Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Τρόφιμα – Φαγητά (Σελίδα 4)

Τρόφιμα – Φαγητά

Κατηγορίες με εγκυκλοπαιδικές καταχωρήσεις για τα Τρόφιμα, τις διατροφικές μας συνήθειες, τις βιταμίνες, τα λιπαρά και όλα τα στοιχεία που εμπεριέχονται στα τρόφιμα της καθημερινής μας διατροφής καθώς επίσης και καταχωρήσεις για γεύματα, εναλλακτικές γεύσεις και γλυκίσματα.

Μοσχαρίσιες μπριζόλες

Οι μοσχαρίσιες μπριζόλες βγαίνουν από τη σπάλα και το κόντρα που βρίσκεται μεταξύ της σέλας και του λαιμού. Ψήνονται στα κάρβουνα, στο φούρνο και στο τηγάνι. Δεν είναι τόσο νόστιμες όσο οι χοιρινές, αλλά είναι πιο υγιεινές, γιατί έχουν λιγότερο …

Συνέχεια »

Χοιρινό

Το καλό χοιρινό είναι ηλίκας 10 έως 15 μηνών και έχει χρώμα ροζ. Το κρέας του ψήνεται γρήγορα και είναι πολύ τρυφερό, γιατί έχει περισσότερο λίπος από το μοσχαρίσιο. Όλα τα μέρη του είναι κατάλληλα για μαγείρεμα και μάλιστα με …

Συνέχεια »

Ψαρονέφρι

Το ψαρονέφρι είναι το αντίστοιχο φιλέτο το μοσχαριού. Βγαίνει από το καρέ. Είναι το καλύτερο και πιο τρυφερό κομμάτι του ζώου. Το επιφανειακό λίπος που περιέχει αφαιρείται εύκολα και έτσι θεωρείται άπαχο κρέας. Το ψαρονέφρι μαγειρεύεται ολόκληρο ή κόβεται σε …

Συνέχεια »

Ρόδι και εμφάνιση

Το ρόδι πρωτοεμφανίστηκε στην Κεντρική Ασία και συγκεκριμένα στην Περσία. Είναι ένα από τα πρώτα φρούτα καλλιέργειας και η βοτανική ονομασία του είναι Punica granatum. Η ροδιά είναι ένα μικρό φυλλοβόλο δέντρο με γυαλιστερά φύλλα και πορτοκαλοκίτρινα λουλούδια, αν και …

Συνέχεια »

Ρόδι

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιατμίνες A, C, E, φυλλικό οξύ, σίδηρο κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που …

Συνέχεια »

Ρόδι ως φάρμακο

Ο χυμός του ροδιού έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, στυπτικές, επουλωτικές, αντιβηχικές καθώς και αντιδιαρροϊκές ιδιότητες. Ακόμα, εμποδίζει την οξείδωση της κακής χοληστερίνης, προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες, ρίχνει την πίεση του αίματος, καθώς θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, του …

Συνέχεια »

Ρόδι και διατροφική ανάλυση

Ένα ρόδι περίπου 280 γραμμάρια περιέχει : 234 kcal ενέργεια, 4,71 γραμμάρια πρωτεΐνες, 3,30 γραμμάρια λιπαρά, 52,73 γραμμάρια υδατάνθρακες, 11,3 γραμμάρια φυτικές ίνες, 28 mg ασβέστιο, 0,85 mg σίδηρο, 34 mg μαγνήσιο, 102 mg φώσφορο, 666 mg κάλιο, 8 mg νάτριο, …

Συνέχεια »

Ρόδι και αγορά

Υπάρχουν τρεις ποικιλίες ροδιών, τα γλυκά, τα ημίγλυκα και τα ξινά ρόδια. Ανεξάρτητα, ωστόσο από τη γεύση που σας αρέσει, προτιμήστε τα βαριά ρόδια με γυαλιστερή και σφιχτή επιδερμίδα. Βέβαια, ακόμη κι όταν η φλούδα τους συρρικνωθεί, το εσωτερικό τους …

Συνέχεια »

Ρόδι και καθάρισμα

Το καθάρισμα των ροδιών απαιτεί λίγο χρόνο, αλλα είναι εύκολο. Κόβετε κυκλικά και αφαιρείτε τη φλούδα στο μέρος του κοτσανιού και τη χαράζετε μέχρι το κάτω μέρος, χωρίς να πιέζετε πολύ το μαχαίρι, όπως κάνετε με το πορτοκάλι. Στη συνέχεια, …

Συνέχεια »

Ρόδι και διατήρηση

Το ρόδια διατηρούνται πολλές ημέρες εκτός ψυγείου ή σε σκοτεινό μέρος, αν κρεμαστούν μαζί με το κλαδί τους. Αν θέλετε να τα κρατήσετε για αρκετούς μήνες, μπορείτε να τα φυλάξετε στο κάτω μέρος του ψυγείου. Για να τα διατηρήσετε ακόμη …

Συνέχεια »

Passion fruit (Φρούτα του πάθους)

Το φρούτο του πάθους έχει πάρει το όνομα του από το εξωτικό λουλούδι του, το οποίο θεωρείται ότι συμβολίζει το Πάθος του Χριστού. Είναι φρούτα στρογγυλά ή οβάλ, που προέρχονται από την Αμερική και έχουν φλούδα βυσσινοκαφετιά ή κίτρινη, η …

Συνέχεια »

Papaya (Παπάγια)

Η παπάγια, ή αλλιώς paw-paw, προέρχεται από την τροπική Αμερική, αλλά τώρα καλλιεργείται στα περισσότερα τροπικά ή υποτροπικά μέρη του κόσμου. Τα φρούτα αυτά είναι μεγάλα, έχουν σχήμα αχλαδιού και φτάνουν μέχρι τα 20 εκατοστά μήκος. Κάποιες από τις ποικιλίες …

Συνέχεια »

Pepinos

Ένα πανέμορφο φρούτο, με λεία χρυσή φλούδα και πορφυρές λωρίδες, που λέγεται και πεπόνι του δέντρου. Το Pepinos προέρχεται από το Περού και μοιάζει περισσότερο με πεπόνι, παρόλο που έχει συγγένεια με την ντομάτα, την πατάτα και την μελιτζάνα. Η …

Συνέχεια »

Snake fruit

Ένα ακόμα μέλος της οικογένειας των λίτσι, το οποίο πήρε το όνομα του εξαιτίας της φολιδωτής, καφετιάς φλούδας του, που μοιάζει με δέρμα φιδιού. Η σάρκα του έχει κρεμ χρώμα και είναι χωρισμένη σε τέσσερα τμήματα, καθένα από τα οποία …

Συνέχεια »

Rambutans

Τα Rambutans, που έχου συγγένεια με τα λίτσι, ονομάζονται κι τριχωτά λίτσι. Προέρχονται από τη Μαλαισία, αλλά σήμερα καλλιεργούνται στην τροπική Κεντρική Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία, είναι μεγαλύτερα από τα λίτσι, έχου περίπου 5 εκατοστά διάμετρο και ενώ εμφανισιακά …

Συνέχεια »

Pomegranate (Ρόδι)

Φρούτο εντυπωσιακό, σε σχήμα μήλου, με σκληρή, κοκκινόχρυση φλούδα και ένα μεγάλο κάλυκα που μοιάζει με κορόνα. Εσωτερικά περιέχει μια μάζα από σπόρους που τρώγονται, έχουν χρώμα μπεζ, περιβάλλονται από ένα διάφανο θύλακα σε έντονο ροζ ή κατακόκκινο χρώμα και …

Συνέχεια »