BETA - Δοκιμαστική Λειτουργία v.7
Βρέφος

Βρέφος - Παιδί

Βρέφος

Καταχωρήσεις με κεντρικό θέμα το βρέφος, τα μωρά και πώς αντιλαμβάνονται τον κόσμο σε αυτές τις βρεφικές ηλικίες.

Αντανακλαστικό babinsky

Αν χαϊδέψετε απαλά το πέλμα του ποδιού του νεογέννητου, αυτομάτως τα δακτυλάκια του ποδιού του ανοίγουν σας βεντάλια και αμέσως κυρτώνουν προς τα μέσα, αυτό είναι το αντανακλαστικό babinsky.

Αντανακλαστικό του εμετού

Ο ερεθισμός του πίσω τμήματος του λαιμού κάνει την κάτων γνάθο να χαμηλώνει και τη γλώσσα να τινάζεται προς τα κάτων κι εμπρός. Αυτό το αντανακλαστικό πετά αυτόματα ένα αντικείμενο έξω από το στόμα του μωρού, προστατεύοντας το να μην πνιγεί, ενώ το παιδί μαθαίνει να καταπίνει και να τρώει.

Αντανακλαστικό αποφυγής

Αν τοποθετήσετε μια ελαφριά κουβέρτα πάνω στο στόμα και τη μύτη του μωρού, θα την πιάσει στιγμιαία με το στόμα και μετά θα τινάξει το κεφάλι του δεξιά και αριστερά ή θα φέρει τα χέρια του μπροστά από το πρόσωπο του, σε μια προσπάθεια να τη διώξει. Αυτό είναι το αντανακλαστικό της αποφυγής.

Αντανακλαστικό απόσυρσης

Όταν το νεογνό δεχθεί ένα επώδυνο ερέθισμα στο πόδι του, όπως το τρύπημα της φτέρνας κατά τη λήψη δείγματος αίματος, ολόκληρο το πόδι του τραβιέται και κάμπτεται, για να αποφύγει τον πόνο. Την ίδια στιγμή το άλλο πόδι τεντώνεται προς τα εμπρός, σαν να θέλει να κλοτσήσει μακριά το επώδυνο ερέθισμα. Αυτό είναι το αντανακλαστικό......

Περισσότερα

Αντανακλαστικό του θηλασμού

Το μωρό σας κάνει θηλστικές κινήσεις πριν ακόμη γεννηθεί. Μπορεί μάλιστα να πετύχετε να πιπιλά το δάχτυλο του την ώρα που παρατηρείτε τον υπέρηχο στο ιατρείο του γυναικολόγου σας. Όταν γεννηθεί θα διαπιστώσετε ότι, αν βάλετε τη θηλή του μαστού  σας ή ενός μπιμπερό μέσα στο στόμα του, αυτόματα το μωρό θα αρχίσει να κάνει......

Περισσότερα

Αντανακλαστικό της αναζήτησης

Στενά συνδεδεμένο με το αντανακλαστικό του θηλασμού είναι το αντανακλαστικό της αναζήτησης. Καθώς το μωρό είνα ξαπλωμένο κοντά στο στήθος της μητέρας, το αντανακλαστικό της αναζήτησης το βοηθά να βρει τη θηλή και συνεπώς να θηλάσει.

Αντανακλαστικό της σύλληψης

Το πιο γνωστό αντανακλαστικό όλων των μωρών είναι το γράπωμα. Δηλαδή, αν χαϊδέψετε το εσωτερικό της παλάμης ενός μωρού, αυτό αμέσως θα γραπώσει το δάχτυλο σας.

Αντανακλαστικά θέσης

Τα αντανακλαστικά θέσης, βοηθούν το μωρό να κρατά το κεφάλι, τον κορμό τα χέρια και τα πόδια του στη σωστή θέση. Το πιο εμφανές αντανακλαστικό θέσης της νεογνικής περιόδου είναι η προσπάθεια του μωρού να κρατήσει το κεφάλι του σε μια θέση ανάλογα με τη θέση του κορμού του.

