Μενού

Θηλασμός

Καταχωρήσεις που αφορούν το θηλασμό, τη σημασία του για το παιδί και για την μητέρα.

Πρωτόγαλα και περιεκτικότητα

Προς το τέλος της εγκυμοσύνης και για 2-4 ημέρες μετά τον τοκετό παράγεται από τους μαστούς το πρώτο γάλα, ένα παχύρρευστο κίτρινο υγρό, το πύαρ ή πρωτόγαλα. Είναι πλούσιο σε λευκώματα, άλατα, βιταμίνες και λιγότερο λίπος από το ώριμο γάλα …

Συνέχεια »

Μεταβατικό γάλα

Την τρίτη ημέρα μετά τον τοκετό περίπου, το πύαρ ή πρωτόγαλα  αντικαθιστάται από το μεταβατικό γάλα και προοδευτικά αποκτά την τελική του μορφή, στο τέλος της 3ης -4ης εβδομάδας. Αν γεννήσετε με καισαρική, δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα με το θηλασμό. …

Συνέχεια »

Θηλασμός και θηλαία άλω

Κρατήστε με το ένα χέρι το στήθος σας και με το άλλο στηρίξτε το κεφαλάκι του μωρού. Εφοδιαστείτε με υπομονή και όταν το στοματάκι του έρθει στην ίδια ευθεία με τη θηλή σας, σπρώξτε απαλά το κεφαλάκι του προς αυτήν. …

Συνέχεια »

Θηλασμός και διακοπή

Για να διακόψετε το μωρό όταν θηλάζει, θα πρέπει να βάλετε το μικρό σας δάχτυλο στη γωνία του στόματος του και να το τραβήξετε με προσοχή από τη θηλή. Έτσι το μωρό σας δεν μπορεί να τραβήξει τη θηλή προς τα …

Συνέχεια »

Θηλασμός και δίδυμα

Αν έχετε δίδυμα, η φύση έχει προβλέψει ώστε το γάλα σας να είναι αρκετό και για τα δύο μωράκια. Αν θέλετε, μπορείτε να τα θηλάστε και τα δύο ταυτόχρονα. Κρατήστε τα με τα πόδια προς τη μασχάλη σας και στηρίξτε …

Συνέχεια »

Θηλασμός και μωρό

Έχετε υπόψη ότι το μωράκι σας μπορεί μόνο του να καθορίσει τη συχνότητα των γευμάτων του καθώς και την ποσότητα τους. Αφήστε το ελεύθερο να θηλάσει όποτε θέλει και να μην ανησυχείτε αν κάποιες φορές θηλάζει λιγότερο και άλλες περισσότερο. …

Συνέχεια »

Μητρικό γάλα και αντισώματα

Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα και άλλους ανοσολογικούς παράγοντες που προστατεύουν από μικροβιακές και ιογενείς λοιμώξεις. Έχει παρατηρηθεί ότι τα βρέφη που θηλάζουν αρρωσταίνουν πιο σπάνια και αναρρώνουν πιο γρήγορα.

Συνέχεια »

Θηλασμός, αλλεργία και παχυσαρκία

Τα βρέφη που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αλλεργίες, άσθμα και έκζεμα. Επίσης ο θηλασμός προλαμβάνει την παχυσαρκία και τον νεανικό σακχαρώδη διαβήτη, ενώ μειώνονται οι πιθανότητες του συνδρόμου αιφνιδίου θανάτου του βρέφους.

Συνέχεια »

Θηλασμός και οφέλη

Το μητρικό γάλα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το βρέφος σε τέλειες αναλογίες και αναπροσαρμόζεται στις νέες ανάγκες το παιδιού καθώς αυτό μεγαλώνει. Επίσης ο θηλασμός σχετίζεται με την αύξηση του δείκτη νοημοσύνης, καθώς βοηθά και στη φυσιολογική …

Συνέχεια »

Θηλασμός και οφέλη για τη μητέρα

Η προλακτίνη, που διεγείρει την παραγωγή του γάλακτος, μπλοκάρει την ωορρηξία με αποτέλεσμα οι πιθανότητες για μια εγκυμοσύνη να πέφτουν στο 25%. Επίσης μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης καθώς μειώνει και την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του …

Συνέχεια »

Πρωτόγαλα

Τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννα, το στήθος σας θα παράγει ένα πυκνόρρευστο κιτρινωπό υγρό, το πρωτόγαλα. Το πρωτόγαλα, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και βιταμίνες και παρόλο που θα σας φαίνεται πολύ μικρή η ποσότητα, είναι πολύ καλό για το …

Συνέχεια »

Θηλασμός και πιπίλισμα

Το μητρικό γάλα παράγεται με το πιπίλισμα του στήθους σας από το μωρό. Όσο πιο συχνά φέρνετε το μωρό σας σε επαφή με το στήθος σας θα αρχίσει να παράγεται γάλα. Σε γενικές γραμμές, αυτό συμβαίνει μέσα σε περίπου τρεις μέρες.

Συνέχεια »

Γάλα και μούδιασμα

Από τη στιγμή που το μητρικό σας γάλα κατέβει, πιθανότατα θα νιώσετε μούδιασμα στο στήθος σας κάθε φορά που θα είστε έτοιμη να ταΐσετε το μωρό σας, ενώ, επίσης είναι πιθανό να αρχίσουν διαρροές από το στήθος σας. Αυτό το …

Συνέχεια »

Θηλασμός και στάση

Καθίστε σε ίσια στάση σε μια καρέκλα και καρτήστε το μωρό στα γόνατα σας, έτσι ώστε να βρίσκεται στο ίδιο ύψος με το στήθος σας. Ίσως χρειαστεί να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι κάτω από το μωρό ή να ακουμπήσετε τα πόδια …

Συνέχεια »

Θηλασμός και σώμα του μωρού

Γυρίστε το σώμα του μωρού έτσι ώστε να κοιτάει προς το μέρος σας και ακουμπήστε το κεφαλάκι του στον πήχη σας και όχι στην καμπύλη του αγκώνα σας. Μπορεί να χρειαστεί να στηρίζετε το κεφαλάκι του από πίσω με το …

Συνέχεια »

θηλασμός και στόμα του μωρού

Τοποθετήστε το μωρό κοντά σας και φέρτε σε επαφή τα χειλάκια του με τη θηλή σας. Καθώς το στοματάκι του ανοίγει σαν να χασμουριέται, μετακινήστε το κεφαλάκι του απαλά προς το στήθος σας έτσι ώστε το στοματάκι του γεμίσει. Βεβαιωθείτε …

Συνέχεια »