Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Διατροφή (Σελίδα 4)

Διατροφή

Κατηγορίες με εγκυκλοπαιδικές και χρήσιμες καταχωρήσεις περί Διατροφής,συστατικά τροφίμων,βιταμίνες τροφίμων,συμβουλές για ισορροπημένη διατροφή .

Ασβέστιο και χοληστερόλη

Το ασβέστιο μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό όπλο κατά της κακής χοληστερόλης. Αν η διατροφή μας γίνει πλούσια σε ασβέστιο, δηλαδή 2200 mg ημερησίως, η μέση ολική χοληστερόλη μπορεί να μειωθεί κατά 6% περίπου.

Συνέχεια »

Πηγές ασβεστίου

Οι βασικές διατροφικές πηγές ασβεστίου είναι το γάλα, το τυρί και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ως προς την απορρόφηση του ασβεστίου, δεν έχει ουσιαστική σημασία αν το γάλα και τα προίόντα του είναι χαμηλά σε λιπαρά ή πλήρες.

Συνέχεια »

Έλλειψη ασβεστίου και συμπτώματα

Η μεγάλη έλλειψη ασβεστίου στα παιδιά ευθύνεται για την εμφάνιση ραχίτιδας, παρόλο που η πάθηση αυτή συνήθως οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης D. Η αντίστοιχη πάθηση στους ενήλικες ονομάζεται οστεομαλακία.

Συνέχεια »

Συμπτώματα έλλειψης ασβεστίου

Τα συμπτώματα εκείνα που υποδηλώνουν την έλλειψη ασβεστίου από τον οργανισμό είναι οι μυϊκοί σπασμοί, η αϋπνία και η νευρικότητα. Αν ένα άτομο είναι αλλεγικό, η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση του.

Συνέχεια »

Απορρόφηση ασβέστιου

Διατροφικοί παράγοντες όπως η βιταμίνη D αυξάνουν την απορρόφηση του, ενώ το φυτικό οξύ (βρίσκεται στις φυτικές ίνες των τροφίμων), το οξαλικό οξύ, το λίπος και οι τανίνες (βρίσκονται στο τσάι) μειώνουν την απορρόφηση του ασβεστίου.

Συνέχεια »

Ανεπάρκεια ασβεστίου

Η ανεπάρκεια του ασβεστίου στην παιδική λικία παρεμποδίζει την ανάπτυξη, μειώνει την οστική μάζα και αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη οστεοπενίας και οστεοπόρωσης στην ενήλικη ζωή.

Συνέχεια »

Λάχανο και βιταμίνες

Το λάχανο αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης c, βιταμίνης a, ασβεστίου και σιδήρου. Επίσης το λάχανο ωμό ή μαγειρεμένο και ο ζωμός που μένει μετά το βράσιμο του θεωρούνται αποτοξινωτικά για τον οργανισμό και γι’ αυτό περιλαμβάνονται πάντοτε στις δίαιτες αποτοξίνωσης. …

Συνέχεια »

Πατάτες και βιταμίνες

Οι πατάτες αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης c και β-καροτένιου, που έχουν αμφότερα ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ακόμα πιο ψηλή διατροφική αξία έχουν οι γλυκοπατάτες, οι οποίες είναι πιο πλούσιες σε β-καροτένιο και βιταμίνη ε, σε σχέση με τις πατάτες ενώ παράλληλα …

Συνέχεια »

20. Ca CALCIUM ΑΣΒΕΣΤΙΟ 1808 (ε)

Η λέξη της αρχαίας ελληνικής τίτανος σήμαινε κάποια λευκή γη, σκόνη (ίσως τη γύψο). Ασβεστος τίτανος δηλαδή τίτανος που δεν έχει σβήσει, ήταν ο κοινός ασβέστης. Σιγά-σιγά έμεινε μόνο το επίθετο (άσβεστος) ως όνομα του υλικού. Το όνομα, λοιπόν, ασβέστιο …

Συνέχεια »

Μπύρα κα βιταμίνες

Η μπύρα είναι μία καλή πηγή πολλών βιταμινών του συμπλέγματος Β: Β3 , Β2 , Β6 , Β12, και φυλλικό οξύ. Οι βιταμίνες αυτές βοηθούν στην απελευθέρωση ενέργειας από τις τροφές , είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου …

Συνέχεια »