Τονικό αντανακλαστικό του αυχένα

Το τονικό αντανακλαστικό του αυχένα, βοηθά το μωρό να κοιτάξει προς το χέρι που είναι τεντωμένο μπροστά από το πρόσωπο του. Αν στρέψετε το κεφάλι του προς τη μία πλευρά, ενώ είναι ξαπλωμένο ανάσκελα, το ομόπλευρο χέρι και πόδι θα εκταθούν, ενώ το χέρι και το πόδι προς την αντίθετη πλευρά θα καμφθούν σε στάση παρόμοια με αυτή......

Περισσότερα

Αντανακλαστικά του προσανατολισμού

Το αντανακλαστικό του προσανατολισμού είναι το πιο βασικό ένστικτο. Αυτό βοηθά το νεογέννητο μωρό σας να βρει το στήθος σας και να θηλάσει. Αν χαϊδέψετε απαλά το μάγουλο του μωρού σας, θα γυρίσει το κεφάλι του προς την κατεύθυνση του δάκτυλου σας και θα ανοίξει το στόμα του. Αν αγγίξετε το μέσο του άνω χείλους του, θα δείτε ότι......

Περισσότερα

Αντανακλαστικό του Moro

Εάν αφήσετε το κεφάλι του μωρού να πέσει προς τα πίσω, τεντώνει τα άκρα του και απλώνει τα δάχτυλα του. Μετά τα αφήνει να πέσουν αργά προς το σώμα του.

Αντανακλαστικά βαδίσματος

Αν κρατήσετε το μωρό σας από τις μασχάλες σε όρθια θέση, με τα πόδια του να αγγίζουν μια σταθερή επιφάνεια, θα τα κινήσει σαν να περπατάει. Το αντανακλαστικό εξαφανίζεται σε τρεις με έξι εβδομάδες και δεν εξαρτάται από αυτό πόσο γρήγορα θα περπατήσει το παιδί σας.

Αντανακλαστικό του λακτίσματος

Το αντανακλαστικό του λακτίσματος είναι παρόμοιο με της βάδισης. Αν κρατήσετε το μωρό σας όρθιο και φέρετε το εμπρός μέρος του ποδιού του σε επαφή με την άκρη του τραπεζιού, θα σηκώσει το πόδι του σαν να θέλει να πατήσει πάνω στο τραπέζι. Το ίδιο αντανακλαστικό υπάρχει και στα χέρια, αν το πίσω μέρος του πήχη του μωρού σας......

Περισσότερα

Έρπειν

Όταν ξαπλώσετε το μωρό σας μπρούμυτα, αυτομάτως θα λάβει μια στάση που μοιάζει με το έρπειν, με τη λεκάνη του ανασηκωμένη και τα γόνατα μαζεμένα κάτω από την κοιλιά. Όταν τινάξει τα πόδια του προς τα πίσω, μπορεί να μετακινηθεί σαν να έκανε έρπειν. Δεν πρόκειται όμως για κάτι τέτοιο. Οι κινήσεις αυτές θα εξαφανιστούν μόλις......

Περισσότερα

Αντανακλαστικά και έλεγχος

Μέχρι να αναπτυχθούν οι σωματικές και πνευματικές ικανότητες του μωρού σας, τα ενστικτώδη αντανακλαστικά είναι αυτά που δίνουν τον βαθμό της ωρίμανσης του. Οι γιατροί μπορούν και τα ελέγχουν για να διαπιστώσουν τη γενική κατάταση του μωρού σας και ότι το κεντρικό νευρικό του σύστημα λειτουργεί φυσιολογικά. Τα πρόωρα μωρά......

Περισσότερα

Βρέφος και αντανακλαστικά

Ένα πράγμα που είναι κοινό σε όλα τα υγιή μωρά είναι ο αριθμός των αντανακλαστικών που μπορούμε  να προκαλέσουμε από την πρώτη στιγμή. Τα αντανακλαστικά αυτά είναι ακούσιες κινήσεις που σταδιακά, σε περίπου τρεις μήνες, αρχίζουν να αντικαθίστανται από εκούσιες.

Αντανακλαστικά της λαβής

Αν βάλετε κάτι στην παλάμη του μωρού σας θα σας ξαφνιάσει, πιάνοντας το αρκετά σφιχτά. Το πιάσιμο του μωρού είναι ερκετά δυνατό για να σηκώσει όλο το σώμα του (αν και ποτέ δεν θα πρέπει να επιχειρήσετε κάτι τέτοιο).

