Μενού

Άλλα είδη τροφίμων

Καταχωρήσεις για διάφορες κατηγορίες τροφίμων αλλά και συνδυασμοί τροφών που είναι χρήσιμοι και πλούσιοι θρεπτικά για τον οργανισμό.

Σαλιγκάρια και ιχνοστοιχεία

Τα σαλιγκάρια έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ενώ αποτελούν μια πλούσια πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων 3,3%, ιδιαίτερα δε σιδήρου, περισσότερο από το κόκκινο κρέας, καλίου και μαγνησίου.

Συνέχεια »

Δίμυτα (Helix pomatia)

Τα δίμυτα σαλιγκάρια, μοιάζουν με τους κρητικούς χοχλιούς, έχουν ελαφρώς κωνικό καφετί κέλυφος, αλλά είναι πολύ μικρότερα σε μέγεθος. Θα τα βρείτε μετά από βροχή ή νωρίς το πρωί, όσο ακόμη διατηρείται η πρωινή υγρασία στα χόρτα και το έδαφος …

Συνέχεια »

Χοχλοί (Helix aspersa)

Οι χοχλοί, που αποκαλούνται και σαλιγκάρια Βουργουνδίας, escargot ή ρωμαϊκά, ξεχωρίζουν αμέσως, γιατί είναι τα μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα δίμυτα και τα απόλυτα σαλιγκάρια. Αυτό το είδος συνήθως το βρίσκουμε σε βουνά με πλούσια βλάστηση και σε οροπέδια, συνήθως …

Συνέχεια »

Απόλυτα (Helix lactea)

Τα απόλυτα σαλιγκάρια, θα τα γνωρίσετε αμέσως από το πλακουτσωτό, ανοιχτόχρωμο, σχεδόν άσπρο, κέλυφος τους, που έχει μια πιο σκούρα καστανή γραμμή σε σχήμα σπείρας. Είναι το πιο κοινό είδος στις παράκτιες περιοχές της χώρας μας και θα τα βρείτε …

Συνέχεια »

Σαλιγκάρια και καθάρισμα

Η διαδικασία για τον καθαρισμό των σαλιγκαριών είναι : βάζουμε τα σαλιγκάρια σε ένα καλάθι, στο οποίο έχουμε ρίξει μερικά καθαρά ξερά κλαδιά και λίγο αλεύρι για 3-5 ημέρες και το καλύπτουμε από πάνω με ύφασμα πολύ σφιχτά δεμένο, για …

Συνέχεια »

Τσάι και κοτόσουπα

Το ζεστό τσάι και η ζεστή κοτόσουπα, συνεχίζουν να θεωρούνται ως τα ισχυρά μέσα για την καταπολέμηση των κρυολογημάτων και της γρίπης. Και τα δυο αυτά, μαζί με καυτερή πιπεριά περιέχουν συστατικά που μπορούν να αποφράξουν το αναπνευστικό σύστημα και …

Συνέχεια »

Σαλάτες

Οι ειδικοί επιστήμονες σε θέματα διατροφής συνιστούν τις σαλάτες με όσα περισσότερα ωμά λαχανικά είναι δυνατόν, αφού έτσι, και διαφορετική γεύση αλλά και πλουσιότερα ωφέλιμα αγαθά εξασφαλίζονται. Χρησιμοποιήστε στις σαλάτες και ωμά λάχανα όπως μελιτζάνες, πατάτες, κολοκυθάκια, καρότα και τόσα …

Συνέχεια »

Ντοματοσαλάτα

Η παραδοσιακή ντοματοσαλάτα μας, με πλούσια ποσότητα παρθένου ελαιόλαδου και βέβαια με αρκετή ρίγανη (ισχυρό αντιοξειδωτικό) και κρεμμύδι (προφυλάσσει από πολλές ανωμαλίες) πέραν του ότι είναι γευστικότατη, είναι, όπως αποδείχνεται πολύτιμη πηγή προστασίας κατά πολλών μορφών καρκίνων και καρδιακών νοσημάτων.

Συνέχεια »

Κινέζικο με καρύδια

Αποφύγετε τις κινέζικες σπεσιαλιτέ με καρύδια . Μια χούφτα καρύδια θα προσθέσει στη μερίδα σας επιπλέον 200 θερμίδες περίπου και 20 γραμμάρια λίπος . Εναλλακτικά , αντί για καρύδια , μπορείτε να γευτείτε μία σπεσιαλιτέ με κάστανα , τα οποία …

Συνέχεια »

Μπριάμ για πρήξιμο

Οταν το σώμα σας πρήζεται λόγω της κατακράτησης υγρών , μαγειρέψτε φαγητά πλούσια σε κάλιο , που προκαλεί διούρηση , και φτωχά σε αλάτι , που επιτείνει την κατακράτηση υγρών , π.χ. ριζότο με αρακά και ντομάτα ή μπριάμ με …

Συνέχεια »

Τηγανητή πατάτα

Αν η πατάτα τηγανιστεί σε ελαιόλαδο , τότε αυτό απορροφάται από τις εξωτερικές στιβάδες του αμύλου της πατάτας , ενώ τα σπορέλαια εισχωρούν μέχρι την καρδιά του τροφίμου , αυξάνοντας τη θερμική του αξία .

Συνέχεια »

Σαλάτα

Είναι απαραίτητο να τρώτε τουλάχιστον μία σαλάτα ημερησίως , κατά προτίμηση στο κυρίως γεύμα . Οσο πιο λιπαρό είναι το γεύμα , τόσο μεγαλύτερη ποσότητα σαλάτας πρέπει να καταναλώσετε . Η σαλάτα καθαρίζει το πεπτικό σύστημα και δημιουργεί αίσθημα κορεσμού …

Συνέχεια »

Σαλάτα

Καθημερινά πρέπει να τρώμε τουλάχιστον ένα πιάτο με λαχανικά ωμά , βραστά ή ψητά και όχι τηγανητά . Μας τροφοδοτούν με βιταμίνες , μέταλλα , και πολύτιμες φυτικές ίνες .

Συνέχεια »

Ψάρι και σαλάτα

Αν φάτε ψάρι με λάχανο , κουνουπίδι ή μπρόκολο, το ιώδιο που περιέχει το ψάρι δεσμεύεται από τις ουσίες του λάχανου , του κουνουπιδιού και του μπρόκολου . Συνδυάστε το καλύτερα με μία αγγουροσαλάτα , μαρουλοσαλάτα ή μελιτζανοσαλάτα !!

Συνέχεια »