Μενού
Αρχική / Άρθρα / Σεξ - Έρωτας - Σχέσεις / Δυσλειτουργίες Ανδρών (Εκσπερμάτιση , Στυτική Δυσλειτουργία κ.ά)

Δυσλειτουργίες Ανδρών (Εκσπερμάτιση , Στυτική Δυσλειτουργία κ.ά)

1. Στυτική Δυσλειτουργία

Ορισμός/ Επιδημιολογικά

“Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η μόνιμη ή παροδική (διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών) αδυναμία του άνδρα να επιτύχει και να διατηρήσει μια στύση επαρκή να πραγματοποιήσει ικανοποιητική σεξουαλική επαφή.”

Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η μόνιμη ή παροδική (διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών) αδυναμία του άνδρα να επιτύχει και να διατηρήσει μια στύση επαρκή να πραγματοποιήσει ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. Ο Διεθνής Δείκτης Στυτικής Λειτουργίας (ένα έγκυρο ερωτηματολόγιο) είναι πολύτιμος στο να εκτιμηθεί αντικειμενικά η κατάσταση του ασθενούς. Σήμερα, πάνω από 200.000.000 άνδρες στον κόσμο πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία.

 Αίτια

Ο προσδιορισμός της αιτίας της νόσου είναι καθοριστικός για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία της.Τα αίτια της νόσου μπορεί να είναι οργανικά, αλλά και ψυχογενή . Στην περίπτωση αυτή, στα οργανικά αίτια εντάσσονται τα αγγειακά (διαβήτης, υπέρταση), τα νευρογενή, τα ορμονικά και τα ανατομικά αίτια (φίμωση, νόσος Peyronie). Επίσης η νόσος μπορεί να οφείλεται σε χρήση ή κατάχρηση φαρμακευτικών και άλλων ουσιών.

 Διάγνωση

Η διαγνωση της νόσου βασίζεται στα ακόλουθα:
Περιγραφή της νόσου, όπως διάρκεια και σταθερότητα των συμπτωμάτων, πρωινές στύσεις, συναισθηματική κατάσταση, libido, διαπροσωπικές σχέσεις και τυχόν προηγούμενη αγωγή στυτικής δυσλειτουργίας.
Λεπτομερές ιατρικό και ψυχιατρικό ιστορικό, χειρουργικές επεμβάσεις στο παρελθόν, λήψη φαρμάκων και πιθανή κατάχρηση τους.
Κλινική εξέταση του ουροποιογεννητικού, ενδοκρινούς, αγγειακού και νευρικού συστήματος. Η δακτυλική εξέταση πρέπει να εκτελείται σε ασθενής >50 ετών.
Εργαστηριακός έλεγχος που περιλαμβάνει γλυκόζη, τεστοστερόνη ορού, και όπου ενδείκνυται προλακτίνη, PSA και λιπίδια ορού.

Σημαντικό έργο του γιατρού είναι η επικοινωνία με τον ασθενή και τη σύντροφο του, ώστε να κατανοηθεί η διάγνωση, και η συνιστώμενη στρατηγική για τη θεραπεία που πρέπει να ακολουθηθεί. Αν και συνήθως είναι δύσκολο, η σύντροφος του ασθενούς πρέπει να συμμετέχει στις παραπάνω διαδικασίες, ώστε να είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες και τις προσδοκίες του συντρόφου της, την ύπαρξη της διαταραχής, την ερμηνεία των εργαστηριακών εξετάσεων και την επιλογή των θεραπευτικών λύσεων.

2. Πρόωρη Εκσπερμάτιση

Ορισμός

Πρόωρη ορίζεται η εκσπερμάτιση του άνδρα έπειτα από ελάχιστο σεξουαλικό ερεθισμό πριν, ή λίγο μετά τη διείσδυση του πέους στον κόλπο, και πριν το θελήσει ο ίδιος.Σύμφωνα με έναν άλλο ορισμό, που εξετάζει περισσότερο τη λειτουργικότητα μέσα στη σχέση, ένας άντρας έχει πρόωρη εκσπερμάτιση, όταν δεν καταφέρει τουλάχιστον τις μισές φορές να οδηγήσει σε οργασμό μια φυσιολογική σύντροφο, με την οποία έχει συχνές ερωτικές επαφές.

Αίτια-Διάγνωση

Παράγοντες που επηρεάζουν το χρόνο της εκσπερμάτισης είναι η ηλικία του άνδρα, η καινούρια σεξουαλική σύντροφος ή κατάσταση, όπως επίσης και η συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, ένας άντρας που έχει μια σεξουαλική επαφή μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα αποχής, έχει αρκετές πιθανότητες να έχει πρόωρη εκσπερμάτιση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είχερ το ίδιο πρόβλημα αν είχε πιο συχνές επαφές.Τα αίτια της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι συχνά και ψυχολογικά, είτε πρόκειται για μαθησιακά, είτε για βαθύτερα ψυχολογικά αίτια (δομή της προσωπικότητας, σχέση με τη σύντροφο κ.α.).