Νεογέννητο και κλάμα

Αν ένα νεογέννητο αγοράκι ακούσει ένα άλλο μωρό να κλαίει, θα κλάψει, αλλά σύντομα θα σταματήσει. Αντίθετα τα κοριτσάκια κλαίνε πολύ περισσότερο από ότι τα αγόρια.

Νεογέννητο αγοράκι και ήχος

Τα νεογέννητα αγοράκια δε βγάζουν ήχους από νωρίς για να απαντήσουν στη φωνή της μητέρας τους, αυτό μάλιστα συνεχίζεται σε όλη τους τη ζωή.

Νεογέννητο κοριτσάκι και ήχος

Τα νεογέννητα κοριτσάκια χρησιμοποιούν τη δική τους φωνή για να τραβήξουν την προσοχή της μητέρας τους, νωρίτερα και συχνότερα από ότι τα αγοράκια.

Νεογέννητα και προέλευση ήχων

Τα νεογέννητα αγοράκια δυσκολεύονται να εντοπίσουν την προέλευση ενός ήχου, σε αντίθεση με τα κοριτσάκια τα οποία μπορούν να εντοπίσουν την προέλευση των ήχων χωρίς δυσκολία.

Νεογέννητα και οπτικά ερεθίσματα

Τα νεογέννητα κοριτσάκια ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό στα οπτικά ερεθίσματα από τη στιγμή της γέννησης τους, σε αντίθεση με τα αγοράκια τα οποία χρειάζονται περισσότερα οπτικά ερεθίσματα και χάνουν και πιο γρήγορα το ενδιαφέρον τους για σχέδια ή εικόνες. Τα αγοράκια είναι πίσω στην ωρίμανση της όρασης τους, μέχρι την......

Περισσότερα

Νεογέννητα και προσέλκυση

Τα νεογέννητα αγοράκια προσελκύονται από τις διαφορές μεταξύ των πραγμάτων, ενώ τα κοριτσάκια προσελκύονται εύκολα από οτιδήποτε ασυνήθιστο.

Νεογέννητο κοριτσάκι και πρόσωπα

Τα νεογέννητα κοριτσάκια προτιμούν να βλέπουν το ανθρώπινο πρόσωπο περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Αργότερα στη ζωή τους αυτό το χαρακτηριστικό μετατρέπεται σε μια ικανότητα να διαισθάνονται τι υπονοεί μια έκφραση του προσώπου ανεξαρτήτως πολιτιστικών διαφορών.

Νεογέννητο αγοράκι και αφή

Τα νεογέννητα αγοράκια θέλουν να δοκιμάζουν τα πάντα, να αγγίζουν τα πάντα και να μετακινούν τα πράγματα περισσότερο από ότι τα κορίτσια.

Νεογέννητο κοριτσάκι και ακοή

Η ακοή στα νεογέννητα κοριτσάκια είναι πολύ οξεία και μπορούν να ηρεμήσουν με καθησυχαστικά λόγια πολύ πιο εύκολα από τα αγοράκια.

Νεογέννητο αγοράκι και ακοή

Η ακοή στα νεογέννητα αγοράκια είναι λιγότερο οξεία από ότι στα κοριτσάκια, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο να τα ηρεμήσει κανείς.

Βρέφος και κλάμα από ξάφνιασμα

Μια απότομη κίνηση, ένας ξαφνικός ήχος ή ένα δυνατό φως μπορεί να τρομάξει το βρέφος και να βάλει τα κλάματα ή ακόμα, αν το παιχνίδι σας μαζί του είνα πολύ ζωηρό, θα αρχίσει να κλαίει μάλλον.

Κλάμα από ξάφνιασμα, τι να κάνετε

Αν το μωρό σας αρχίσει να κλαίει επειδή τρόμαξε ή ξαφνιάστηκε, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το πάρετε αγκαλιά, να το νανουρίσετε και να του τραγουδήσετε κάτι. Αποφύγετε απότομες και άγαρμπες κινήσεις, θορύβους και έντονα φώτα.

Στην ίδια ενότητα

Plugin by:aAM
banner
asxetos.gr
asxetoslogo
Advertisment ad adsense adlogger