Μενού

Ερευνούπολη

Καταγραφή εγκυκλοπαιδικών γνώσεων από διάφορες θεματικές ενότητες σε συνεργασία με το site erevnites.gr. Η πόλη της έρευνας και της γνώσης .

Πολιτιστική καταστροφή – S.O.S !

Μερικοί από τους σπουδαιότερους θησαυρούς που έφτιαξε ποτέ ο άνθρωπος, σε όλον τον κόσμο, βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο, σύμφωνα με τον ιστορικό Νταν Κρίκσανκ, ο οποίος επισκέφθηκε 34 χώρες και εντόπισε τρία βασικά προβλήματα: τον πόλεμο, τον μαζικό τουρισμό και …

Συνέχεια »

Στο δρόμο του μεταξιού

Εξακόσια χρόνια μετά το εγχείρημα του Τσένγκ Χο, διάσημου Κινέζου θαλασσοπόρου της δυναστείας των Μίνγκ, να κατακτήσει τον κόσμο, ένας σύγχρονος ναυτικός θα επιχειρήσει να επαναλάβει τον άθλο του. Για να φανταστείτε, κάποιοι ερευνητές ισχυρίζονται οτι ο Τσένγκ Χο, ήταν …

Συνέχεια »

Αρχιτεκτονική λαϊκή , παντός…τόπου και καιρού

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα, θα έχετε ίσως προσέξει ότι τα σπίτια, τουλάχιστον στις κωμοπόλεις και τα χωριά, δεν είναι παντού φτιαγμένα με τον ίδιο τρόπο. Η λαϊκή αρχιτεκτονική, με τους έμπειρους και εμπνευσμένους μάστορές της, προσπάθησε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της …

Συνέχεια »

Τράβηξε κουπί …

Η 26χρονη Γαλλίδα Μοντ Φοντενουά διέσχισε μόνη της τον Ειρηνικό Ωκεανό κωπηλατώντας κι ανακηρύχθηκε “βασίλισσα των νησιών Μαρκέσας”, στη γαλλική Πολυνησία. Ξεκίνησε από το Περού και ταξίδεψε ολομόναχη 73 μέρες καλύπτοντας 4.287 μίλια για να φτάσει εντέλει στη νήσο Χίβα …

Συνέχεια »

Καινούργια διαστημικά γεύματα

Ένα ενδιαφέρον γαστριμαργικό πείραμα έχει ξεκινήσει ήδη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), το οποίο επιτρέπει στους κοσμοναύτες να απολαμβάνουν μενού ιταλικής κουζίνας! Από σπαγγέτι, λαχταριστά ψημένα ψωμάκια και εκλεκτά τυριά, μέχρι λιαστές ντομάτες, φρούτα και σοκολάτα. Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί …

Συνέχεια »

Σαλβαντόρ Νταλί: ο ζωγράφος με το τσιγκελωτό μουστάκι

Πριν από 100 χρόνια, το 1904, γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της Καταλονίας, στην Ισπανία, ο Σαλβαντόρ Νταλί, ένας από τους πιο διάσημους και εκκεντρικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Από παιδί φάνηκε το ταλέντο του στη ζωγραφική και καθώς προερχόταν …

Συνέχεια »

Σύγκρουση τιτάνων στην Ανταρκτική

Οι πιγκουίνοι Αντελί περιμένουν με χαρά τον «πόλεμο» που μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή στην Ανταρκτική: δύο παγωμένοι γίγαντες, το παγόβουνο Β15Α και ο παγετώνας Ντριγκάλσκι, βρίσκονται τις τελευταίες μέρες σε τροχιά σύγκρουσης.Οι μεγάλοι πληθυσμοί των μικρόσωμων ψαροφάγων πτηνών …

Συνέχεια »

Τι είναι αλήθεια το Πρωτόκολλο του Κιότο ;

Κάποιοι λένε ότι είναι ένα μέσο σωτηρίας του πλανήτη, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως είναι ένα εμπόδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Οικολογικές οργανώσεις και τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν πως η συμφωνία αυτή, την οποία έχουν υπογράψει 141 χώρες, αποτελεί …

Συνέχεια »

Το ταξίδι του αιώνα !