3. Καθυστερημένη Εκσπερμάτιση

Ορισμός

Η καθυστερημένη εκσπερμάτιση σχετίζεται με τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο άνδρας να φτάσει στο τέλος της σεξουαλικής διαδρομής και να εκσπερματίσει, ώστε να ικανοποιήσει πλήρως το κύμα του οργασμού του.Εκτιμήσεις μαρτυρούν ότι αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ο αριθμός ανδρών που εμφανίζουν προβλήματα καθυστέρησης της σεξουαλικής κορύφωσης.

Αίτια-Διάγνωση

Ουσιαστικοί παράγοντες που πιθανόν να οδηγούν στην καθυστέρηση της εκσπερμάτισης είναι η χρήση φαρμακευτικών ουσιών (κυρίως ψυχιατρικού τύπου), αλλά και κάποια οργανικά προβλήματα που συνδέονται με το αντανακλαστικό τόξο της εκσπερμάτισης.

4. Νόσος Peyronie

Ορισμός

Η νόσος του Peyronie χαρακτηρίζεται από την παρουσία σκληρών πλακών μέσα στο σώμα του πέους. Οι πλάκες αυτές σχηματίζονται έξω από τον στυτικό ιστό του πέους και προκαλούν κάμψη και γωνίωση στο πέος, όταν αυτό βρίσκεται σε στύση. Κάποιες φορές η κάμψη μπορεί να είναι τόσο έντονη, ώστε η σεξουαλική επαφή να είναι ανέφικτη. Ουσιαστικά, δηλαδή, οι πλάκες αυτές προκαλούν παραμόρφωση του πέους κατά τη στύση.

Αίτια-Διάγνωση

Η νόσος του Peyronie μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε άνδρα, με συχνότερη ηλικία εμφάνισης τα 50 χρόνια, χωρίς αυτό να αποκλείει το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί και σε άνδρες ακόμα και 18 ετών.
Τα τρία κύρια συμπτώματα της νόσου είναι: πόνος, σκληρία στο πέος και κάμψη του πέους. Τα συμπτώματα διαφέρουν σε βαρύτητα και δεν παρατηρούνται σε όλους τους ασθενείς. Σε πρώτο στάδιο, κάποιοι άνδρες αισθάνονται πόνο στο πέος κατά τη στύση, κάτι το οποίο σύχνά υποχωρεί χωρίς θεραπεία. Όσο μεγαλώνουν οι πλάκες, παρατηρείται κάμψη ή γωνίωση του πέους, όταν αυτό βρίσκεται σε στύση. Σε βαριές περιπτώσεις, η παραμόρφωση του πέους κάνει τη σεξουαλική επαφή εξαιρετικά δύσκολη ή αδύνατη.

5. Διαταραχή Επιθυμίας

Ορισμός

Διαταραχή σεξουαλικής επιθυμίας στον άνδρα ορίζεται η σεξουαλική αποστροφή ή η αναστολή της σεξουαλικής του διέγερσης πριν τη σεξουαλική επαφή, κατά τη διάρκεια αυτής, αλλά και μετά την σεξουαλική του κορύφωση, που γρήγορα επανέρχεται στην προηγούμενη ψυχική του κατάσταση.

Αίτια-Διάγνωση

Η διαταραχή επιθυμίας φαίνεται να εμφανίζεται περισσότερο στις χρόνιες σεξουαλικές επαφές του άντρα με τη μόνιμη σύντροφό του, με την οποία επαναλαμβάνονται οι ίδιες σεξουαλικές συμπεριφορές. Στην έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος οδηγούν και άλλοι ψυχικοί παράγοντες όπως: ο τρόπος ζωής, οι διαπροσωπικές συγκρούσεις, κάποιες ψυχικές διαταραχές, το πένθος για αγαπημένα πρόσωπα κ.α. Επίσης, σημαντικά στη διαταραχή επιθυμίας στον ανδρα μπορεί να επιδράσει η λήψη φαρμάκων (αντιϋπερτασικά, αντικαταθλιπτικά κ.α.), καθώς και ορμονικοί παράγοντες (μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης).

6. Διαταραχή Οργασμού

Ορισμός

Η βασικότερη και η συνηθέστερη διαταραχή οργασμόυ στον άνδρα είναι ο ανήδονος οργασμός, κατά τον οποίο ο άνδρας, ολοκληρώνει την σεξουαλική πράξη με μια φαινομενικά φυσιολογική εκσπερμάτιση, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να εισπράττει την ικανοποίηση της κορύφωσης και της ψυχικής-συναισθηματικής ολοκλήρωσης που ακολουθεί.

Αίτια-Διάγνωση

Η διαταραχή οργασμού φαίνεται να εμφανίζεται περισσότερο σε άνδρες που βρίσκονται σε ένα διαρκές κυνήγι ηδονής μέσα από τον οργασμό. Τα αίτια της εμφάνισης της διαταραχής είναι μια σύνθεση οργανικών και ψυχοσυναισθηματικών παραγόντων.

Συγγραφέας: Κυριάκος Μωυσίδης


Αφήστε μια απάντηση