Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Διατροφή / Χρωστικές Ουσίες

Χρωστικές Ουσίες

Καταγραφή όλων των χρωστικών ουσιών ,ορισμός της καθεμιάς και πληροφορίες για την μορφή και τα χαρακτηριστικά τους.

Ε 160 (δ) Λυκοπένιο ή Φυσικό κίτρινο 27

Πρόκειται για φυσική χρωστική που λαμβάνεται με εκχύλιση από ντομάτες. Μορφή – Χαρακτηριστικά : Σκούρο κόκκινο, παχύρρευστο υγρό. Θα τη βρούμε σε προϊόντα : Στιγμιαίες σούπες, σάλτσες, προμαγειρεμένα θαλασσινά, παγωτά, υποκατάστατα σολομού. Επιπτώσεις στην υγεία : Δεν έχουν αναφερθεί αρνητικές …

Συνέχεια »

Ε 174 Άργυρος

Μεταλλική χρωστική ουσία που προέρχεται από μεταλλεύματα και χρησιμοποιείται για την επιφανειακή επικάλυψη ορισμένων τροφίμων. Μορφή – Χαρακτηριστικά : Αργυρόχρωμη σκόνη. Θα τη βρούμε σε προϊόντα : Στο εξωτερικό περίβλημα προϊόντων ζαχαροπλαστικής, που χρησιμοποιούνται για την διακόσμηση γλυκών ή σοκολάτας. …

Συνέχεια »

Ε 160 (ε) β-από-8’ καροτενάλη (c30) ή Πορτοκαλί τροφίμων 6

Σύνθετη χρωστική. Μορφή – Χαρακτηριστικά : Κρυσταλλική σκόνη με σκούρο κόκκινο χρώμα. Θα τη βρούμε σε προϊόντα : Παγωτά, ζαχαρώδη παρασκευάσματα, σάλτσες, τουρσιά, στιγμιαίες σούπες. Επιπτώσεις στην υγεία : Δεν έχουν αναφερθεί αρνητικές επιπτώσεις.

Συνέχεια »

Ε 175 Χρυσός

Μεταλλική χρωστική ουσία που προέρχεται από μεταλλεύματα και χρησιμοποιείται για επιφανειακή επικάλυψη ορισμένων τροφίμων. Μορφή – Χαρακτηριστικά : Σκόνη χρυσού χρώματος. Θα τη βρούμε σε προϊόντα : Στο εξωτερικό περίβλημα προϊόντων ζαχαροπλαστικής, που χρησιμοποιούνται για την διακόσμηση γλυκών ή τη …

Συνέχεια »

Ε 160 (στ) Πορτοκαλί τροφίμων 67 ή β-από-8΄-καροτενικός εστέρας

Σύνθετη χρωστική. Μορφή – Χαρακτηριστικά : Πορτοκαλοκίτρινη κρυσταλλική σκόνη. Θα τη βρούμε σε προϊόντα : Μη αλκοολούχα αρωματισμένα ποτά και ποτά από φρούτα, παγωτά, σάλτσες, τουρσιά. Επιπτώσεις στην υγεία : Δεν υπάρχουν γνωστές αρνητικές επιπτώσεις.

Συνέχεια »

Ε 180 Λιθορουμπίνη ΒΚ

Σύνθετη χρωστική (αζώχρωμα). Μορφή – Χαρακτηριστικά : Κόκκινη σκόνη. Θα τη βρούμε σε προϊόντα : Χρησιμοποιείται μόνο για το χρωματισμό του περιβλήματος σκληρών τυριών. Επιπτώσεις στην υγεία : Δεν έχουν αναφερθεί βλαβερές συνέπειες για την υγεία μας, αφού το περίβλημα …

Συνέχεια »

Ε 161 (β) Λουτεΐνη ή Μείγματα καροτενοειδών ή ξανθοφύλλες

Φυσικά χρωστική που υπάρχει στα φύλλα των πράσινων λαχανικών και λαμβάνεται με εκχύλιση. Μορφή – Χαρακτηριστικά : Σκούρο κίτρινο έως καφέ υγρό. Θα τη βρούμε σε προϊόντα : Παγωτά, ζαχαρώδη παρασκευάσματα, σάλτσες. Επιπτώσεις στην υγεία : Δεν έχουν αναφερθεί αρνητικές …

Συνέχεια »

Ε 161 (γ) Κανθαξανθίνη ή Πορτοκαλί τροφίμων 8

Φυσική χρωστική που υπάρχει σε ορισμένα μανιτάρια και ψάρια. Μορφή – Χαρακτηριστικά : Κρύσταλλοι ή κρυσταλλική σκόνη πορτοκάλι χρώματος. Θα τη βρούμε σε προϊόντα : Δεν χρησιμοποιείται πολύ. Πιθανόν να τη βρείτε σε κάποιες μαργαρίνες. Επιπτώσεις στην υγεία : Όταν …

