Μενού

Οστρακιά

Η οστρακιά είναι εξανθηματική, μεταδοτική ασθένεια με πυρετό που προκαλείται από το βακτηρίδιο στρεπτόκοκκο, β-αιμολυτικό της ομάδας Α. Συνήθως η πάθηση συμβαίνει μαζί με φαρυγγίτιδα και αμυγδαλίτιδα που προκαλεί το ίδιο μικρόβιο. Το μικρόβιο αυτό παράγει μια ουσία που προκαλεί το χαρακτηριστικό εξάνθημα στα ευαίσθητα άτομα.
Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν σε ένα παιδί μπορεί να είναι τα εξής : το παιδί μπορεί έχει μία με δύο μέρες κόκκινο λαιμό, να ανεβάσει πυρετό πάνω από 38, 39, να έχει πρησμένους λεμφαδένες, το στόμα και η γλώσσα του να είναι πολύ κόκκινα. Οι αμυγδαλές μπορεί να καλύπτονται από ένα υπόλευκο στρώμα και το παιδί να έχει εμέτους. Έπειτα να βγάλει ένα κόκκινο εξάνθημα, το χαρακτηριστικό τους εξανθήματος αυτού είναι ότι αρχίζει συνήθως πρώτα στο πρόσωπο και στο λαιμό, αφήνοντας μια περιοχή γύρω από το στόμα και στη συνέχεια επεκτείνεται στο θώρακα, στην πλάτη και μετά στο υπόλοιπο σώμα και μπορεί να συνοδεύεται από κνησμό. Το εξάνθημα διαρκεί 4-5 μέρες και σταδιακά εξαφανίζεται ξεφλουδίζοντας το δέρμα.
Οι ασθενείς με οστρακιά μεταδίδουν τη νόσο μέχρι 24 ώρες μετά την έναρξη της θεραπείας. Η νόσος μεταδίδεται με το μικρόβιο, από άνθρωπο σε άνθρωπο διαμέσου άμεσης επαφής. Κάποιος μπορεί να μολυνθεί αν έρθει σε επαφή με το δέρμα αρρώστου, με μολυσματικό δέρμα από στρεπτόκοκκο ή αν μοιραστεί μαζί του την ίδια πετσέτα ή άλλα ρούχα ή το φτέρνισμα ή το βήχα.
Οι δύο κύριοι κίνδυνοι – επιπλοκές της οστρακιάς είναι ο ρευματοειδής πυρετός και μία μορφή σπειραματονεφρίτιδας, δηλαδή απόστημα γύρω από τις αμυγδαλές. Η περίοδος που ενδέχεται να εμφανιστούν είναι περίπου 2-3 εβδομάδες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος.


Αφήστε μια απάντηση