Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Διατροφή / Βιταμίνες & Διατροφή (Σελίδα 3)

Βιταμίνες & Διατροφή

Βιταμίνες Α, Β, C , D ποιες είναι, σε ποια τρόφιμα τις συναντάμε, σε τι ωφελούν τον οργανισμό μας και ποια τα βασικά τους χαρακτηριστικά .

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6

Βρίσκεται κυρίως στο γάλα, το κρέας και τα δημητριακά. Αποτελεί συστατικό των συνενζύμων τα οποία συμμετέχουν στο μεταβολισμό των αμινοξέων. Η ανεπάρκειά της προκαλεί στα νεογνά και τα βρέφη ανησυχία, σπασμούς και υπόχρωμη αναιμία, ενώ σε ενήλικους ασθενείς, κατά τη …

Συνέχεια »

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Είναι η ασπίδα του οργανισμού εναντίον των λοιμώξεων. Είναι απαραίτητη για την σωστή ανάπτυξη του σώματος, την επούλωση των τραυμάτων και την καλή κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων. Η έλλειψη της βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει σκορβούτο. Θα τη βρούμε στο …

Συνέχεια »

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε

Η βιταμίνη Ε βοηθάει στην καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος, ενώ έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι ημερήσιες απαιτήσεις είναι 10 mgr για τους άνδρες και 8 mgr για τις γυναίκες. Την βρίσκουμε στα πράσινα φύλλα των λαχανικών, στο κρέας, στα …

Συνέχεια »

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α ( ΡΕΤΙΝΟΛΗ )

Η βιταμίνη A ή Ρετινόλη βοηθάει στην ανάπτυξη την αναπαραγωγή, στην όραση, την υγεία του δέρματος, ενώ έχει αντικαρκινική δράση. Την βρίσκουμε στα αυγά, στο μαρούλι, στο συκώτι, στα γαλακτοκομικά, στο καρότα, στο σπανάκι. Όταν δεν την λαμβάνει επαρκώς ο …

Συνέχεια »

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1

Η βιταμίνη Β1 βοηθάει στην καλή λειτουργία των νεύρων και στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, ενώ η έλλειψη της προκαλεί ανορεξία, δυσκοιλιότητα, αδυναμία, διαταραχή στον μεταβολισμό. Συναντάται στα αυγά, στο γάλα, στα όσπρια, στο μαύρο ψωμί και στα δημητριακά.

Συνέχεια »

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β2

Την βιταμίνη Β2 την βρίσκουμε στο συκώτι, στο γάλα, στα δημητριακά, στα όσπρια, στα αυγά. Όταν υπάρχει ανεπάρκεια στον οργανισμό δεν έχουμε καλή λειτουργία στα νεύρα, έχουμε αδυναμία και παρατηρούνται διάφορες δερματικές παθήσεις.

Συνέχεια »

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Η βιταμίνη C αποτελεί ένα από τα βασικά αντιοξειδωτικά. Είναι απαραίτητη για το σχηματισμό και την διατήρηση του κολλαγόνου. Επιπλέον η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου μετατρέποντας το δισθενή σίδηρο σε τρισθενή, μορφή με την οποία απορροφάται ευκολότερα. …

Συνέχεια »

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α

Επουλώνει γρήγορα τις πληγές . Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού στις μολύνσεις , προστατεύει την όραση , ευνοεί το δέρμα , δυναμώνει τα μαλλιά και καθυστερεί τη γήρανση .

Συνέχεια »

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα , βοηθώντας έτσι να προληφθούν μολύνσεις και κρυολογήματα . Έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση , εξουδετερώνει ουσίες που συμβάλλουν στην εκδήλωση κακοηθειών και συντελεί στην καλή υγεία του δέρματος . Θεωρείται επίσης ότι βοηθάει στην καταπολέμηση …

Συνέχεια »

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε

Προστατεύει το δέρμα από την οξείδωση και τη μόλυνση και ταυτόχρονα από την ξηρότητα . Θα την βρείτε στους περισσότερους ξηρούς καρπούς , στις γλυκοπατάτες , το αβοκάντο και τις γαρίδες .

Συνέχεια »

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Δημιουργεί νέα κύταρα και συμβάλλει στη σύνθεση κολλαγόνου , που κρατά το δέρμα νεανικό και σφιχτό . Η έλλειψή της κάνει το δέρμα να μοιάζει θαμπό , ενώ δεν έχει και ελαστικότητα . Βρίσκεται στα κίουι , στις ντομάτες και …

Συνέχεια »

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α

Βοηθά στην ανανέωση του δέρματος .Αναζητήστε την στα καρότα , τις γλυκοπατάτες , τις πιπεριές , το σπανάκι και τα μπρόκολα , στα γαλακτοκομικά προϊόντα , τα αυγά , τυρί και το βούτυρο .

Συνέχεια »