Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Παράδοση / Λαική Σοφία / Έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους

Έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους

Επί Φραγκοκρατίας, μερικοί Αθηναίοι πήγαν και άδειασαν το σπίτι ενός Φράγκου, που έμενε κάτω από το βράχο της Ακρόπολης. Δεν του άφησαν ούτε έπιπλα ούτε σκεύη ούτε χρυσαφικά. Του τα πήραν όλα! Φυσικά, όταν ο Φράγκος ανακάλυψε την πρωτάκουστη για την εποχή εκείνη κλοπή, πήγε αμέσως και κατάγγειλε το γεγονός στη στρατιωτική διοίκηση της Αθήνας, που εκτελούσε και χρέη Αστυνομίας.
Αμέσως τότε, συνελήφθηκαν μερικοί ύποπτοι , έγιναν ανακρίσεις, μα στο τέλος αναγκάστηκαν να τους αφήσουν ελεύθερους, γιατί κατάλαβαν πως ήταν αθώοι. Ο Φράγκος όμως, που ήθελε να ξαναβρεί οπωσδήποτε τα πράγματά του, σκέφτηκε πονηρά. Έβγαλε, λοιπόν, μια προκήρυξη, που έλεγε: «όσοι γνωρίζουν τους κλέφτες και τους καταγγείλουν, θα πάρουν δώρο, διακόσια δηνάρια. Αν μάλιστα οι κλέφτες θελήσουν να τα επιστρέψουν οι ίδιοι, να μη φοβηθούν καθόλου. Εγώ θα λείπω μια βδομάδα από το σπίτι μου. Μπορούν, λοιπόν, να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους και όταν το κάνουν αυτό, θα πάρουν κι αυτή από ένα καλό δώρο».
Οι κλέφτες φυσικά-που ύστερα από τη προκήρυξη αυτή, φοβόντουσαν μήπως προδοθούν- προτίμησαν να τα ξαναγυρίσουν πίσω και να πάρουν και την…αμοιβή τους. Όταν όμως πήγαν εκεί, ο Φράγκος που τους περίμενε κρυμμένος, τους έπιασε. Έτσι οι Αθηναίοι άρχισαν να λένε μεταξύ τους για την…εξυπνάδα των συμπατριωτών τους, ότι «έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους».


Αφήστε μια απάντηση