Στις 28 Νοεμβρίου 2004, η Έλεν Μακάρθουρ, Βρετανίδα ιστιοπλόος και μόλις 28 ετών, ξεκίνησε από το νησί Ουεσάν της Βόρειας Γαλλίας για να πραγματοποιήσει σε χρόνο-ρεκόρ τον μοναχικό γύρο του κόσμου με πολύγαστρο σκάφος, που είναι το ταχύτερο ιστιοφόρο ανοικτής …

Συνέχεια »

Οι άσπονδοι εχθροί των δεινοσαύρων

Είναι τα αρχαιότερα σαρκοβόρα θηλαστικά που έζησαν στη Γη πριν από 130 εκατομμύρια χρόνια και καταβρόχθιζαν τα ερπετά που κυριαρχούσαν τότε στον πλανήτη. Οι εντυπωσιακές αυτές πληροφορίες ήρθαν στο φως με την ανακάλυψη των απολιθωμάτων δύο μεσοζωικών σκύλων σε περιοχή …

Συνέχεια »

Μικρά θαλασσινά μυστικά !

– Το ήξερες ότι τα μεγάλα κοχύλια, που ονομάζονται τρίτωνες, χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά νερού; Οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν μικρά κοχύλια σαν μπιμπερό; Επί χιλιετίες, διάφορα κοχύλια χρησιμοποιήθηκαν κατά ποικίλους τρόπους: κατασκεύαζαν από αυτά βραχιόλια, περιδέραια, κουμπιά, ακόμη και αμπαζούρ, ενώ …

Συνέχεια »

Τα παρεξηγημένα Αρχαία Ελληνικά…

«Έχουν μεγαλύτερη μουσικότητα από τα λατινικά»«Με βοηθούν να κατανοήσω και άλλες γλώσσες που σπουδάζω»«Μια γοητευτική γλώσσα που με κατέκτησε κι έτσι αποφάσισα να γίνω φιλόλογος»Αυτές είναι κάποιες από τις δηλώσεις που έκαναν οι μαθητές ευρωπαϊκών σχολείων, οι οποίοι πρώτευσαν στον …

Συνέχεια »

Ο φύλακας άγγελος των Ινδιάνων

Ο Σίντνεϊ Ποσουέλο, ο εξερευνητής της ζούγκλας του Αμαζονίου, ανακάλυψε 22 χαμένες φυλές Ινδιάνων και βραβεύτηκε με χρυσό μετάλλιο από τη Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία στο Λονδίνο. Κερδίζοντας το βραβείο αυτό ο Ποσουέλο μπαίνει σε ένα κατάλογο που περιλαμβάνει τον Ντέιβιντ …

Συνέχεια »

Ποδήλατο…τσέπης!

Το «A-Bike» είναι η καινούργια επινόηση του Βρετανού σερ Κλάιβ Σινκλέρ, ο οποίος το 1970 κατασκεύασε την πρώτη αριθμομηχανή τσέπης στον κόσμο. Ο ίδιος δήλωσε ότι πρόκειται για «το μικρότερο και ελαφρότερο πτυσσόμενο ποδήλατο στον κόσμο».Το ποδήλατο θα κυκλοφορήσει στην …

Συνέχεια »

Ένας σύγχρονος Μόγλης

Η ιστορία του Μόγλη, του μικρού παιδιού που ανατράφηκε από μια αγέλη λύκων στις ζούγκλες της Ινδίας, ήταν μια φανταστική αφήγηση του μεγάλου άγγλου συγγραφέα Ράντγιαρντ Κίπλινγκ. Όμως, στην πραγματική ζωή δεν είναι λίγες αντίστοιχες ιστορίες παιδιών που μεγάλωσαν μαζί …

Συνέχεια »

Κεραμικά…μαθουσάλες !

Για περισσότερο από 10.000 χρόνια, οι άνθρωποι κατασκευάζουν αντικείμενα από πηλό, όπως αγγεία, δοχεία, πιάτα, αλλά και λυχνάρια, αγάλματα, κοσμήματα, διακοσμητικά, παιχνίδια. Είτε ανακαλύπτονται γερά, είτε σπασμένα, τα πήλινα ευρήματα αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών για τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, …

Συνέχεια »