Μενού

Παρωτίτιδα ή μαγουλάδες

Η παρωτίτιδα ή μαγουλάδες είναι μία οξεία λοιμώδης ιογενής νόσος. Η ασθένεια αυτή έχει μεγάλη μεταδοτικότητα. Οφείλεται σε ιό που προκαλεί επιδημίες, δηλαδη μιλάμε για τον ιό της παρωτίτιδας που ανήκει στην ομάδα των παραμυξοϊών.
Η παρωτίτιδα χαρακτηρίζεται από επώδυνη διόγκωση των σιελογόνων αδένων και κυρίως των παρωτίδων. Ύστερα από μία περίοδο επώασης, που διαρκεί από 14 έως 28 ημέρες, αρχίζουν να πρήζονται οι σιελογόνοι αδένες. Στην αρχή, παρουσιάζεται οίδημα στην παρωτίδα που βρίσκεται στη μία πλευρά του προσώπου, ενώ την επόμενη ημέρα μπορεί να πρηστεί και η παρωτίδα που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του προσώπου. Μερικές φορές, πρήζονται και οι σιελογόνοι αδένες που βρίσκονται κάτω από τη γνάθο.
Τα συμπτώματα της παρωτίτιδας είναι η αμφιτερόπλευρη ή ετερόπλευρη επώδυνη διόγκωση του αδένα, ο πυρετός, η κεφαλαλγία, ο πόνος κατά τη κατάποση και η ανορεξία. Η νόσος μεταδίδεται μία εβδομάδα πριν, μέχρι και εννέα ημέρες μετά την έναρξη της νόσου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν διογκωθούν οι παρωτίδες και όσο διάστημα είναι διογκωμένες. Ο χρόνος μεταξύ της επαφής του ατόμου με τον ιό και της εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων, κυμαίνεται από 14-21 ημέρες.


Αφήστε μια απάντηση