Μενού
Αρχική / Ενθετα - Αφιερώματα / Δημόσια Οικ/κά / Οι βασικοί στόχοι ενός σύγχρονου κράτους

Οι βασικοί στόχοι ενός σύγχρονου κράτους

Οι βασικοί στόχοι ενός σύγχρονου Κράτους – Πολιτείας είναι ενδεικτικά :

  • Να κατανέμει ΑΡΙΣΤΑ του διαθέσιμους παραγωγικούς συντελεστές* μεταξύ των διαφόρων χρήσεων (έτη – γενεές) . Με αυτό το στόχο θα εξασφαλίσει ότι οι κλάδοι παραγωγής των αγαθών και υπηρεσιών θα παράγουν ΑΓΑΘΑ και ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ που θα καλύπτουν διαχρονικά τις ΑΝΑΓΚΕΣ του πληθυσμού .
    *παραγωγικοί συντελεστές = Εργασία , κεφάλαιο , κτίρια , γη κ.λ.π

  • Να διανέμει ΑΡΙΣΤΑ το ΕΘΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ* (μεταξύ του πληθυσμού) σύμφωνα με τις επικρατούσες αντιλήψεις περί ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ έτσι ώστε να αποφύγει κοινωνικές έριδες και συγκρούσεις μεταξύ του πληθυσμού . Η διανομή – αναδιανομή γίνεται συνήθως με την φορολογία που αφαιρεί εισόδημα από τους “έχοντες” και με τις συντάξεις – παροχές που προσθέτουν “εισόδημα” στους μη έχοντες .
    *Εθνικό εισόδημα = το σύνολο της παραγωγής της χώρας σε ένα έτος μετρήσιμο σε αξία π.χ ευρώ

  • Να επιτύχει την ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ή και την μακροχρόνια ισόρροπη ΑΝΑΠΤΥΞΗ της ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ με την ταυτόχρονη εξασφάλιση ή δυνατόν πλήρης απασχόλησης των συντελεστών παραγωγής (ιδιαίτερα της εργασίας = ανεργία) και επίτευξη σταθερότητας τιμών βραχυχρόνια (= τιμές = πληθωρισμός ) . Με αυτό τον στόχο θα επιτύχει την Οικονομική ευημερία του πληθυσμού , την επιβίωση τους , την κάλυψη των βασικών τους αναγκών κ.λ.π .

Πόσο εύκολη είναι η επίτευξη των στόχων ;  Ποια επιλογή θα γίνει τελικά ;

  • Η επίτευξη όλων αυτών των στόχων … σίγουρα δεν είναι μία εύκολη υπόθεση της εκάστοτε κυβέρνησης . Αλλιώς θα είχαμε μόνο ευημερούσες κοινωνίες – έθνη .
    Η κάθε κυβέρνηση της κάθε χώρας , δημοκρατικά ή όχι εκλεγμένη , καλείται να επιλέξει τις όποιες αποφάσεις της …μέσα από πληθώρα επιλογών και συνδυασμών . Διλήμματα , σκέψεις , ισορροπίες , σκοπιμότητες και εκβιασμοί από οικονομικές τάξεις και εξωτερικές κυβερνήσεις ταλανίζουν το επιτελείο κάθε κυβέρνησης . Τι φόρο να επιβάλει ? πόσο ? σε ποιες τάξεις , ποιες κοινωνικές δαπάνες να δώσει ? ποιο έργο να αποπερατώσει ? πως θα το πληρώσει ? να δανειστεί από το εξωτερικό ? ή να επιβάλλει νέους φόρους ?

  • Όλα όμως αυτά …. οι όποιες επιλογές …. τα μέσα που διαθέτει … η κάθε κυβέρνηση … και οι τελικές αποφάσεις που θα λάβει έχουν ένα βασικό στόχο !!!
    ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΣΤΟΧΟΥΣ που αναφέραμε παραπάνω .

  • Ανάλογα με την πολιτική φύση της Κυβέρνησης , τις προτεραιότητες της , τις δυνατότητες της και την κουλτούρα του κάθε λαού …. είναι δυνατόν να δοθεί περισσότερη έμφαση σε ένα από τους τρεις βασικούς στόχους κάθε σύγχρονου κράτους . Μία πολιτεία με έντονο το αίσθημα του δικαίου και της κοινωνικής ισότητας θα επιδιώξει κυρίως την ΑΡΙΣΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ του ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ και την ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ των ΤΙΜΩΝ . Μία πολιτεία που διακατέχεται από φιλελεύθερες απόψεις (με την καλή έννοια…) θα επιδιώξει να αξιοποιήσει στο έπακρο τους συντελεστές παραγωγής .. κ.λ.π

Οι τελικές επιλογές της εκάστοτε Κυβέρνησης από που διαφαίνονται ;

  • Η κάθε κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις …. η κάθε αντιπολίτευση θα λάβει τις δικές της αποφάσεις ..συνήθως αντίθετες από την Κυβέρνηση ….

  • Οι τελικές αποφάσεις , οι λύσεις που προκρίνονται τελικά από το κράτος ως προς τους στόχους και τα μέσα δημοσιο-οικονομικής πολιτικής εμφανίζονται κάθε χρόνο στον δημόσιο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ !! .

  • ¨Όπως στον ιδιωτικό τομέα ο καταναλωτής επιλέγει το τελικό προϊόν που θα αγοράσει με βάση την τιμή …. ορίζοντας ως κριτή τον μηχανισμό των ΤΙΜΩΝ για την επιλογή των αγαθών . Ετσι και στον δημόσιο τομέα … ο πολίτης μέσα από τον μηχανισμό των ΨΗΦΟΦΟΡΙΩΝ … έμμεσα .. επιλέγει την Κυβέρνηση εκείνη που λαμβάνοντας υπόψη της τις προτιμήσεις των ΠΟΛΙΤΩΝ θα λάβει τις τελικές αποφάσεις ….. για τα μέσα και στόχους που θέλει να εκπληρώσει .

  • Οι δαπάνες για την επίτευξη των στόχων , τα έσοδα για την επίτευξη τους …. οι πρακτικές και οι στόχοι εκφράζονται – αναγιγνώσκονται από τον ετήσιο ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ .

  • Τώρα μπορείτε να αντιληφθείτε … την βαθύτατη σημασία που έχει η σύνταξη του …. “το γιατί” κάθε χρόνο τσακώνονται στα βουλευτικά έδρανα οι πολιτικές παρατάξεις …. περά από την σύγκρουση για την σύγκρουση … υπάρχει κάτι πιο ουσιαστικό , …. η Διαφορά στους επιδιωκόμενους στόχους που πρέπει να έχει μία σύγχρονη πολιτεία .

  • Η ορθή και βαθύτατη ανάγνωση ενός προϋπολογισμού …. καταδεικνύει και τις ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ της κάθε Κυβέρνησης και του κάθε Οικονομικού επιτελείου . Αυτοι μπορεί να δηλώνουν ότι θέλουν …. αριστεροί , πασόκ , ΝΔ κλπ πολιτικά φρούτα …το τι είναι…. και ιδιαίτερα το τι θέλουν και μπορούν μπορεί να διαφανεί από τον τρόπο σύνταξης και σύνθεσης του ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ …. οι δηλώσεις , τα τσακώματα και όλα τα άλλα ευτράπελα είναι για τους asxetous !!!!


Αφήστε μια απάντηση