Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Διάφορα / Άνθη / Χρυσάνθεμο (Chrysanthemum)

Χρυσάνθεμο (Chrysanthemum)

Το χρυσάνθεμο είναι δικότυλο φυτό, πολυετές με σχεδόν ξυλώδη στελέχη, της οικογένειας των σύνθετων με φυτά κυρίως καλλωπιστικά που έχουν άνθη με ωραία, μεγάλα πέταλα όλων των χρωμάτων, εκτός από το γαλάζιο.
Τα χρυσάνθεμα έχουν πυκνό φύλλωμα, σκούρο πράσινο με γκριζοπράσινη την κάτω επιφάνεια των φύλλων που είναι λογχοειδή και πριονωτά. Το ύψος τους ξεκινά από τα 20 περίπου εκατοστά αλλά φτάνει μέχρι και το ένα μέτρο ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα του εδάφους. Τα πανέμορφα λουλούδια τους, σε μία απέραντη ποικιλία χρωμάτων και μεγεθών, έχουν στο κέντρο κίτρινους δίσκους σαν της μαργαρίτας αν και σε πολλές ποικιλίες τα πέταλα των λουλουδιών είναι τόσο πυκνά που ο δίσκος αυτός δεν φαίνεται. Ο κεντρικός μίσχος των χρυσανθέμων χωρίζεται σε πολλούς μικρότερους που ο καθένας τους έχει 3 ή περισσότερα μπουμπούκια. Τα μπουμπούκια ανοίγουν σταδιακά και διαρκούν αρκετές ημέρες. Το ριζικό τους σύστημα είναι πλούσιο και έτσι καταφέρνουν να εκμεταλλεύονται καλά την υγρασία του εδάφους, κάτι που τα κάνει αρκετά ανθεκτικά στις ζεστές θερμοκρασίες.
Στην περίπτωση των περισσότερων από τα ετήσια είδη οι ανθίσεις μοιάζουν με τις τεράστιες μαργαρίτες. Τα άνθη είναι άσπρα ή έχουν και κάποια σκιά κίτρινου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ένα καφέ ή κόκκινο δαχτυλίδι στο κέντρο.
Τα χρυσάνθεμα ευδοκιμούν σε όλα σχεδόν τα εδάφη αλλά προτιμούν πλούσιο χώμα, που να περιέχει άμμο και άργιλο και καλή αποστράγγιση. Χρειάζονται απευθείας ηλιακό φως για να φθάσουν σε ανθοφορία και αντέχουν τόσο τον ήλιο όσο και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αν τα καλλιεργείτε σε γλάστρα, οταν ανθίσουν, φροντίστε τις ζεστές ηλιόλουστες ημέρες να μην τα αφήνετε για πολλές ώρες σε απευθείας ηλιακό φως για να μην καούν τα πέταλα και να διατηρηθούν τα λουλούδια τους ακόμα περισσότερο. Το καλοκαίρι τοποθετήστε τις γλάστρες σε φωτεινό σημείο αλλά όχι κάτω από τις καυτές ακτίνες του ήλιου. Ποτίστε τα όταν το χώμα τους είναι ξερό στην επιφάνεια ή όταν δείτε τα φύλλα τους να αρχίζουν να κρέμονται. Προσέξτε να μην τα ποτίζετε πιο συχνά απο ότι πρέπει γιατί οι ρίζες τους σαπίζουν εύκολα.


Αφήστε μια απάντηση