Μενού

Επανάσταση 1821

1821 και 25η Μαρτίου αφιέρωμα – ένθετο. Άρθρα για την Εθνική Ανεξαρτησία και επανάσταση. Όρκοι, διακηρύξεις, Εθνοσυνελεύσεις, λόγοι, Πρωτόκολλα.

Τα Απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του ο «Γέρος του Μοριά», Θεόδωρος Κολοκοτρώνης υπαγόρευσε στον λόγιο Γεώργιο Τερτσέτη τα «Απομνημονεύματά» του, τα οποία αποτελούν πολύτιμη πηγή για την Ελληνική Επανάσταση και ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της νεοελληνικής γραμματείας.

Συνέχεια »

Νάουσα «Ηρωική» με βούλα ! (η μόνη πόλη που φέρει τον τίτλο)

Η Νάουσα είναι πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας, χτισμένη στους πρόποδες του όρους Βερμίου. Για την συνεισφορά της στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία από τον Τουρκικό ζυγό η Νάουσα είναι η μόνη πόλη που φέρει τον τίτλο «Ηρωική» !!

Συνέχεια »

Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας 15/1/1822 – 1η Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων

H πρώτη Εθνοσυνέλευση άρχισε στις 20 Δεκεμβρίου 1821 στην Πιάδα, στην αρχαία Επίδαυρο. Οι περισσότερες επαναστατημένες περιοχές έστειλαν αντιπροσώπους αν και οι περισσότεροι γνωστοί οπλαρχηγοί απουσίαζαν.

Συνέχεια »

Ο λόγος του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα

Ο λόγος που έβγαλε ο Κολοκοτρώνης ανεβασμένος στα βράχια της Πνύκας, όπως στα παλιά τα χρόνια τόσοι τρανοί ρήτορες στους Αθηναίους, στέκεται η πνευματική διαθήκη του ήρωα στο Έθνος. Ο λόγος του αγράμματου, μα σοφού στρατηγού προς τα νιάτα της Αθήνας του 1838.

Συνέχεια »

Το Πρωτόκολλο του Λονδίνου της 3ης Φεβρουαρίου 1830

Στις 22 Ιανουαρίου/3 Φεβρουαρίου 1830, η Διάσκεψη του Λονδίνου διακήρυξε την πολιτική ανεξαρτησία της Ελλάδας, πράξη η οποία συνιστούσε διεθνή αναγνώριση του ελληνικού κράτους, και κατά συνέπεια την ίδρυση και την έναρξη της ύπαρξής του από την άποψη της διεθνούς κοινότητας.

Συνέχεια »

Αγία Γραφή και 1821

Φωνάζουν οι χριστιανοί δημαγωγοί. Απαντούμε: τα παλικάρια του 1821 έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τους παπάδες και του «Χριστού την πίστη την αγία», γιατί αν τους άκουγαν θα ήμασταν ακόμα δούλοι στους Τούρκους.

Συνέχεια »

Το δημοτικό τραγούδι για τα Σαράντα Παλικάρια

Εδώ και πολλά χρόνια απασχολεί τους λαογράφους και τους μελετητές της Αρκαδίας αν το πολυτραγουδισμένο δημοτικό τραγούδι που αφορά τα Σαράντα Παλληκάρια, είναι σχετικό με την Τρίπολη, πρωτεύουσα της Αρκαδίας .

Συνέχεια »

Μάχου Υπερ Πίστεως και Πατρίδος. Αλέξανδρος Υψηλάντης – 24/2/1821

"Ας καλέσωμεν λοιπόν εκ νέου, ώ ανδρείοι, και μεγαλόψυχοι Έλληνες, την ελευθερίαν εις την κλασικήν γην της Ελλάδος. Ας συγκροτήσωμεν μάχην μεταξύ του Μαραθώνος και των Θερμοπυλών."

Συνέχεια »

Όρκος Μανιατών στις 17 Μαρτίου 1821

Στις 17 Μαρτίου του 1821 στην Αρεόπολη συγκεντρώθηκαν οι πρόκριτοι της Μάνης και όλοι οι ένοπλοι Μανιάτες με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Εκεί μετά τη δοξολογία, μπροστά στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, ύψωσαν το λάβαρο του Αγώνα, δηλαδή τη Μανιάτικη Σημαία.

Συνέχεια »

Ανακοινωθέν της Γ΄ Εθνικής Συνελεύσεως – Επίδαυρος – 16/4/1826

Oι νόμιμοι πληρεξούσιοί σας εις τους οποίους ενεπιστεύθητε την ελευθέραν ψήφον σας, νομίζοντες ιερώτατον χρέος των να προνοήσωσι διά την ασφάλειάν σας και τούτον μόνον τον σκοπόν έχοντες, έπραξαν προς το παρόν ό,τι αι σημεριναί περιστάσεις υπηγόρευσαν και όσον ο καιρός συνεχώρησε

Συνέχεια »

Προκήρυξη των Μπότσαρη και Τζαβέλα – Πάργα – 28/6/1821

Αι σημαίαι ημών φέρουσιν ένα σταυρόν και ένα στέφανον εκ δάφνης. Ελευθερία! Θρησκεία! Πατρίς! Ιδού το έμβλημα ήμών. Η ειρήνη έστω μεθ' υμών αδελφοί. Ημείς λέγομεν την αλήθειαν, άλλοι δ' εισίν εκείνοι οίτινες θέλουσι να εξαπατήσωσιν υμάς.

Συνέχεια »