Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Διάφορα / Άνθη / Γιασεμί ή ίασμος (Jasmine)

Γιασεμί ή ίασμος (Jasmine)

Το γιασεμί ή ίασμος είναι αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό και ανήκει στην τάξη λιγουστρώδη και στην οικογένεια ελαιίδες . Είναι αναρριχώμενος θάμνος συνήθως αειθαλής αλλά και φυλλοβόλος.
Τα φύλλα του εναλλάσσονται σε απλά ή τρίφυλλα ή πτερωτά και είναι γυαλιστερά και σαρκώδη με σκούρο πράσινο χρώμα. Τα άνθη του είναι λευκά στα περισσότερα είδη αλλά και κίτρινα, λευκά-ροζ ή ροζ. Τα άνθη του αναπτύσσονται από τον πρώτο χρόνο αλλά είναι λίγα ενώ σημαντική παραγωγή λουλουδιών έχουμε από τον τρίτο χρόνο. Είναι αρωματικά και αναδύουν ένα γλυκό θαυμάσιο άρωμα. Ο καρπός του γιασεμιού είναι ράγα με 2 λοβούς. Οι ρίζες του δεν αναπτύσσονται πολύ ούτε διεισδύουν βαθιά στο έδαφος. Είναι πολυετές φυτό και χρησιμοποιεί το έδαφος μακροχρόνια και η καλλιέργεια του κρατάει γύρω στα 15 χρόνια.
Η ανθοφορία του ξεκινά με τις πρώτες ζεστές ημέρες της άνοιξης και διαρκεί μέχρι τα πρώτα κρύα αν και στις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας η ανθοφορία του διατηρείται μέχρι και το Νοέμβριο. Το γιασεμί χρειάζεται απαραίτητα άφθονο φως, είτε απευθείας ηλιακό φως είτε ημισκιερά μέρη.
Το γιασεμί αντέχει στην ξηρασία, όμως να το ποτίζετε τακτικά τις ζεστές περιόδους του χρόνου, ιδιαίτερα αν το καλλιεργείτε σε γλάστρα. Ψεκάζετε συχνά τα φύλλα του με νερό για να τα διατηρείτε καθαρά από τη σκόνη και γυαλιστερά αλλά και για να δροσίσετε το φυτό σας, φροντίστε όμως να το κάνετε μετά τη δύση του ηλίου έτσι ώστε να μην καούν τα φύλλα του.


Αφήστε μια απάντηση