Μενού

Punk – Πανκ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Γκράφιτι, προκλητικές ενδυμασίες, λατρεία των δρόμων κι ένας υπέροχος άγριος θόρυβος μετουσιώνονται σε ηχητικά συνθήματα που επικοινωνούν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, μια υγιή αντίδραση στην κοινωνία της αποξένωσης και του ατομικισμού, στη φτώχεια, τη μιζέρια και τον κοινωνικό καταναγκασμό, μια οργή ενάντια στην κατασταλτική δομή της κοινωνίας.

ΟΡΙΣΜΟΣ

Το πανκ είναι μουσικό είδος που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60 και έγινε γνωστό στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Οι ρίζες του βρίσκονται στο garage rock αλλά και σε συγκροτήματα όπως οι MC5, Stooges, Ramones και New York Dolls, γύρω στα μέσα της δεκαετίας του ’70 όμως έγινε δημοφιλές στην Αγγλία από συγκροτήματα όπως οι Sex Pistols, οι Clash, οι Crass κ.α. σαν μουσική του λευκού απορριπτόμενου νεολαίου και μέρος ενός κινήματος πολιτικής και κοινωνικής καταγγελίας και αμφισβήτησης του κατεστημένου.

ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ

Punk: επιθετικότητα, έκρηξη, επανάσταση, αντισυμβατικότητα, αντίδραση, ανανέωση.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ

Παίζεται συνήθως με κιθάρα, μπάσο & ντραμς, σπάνια και πλήκτρα ή άλλα όργανα, και οργισμένα φωνητικά. Προέρχεται από το ροκ, ειδικότερα το garage rock και είναι μουσική απλή, με έμφαση στις απλές ρυθμικές δομές (τυπικά 4/4 και δομή chorus-verse), την ταχύτητα και την ενέργεια, με στίχους που συνήθως θίγουν κοινωνικά, πολιτικά ή προσωπικά θέματα, συχνά οργισμένοι ή χλευαστικοί. Οι συνθέσεις ήταν συνήθως σύντομες (αρκετές φορές κάτω από δυο λεπτά) σαν αντίθεση στις επικές συνθέσεις του progressive και του κλασικού ροκ, ενώ ο ρυθμός κοφτός και νευρικός, σε αντίθεση με την disco που κυριαρχούσε εκείνη την εποχή. Πολλοί από τους πανκ μουσικούς ήταν επαγγελματίες, αρχικά αρνούνταν όμως να παίξουν κάτι παραπάνω από μερικές κοφτές συγχορδίες, επίσης θέλοντας να αντιτεθούν στο τεχνικό παίξιμο που αποθεώθηκε από τους ροκ μουσικούς, ενώ άλλοτε οι μουσικοί ήταν ερασιτέχνες, με ελάχιστη ή λίγη τεχνική, που όμως ταίριαξαν με τη φιλοσοφία και την απλότητα της πανκ μουσικής.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το αντικαθεστωτικό κίνημα του Punk ξεκινάει στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία γύρω στο 1974-1975. Συγκροτείται σιγά-σιγά παίρνοντας ώθηση από τις ιδέες των υπαρξιστών, των μηδενιστών, των καταστασιακών. Γκράφιτι, προκλητικές ενδυμασίες, λατρεία των δρόμων κι ένας υπέροχος άγριος θόρυβος μετουσιώνονται σε ηχητικά συνθήματα που επικοινωνούν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, μια υγιή αντίδραση στην κοινωνία της αποξένωσης και του ατομικισμού, στη φτώχεια, τη μιζέρια και τον κοινωνικό καταναγκασμό, μια οργή ενάντια στην κατασταλτική δομή της κοινωνίας. «Υπάρχουμε και θέλουμε να ζήσουμε με τους δικούς μας νόμους» είναι το κύριο σύνθημα.

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

Μάντσεστερ, 1976. Ο Τόνι Γουίλσον είναι ένας φιλόδοξος αλλά απογοητευμένος τηλεοπτικός ρεπόρτερ που προσπαθεί να ανακαλύψει το next big thing. Mετά την παρακολούθηση μιας συναυλίας του παντελώς άγνωστου γκρουπ Sex Pistols πείθει το κανάλι του να τους μαγνητοσκοπήσει live. Αυτή η κίνηση θα προκαλέσει μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων. Το πάθος του με τη μουσική θα οδηγήσει αυτόν και τους φίλους του στην ίδρυση της Factory Records και αργότερα του περίφημου club Hacienda που θα σταθούν το όχημα για την ανάδειξη συγκροτημάτων, όπως οι Joy Division, οι New Order και οι Happy Mondays.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Αναβίωση γνώρισε το πανκ τα τελευταία χρόνια, με συγκροτήματα όπως οι Offspring ή οι Greenday που δεν αντιπροσωπεύουν όμως το κλίμα της πρώτης σκηνής του ’80. Από τις σύγχρονες mainstream πανκ μπάντες συχνά λείπει το πολιτικό και κοινωνικό μήνυμα και η στάση τους θεωρείται από πολλούς ξένη ως προς το αυθεντικό ύφος και την αντιεμπορική στάση του πανκ.

 

XΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ

1.Joy Division

2.Sex Pistols

3.Ramones

4.The Clash

5.Stooges

6.New York Dolls

7.Crass

8.The Offspring

9.AFI

10.MC5

ΕΛΛΗΝΙΚΗ PUNK

Η ελληνική πανκ ροκ σκηνή ήταν μικρή αλλά δραστήρια στην Αθήνα του ’80. Μπάντες όπως οι Αδιέξοδο, οι Γενιά του χάους, οι Stress, οι Panx Romana, οι Ex-humans και άλλοι είχαν δημιουργήσει ένα πυρήνα από φιλικά προσκείμενες μπάντες και έδιναν συναυλίες μαζί, στις ίδιες τοποθεσίες. Όπως και αλλού, το πανκ υιοθετήθηκε σαν υποκουλτούρα και τρόπος ζωής από διαφορετικά άτομα και ομάδες, το κοινό στοιχείο όμως ήταν η νεανική οργή και ο χλευασμός του κατεστημένου οικοδομήματος, αλλά και το πάθος για ελευθερία, η αντίθεση στις προκαταλήψεις, το ρατσισμό και τον εθνικισμό. Οι σύγχρονες πανκ μπάντες σπάνια κατάφεραν να δημιουργήσουν σκηνή με συνέχεια, σε αντίθεση με την αυτοοργανωμένη μουσική σκηνή που, αν και τα συγκροτήματα ήταν συχνά βραχύβια, κατόρθωσε να επιζήσει μέχρι και σήμερα. Σε κάποιες περιπτώσεις, μια μπάντα μπορεί να γίνει περισσότερο γνωστή, δημιουργώντας φανατικούς οπαδούς, όπως συνέβη στην περίπτωση των Αντίδραση ή των Ομίχλη.

videos

Joy Division Love will tear us apart New Video BBC version

(asxetos = ααχχχχ νειάτα μου χαμένα και χορτασμένα …)


Ramones: I Wanna Be Sedated

(asxetos = δώωωωωωωσεεεεεεε…)


Sex Pistols – Anarchy in the UK (Studio Version)

(asxetos = ντου ντου…. από παντού….)


 

Πηγές

www.wikipedia.com – Λάσκαρις Μπάμπης-punk-η ιστορία μιας επανάστασης – 24 hours people party – www.youtube.com


Αφήστε μια απάντηση