Συνέχεια »

Ε 162 Κόκκινη χρωστική της ρίζας των τεύτλων, Βετανίνη

Φυσική χρωστική που λαμβάνεται με εκχύλιση από τη ρίζα των τεύτλων, δηλαδή των παντζαριών. Μορφή – Χαρακτηριστικά : Υγρό ή πολτός ή σκόνη με κόκκινο ή σκούρο κόκκινο χρώμα και άσχημη γεύση. Θα τη βρούμε σε προϊόντα : Λαχανικά διατηρημένα …

Συνέχεια »

Ε 163 Ανθοκυάνες ή Ανθοκυανίνες

Φυσικές χρωστικές που υπάρχουν σε πολλά οπωροκηπευτικά (λουλούδια, φρούτα, λαχανικά). Οι πιο γνωστές είναι η ανθοκυανίνη, που λαμβάνεται με εκχύλιση από τα σταφύλια και αυτή που λαμβάνεται από το κόκκινο λάχανο. Μορφή – Χαρακτηριστικά : Υγρό με κόκκινο, μπλε και …

Συνέχεια »

Ε 170 Ανθρακικό ασβέστιο ή Λευκή χρωστική 18 ή Κιμωλία

Χρωστική ουσία η οποία προέρχεται από φυσικό ορυκτό που λαμβάνεται από τον ασβεστόλιθο. Μορφή – Χαρακτηριστικά : Λευκή χρωστική ουσία, άοσμη και άγευστη. Θα τη βρούμε σε προϊόντα : Ζαχαρώδη παρασκευάσματα, κέικ, μπισκότα, ποτά με βάση το κρασί. Επιπτώσεις στην …

Συνέχεια »

Ε 171 Διοξείδιο του τιτανίου ή Λευκή χρωστική 6

Χρωστική ουσία που προέρχεται από ορυκτό που συναντάται στη φύση. Μορφή – Χαρακτηριστικά : Λευκή σκόνη. Θα τη βρούμε σε προϊόντα : Ζαχαρώδη παρασκευάσματα, κέικ, μπισκότα, καραμέλες, ποτά με βάση το κρασί. Επιπτώσεις στην υγεία : Δεν έχουν αναφερθεί αρνητικές …

Συνέχεια »

Ε 172 Οξείδια του σιδήρου και υδροξείδια του σιδήρου

Χρωστικές του σιδήρου. Μορφή – Χαρακτηριστικά : Έχουν αποχρώσεις κίτρινου, καστ6ανού και μαύρου. Θα τη βρούμε σε προϊόντα : Πάστα από σολομό και γαρίδες, κέικ. Επιπτώσεις στην υγεία : Η μορφή του σιδήρου σε αυτά τα οξείδια δεν απορροφάται εύκολα …

Συνέχεια »

Ε 160 (γ) Εκχύλισμα πάπρικας ή Ελαιορητίνη πάπρικας

Είναι φυσική χρωστική και λαμβάνεται με εκχύλιση του καρπού της πάπρικας (κόκκινο πιπέρι). Χρησιμοποιείται κυρίως στην τροφή των κοτόπουλων για να κιτρινίσει ο κρόκος των αυγών. Μορφή – Χαρακτηριστικά : Σκούρο κόκκινο, παχύρρευστο υγρό. Θα την βρούμε σε προϊόντα : …

Συνέχεια »

Ε 173 Αργίλιο (αλουμίνιο) ή Μεταλλική χρωστική

Χρωστική ουσία που υπάρχει στη φύση και προέρχεται από το ορυκτό βωξίτης Χρησιμοποιείται μόνο για την επιφανειακή επικάλυψη ορισμένων τροφίμων. Μορφή – Χαρακτηριστικά : Σκόνη χρώματος στιλπνού γκρι (μεταλλικό χρώμα). Θα τη βρούμε σε προϊόντα : Στο εξωτερικό περίβλημα προϊόντων …

Συνέχεια »

Ε 142 Πράσινο s ή Πράσινο τροφίμων 4 ή Λαμπρό πράσινο bs

Συνθετική χρωστική. Μορφή – χαρακτηριστικά : Σκόνη ή κόκκοι σκούρου μπλε ή σκούρου πράσινου χρώματος. Θα την βρούμε σε προϊόντα : Φασολάκια και αρακά σε κονσέρβα, λουκάνικα, πατέ, παγωτά, ζαχαρώδη παρασκευάσματα, αρωματισμένα κρασιά. Επιπτώσεις στην υγεία : Δεν έχουν αναφερθεί …

Συνέχεια »
banner
asxetos.gr