Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Τρόφιμα – Φαγητά

Τρόφιμα – Φαγητά

Κατηγορίες με εγκυκλοπαιδικές καταχωρήσεις για τα Τρόφιμα, τις διατροφικές μας συνήθειες, τις βιταμίνες, τα λιπαρά και όλα τα στοιχεία που εμπεριέχονται στα τρόφιμα της καθημερινής μας διατροφής καθώς επίσης και καταχωρήσεις για γεύματα, εναλλακτικές γεύσεις και γλυκίσματα.

Συκώτι και σίδηρος

Ο σίδηρος περιέχεται σε ζωικές τροφές, καθώς και σε φυτικές τροφές. Ωστόσο, ο ζωικός σίδηρος είναι προτιμότερος, επειδή απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό σε σύγκριση με το φυτικό. Μάλιστα το συκώτι είναι η πλουσιότερη πηγή σιδήρου, γεγονός που δεν είναι …

Συνέχεια »

Δίμυτα (Helix pomatia)

Τα δίμυτα σαλιγκάρια, μοιάζουν με τους κρητικούς χοχλιούς, έχουν ελαφρώς κωνικό καφετί κέλυφος, αλλά είναι πολύ μικρότερα σε μέγεθος. Θα τα βρείτε μετά από βροχή ή νωρίς το πρωί, όσο ακόμη διατηρείται η πρωινή υγρασία στα χόρτα και το έδαφος …

Συνέχεια »

Χοχλοί (Helix aspersa)

Οι χοχλοί, που αποκαλούνται και σαλιγκάρια Βουργουνδίας, escargot ή ρωμαϊκά, ξεχωρίζουν αμέσως, γιατί είναι τα μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα δίμυτα και τα απόλυτα σαλιγκάρια. Αυτό το είδος συνήθως το βρίσκουμε σε βουνά με πλούσια βλάστηση και σε οροπέδια, συνήθως …

Συνέχεια »

Απόλυτα (Helix lactea)

Τα απόλυτα σαλιγκάρια, θα τα γνωρίσετε αμέσως από το πλακουτσωτό, ανοιχτόχρωμο, σχεδόν άσπρο, κέλυφος τους, που έχει μια πιο σκούρα καστανή γραμμή σε σχήμα σπείρας. Είναι το πιο κοινό είδος στις παράκτιες περιοχές της χώρας μας και θα τα βρείτε …

Συνέχεια »

Σαλιγκάρια και καθάρισμα

Η διαδικασία για τον καθαρισμό των σαλιγκαριών είναι : βάζουμε τα σαλιγκάρια σε ένα καλάθι, στο οποίο έχουμε ρίξει μερικά καθαρά ξερά κλαδιά και λίγο αλεύρι για 3-5 ημέρες και το καλύπτουμε από πάνω με ύφασμα πολύ σφιχτά δεμένο, για …

Συνέχεια »

Σαλιγκάρια και ιχνοστοιχεία

Τα σαλιγκάρια έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ενώ αποτελούν μια πλούσια πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων 3,3%, ιδιαίτερα δε σιδήρου, περισσότερο από το κόκκινο κρέας, καλίου και μαγνησίου.

Συνέχεια »

Παξιμάδι και είδη

Οι βασικοί, τύποι παξιμαδιών είναι τρεις και καθορίζονται από την πρώτη ύλη που έχει χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τους. Έτσι, έχουμε τα κριθαρένια (κρίθινα) παξιμάδια, τα σταρένια και τα σικάλεως. Βέβαια, αυτοί οι τύποι παξιμαδιών, ανάλογα με τη διαδικασία παραγωγής …

Συνέχεια »

Παξιμάδια σικάλεως

Τα παξιμάδια σικάλεως αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β. Παράλληλα, περιέχουν μαγνήσιο, μαγγάνιο, σελήνιο, αμινοξέα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά.

Συνέχεια »