρχονταν ανυποψίαστοι φίλαθλοι κατά κύματα. 21 φίλαθλοι έχασαν τη ζωή τους, στη Θύρα 7 του γηπέδου.

O «θρυλικός» Αττίλιο

Μια Κυριακή στο γεμάτο από κόσμο Καραϊσκάκη, ένας ευτραφής κύριος κρατώντας στο χέρι του μια τρομπέτα, προσπαθεί να πάρει τη θέση του κάτω απ’ το ρολόι της παλιάς θύρας 7. Βιαστικός καθώς είναι, παρασέρνει όποιον βρίσκει στο διάβα του, μέχρι που κάποιος απ’ αυτούς γυρνάει αγανακτισμένος και του λέει: «Σιγά ρε φίλε, ο Αττίλιο (διάσημος παλαιστής της εποχής) είσαι;» Αυτό ήταν! Ο θρυλικός «Αττίλιο» του Ολυμπιακού είχε μόλις «γεννηθεί».

 

 

Ο Βασίλης Δουρίδας είχε γεννηθεί το 1942, στην κατεχόμενη Αθήνα. Από μικρός ήταν αυτό που λέμε «άρρωστος» Ολυμπιακός, δίνοντας το παρών σε όλες τις αναμετρήσεις των Πειραιωτών, έχοντας πάντα μαζί του μια τρομπέτα, με την οποία συντόνιζε τα συνθήματα του Φαληρικού σταδίου, και όχι μόνο. Ήταν τόσο μεγάλο το πάθος του για την αγαπημένη του ομάδα, που αργότερα σαν τεταρτοετής φοιτητής της Ιατρικής, θα παρατήσει τις σπουδές του, ούτως ώστε να μπορεί να παρακολουθεί απερίσπαστος τα ματς των «ερυθρολεύκων».

Το βράδυ της 11-11-1994 ο Βασίλης Δουρίδας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 52 χρονών, εξαιτίας ενός πνευμονικού οιδήματος που τον ταλαιπωρούσε. Πολλοί από τότε προσπάθησαν με τρομπέτα να δώσουν ρυθμό στην εξέδρα του Ολυμπιακού, μάταια όμως

Τμήματα Ολυμπιακού

Το ποδοσφαιρικό τμήμα του Ολυμπιακού ιδρύθηκε στις 10 Μαρτίου του 1925. Το 1925 ιδρύθηκαν επίσης το τμήμα υδατοσφαίρισης, το τμήμα Στίβου και το τμήμα της Κολύμβησης. Το τμήμα βόλεϊ του Ολυμπιακού ιδρύθηκε το 1926, όπως επίσης και το οπλομαχητικό τμήμα, με δάσκαλο τον Ιταλό προπονητή Αρθούρο Τσερένσκυ. Το Τμήμα της Κωπηλασίας ιδρύθηκε το 1927. Ο Ολυμπιακός ίδρυσε ομάδα χάντμπολ το 1930. Το 1930 ο σύλλογος διατηρούσε και τμήμα ποδηλασίας με έφορο τον Ι. Παούρη. Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα πήρε μέρος με έναν αθλητή.Το τμήμα μπάσκετ του Ολυμπιακού ιδρύθηκε το 1931. Την ίδια χρονιά εμφανίζονται οι πρώτοι αθλητές καταδύσεων του Ολυμπιακού και το τμήμα ποδοσφαίρου κατακτά για πρώτη φορά το Πρωτάθλημα Ελλάδας.

Ο Ολυμπιακός καλλιεργεί τμήματα για 14 ολυμπιακά αθλήματα: ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, στίβο, κολύμβηση, πυγμαχία, άρση βαρών, ιστιοπλοΐα, πάλη, σκοποβολή, κωπηλασία, κανόε καγιάκ και επιτραπέζια αντισφαίριση.

Στο παρελθόν υπήρξαν τμήματα του συλλόγου η ενόργανη γυμναστική, η ξιφασκία, η ποδηλασία, το χάντμπολ, το σκάκι, οι καταδύσεις, το τένις, η συγχρονισμένη κολύμβηση και το γυναικείο μπάσκετ, η ομάδα μηχανοκίνητου αθλητισμού Superleague Formula, αλλά πλέον δεν υφίστανται ή είναι ανενεργά.

Οι τίτλοι του Ολυμπιακού

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ είναι η οµάδα µε τις περισσότερες κατακτήσεις τίτλων στην Ελλάδα και µάλιστα µακράν του δεύτερου. Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ είναι πολυνίκης τόσο στην διοργάνωση του Πρωταθλήµατος Ελλάδας, όσο και σε αυτήν του Κυπέλλου. Αναλυτικά οι τίτλοι που έχει κατακτήσει µέχρι σήµερα στην ιστορία του ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ είναι οι εξής:

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑ∆ΟΣ (38)
1931 ,1933 ,1934 ,1936 ,1937, 1938, 1947, 1948, 1951, 1954, 1955, 1956, 1957, 1958, 1959, 1966, 1967, 1973, 1974, 1975, 1980, 1981, 1982, 1983, 1987, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2011

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑ∆ΟΣ (24)
1947, 1951, 1952, 1953, 1954, 1957, 1958, 1959, 1960, 1961, 1963, 1965, 1968, 1971, 1973, 1975, 1981, 1990, 1992, 1999, 2005, 2006, 2008, 2009 DOUBLE (14) 1947, 1951, 1954, 1957, 1958, 1959, 1973, 1975, 1981, 1999, 2005, 2006, 2008, 2009

SUPER CUP (3)
1987, 1992, 2007

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ (1)
1963

Πηγές

soccer-anthems.com

thrylos.gr
greeksoccer.com
olympiacos.org – Επίσημη Ιστοσελίδα
wikipedia – Ολυμπιακός ποδόσφαιρο

Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης


Αφήστε μια απάντηση