Μενού

Αλλεργία

Καταχωρήσεις σχετικά με τις αλλεργίες, το αλλεργικό σοκ και τα διάφορα είδη αλλεργίας, ποιά είναι και από τι προκαλούνται.

Έκζεμα και θεραπεία

Αν έχετε έκζεμα και χρειαστεί θεραπεία, ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει κάποια κορτιζονούχο αλοιφή για τοπική χρήση και ίσως αντισταμινικά για να περιορίσει τον κνησμό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται ειδικά ανοσοτροποποιητικά φάρμακα, φωτοθεραπεία και φωτοχημειοθεραπεία.

Συνέχεια »

Έκζεμα και εκδήλωση

Το έκζεμα δεν εκδηλώνεται σε όλους με τη ίδια ένταση. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι πιο έντονα και επίμονα και απαιτείται χρονοβόρος θεραπεία. Στις δύσκολες αυτές περιπτώσεις ανήκουν όσοι υποφέρουν από ξηρότητα δέρματος για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν επιβαρημένο …

Συνέχεια »

Έκζεμα και συμπτώματα

Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να εκδηλωθεί το έκζεμα διαφοροποιείται ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Πάντως, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο κνησμός, η ξηρότητα, το κοκκίνισμα και η απολέπιση το δέρματος. Εάν λοιπόν αρχίστε να νιώθετε έντονη …

Συνέχεια »

Έκζεμα και οξεία φάση

Όταν το έκζεμα βρίσκεται στην οξεία φάση του, χαρακτηρίζεται από φλεγμονή με ερυθρότητα και πρήξιμο, ενώ συχνά εμφανίζονται φουσκάλες. Όταν το πρόβλημα είναι χρόνιο, το δέρμα γίνεται τραχύ, ξηρό, παχύ, με έντονη απολέπιση και μπορεί να σχηματιστούν ρωγμές στην επιφάνεια …

Συνέχεια »

Έκζεμα ποιοί κινδυνεύουν

Σύμφωνα με ειδικούς : 1 στους 10 θα εμφανίσει έκζεμα σε κάποια περίοδο της ζωής του, είναι όμως πιο συνηθισμένο στα παιδιά. Τα 3/4 εκείνων που εμφανίζουν έκζεμα είναι έφηβοι. Το έκζεμα είναι λίγο συχνότερο στα κορίτσια, μπορεί να εκδηλωθεί και …

Συνέχεια »

Ερεθιστική δερματίτιδα

Η ερεθιστική δερματίτιδα προκαλείται από την έκθεση του δέρματος σε χημικούς ή φυσικούς παράγοντες που μπορούν να το ερεθίσουν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η δερματίτιδα στα βρέφη, στα σημεία όπου το δέρμα ακουμπά στη πάνα και η δερματίτιδα στα χέρια των νοικοκυρών από …

Συνέχεια »

Αλλεργική δερματίτιδα

Όταν μιλάμε για αλλεργική δερματίτιδα, πρόκειται για αντίδραση του δέρματος όταν έρχεται σε επαφή με συγκεκριμένες ουσίες και συνήθως περιορίζεται στο σημείο επαφής. Αφορά άτομα με προδιάθεση, που σημαίνει ότι αν κάποιος παρουσιάσει αλλεργική δερματίτιδα, τότε το πρόβλημα δεν μπορεί …

Συνέχεια »

Έκζεμα και διάγνωση

Η διάγνωση είναι έργο του γιατρού σας, ο οποίος είναι σε θέση να ξεχωρίσει τη δερματίτιδα από άλλες παθήσεις του δέρματος με παρόμοια συμπτώματα. Η ερεθιστική δερματίτιδα εμφανίζεται σχεδόν αμέσως μετά την επαφή του δέρματος με την ερεθιστική ουσία, ενώ η …

Συνέχεια »

Αναφυλαξία

Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή, ιδιαίτερα έντονη, αλλεργική αντίδραση που μπορεί να θέσει τη ζωή του ασθενούς σε κίνδυνο. Το ανοσολογικό σύστημα αντιδρά άμεσα και παθολογικά σε ένα αλλεργιογόνο, δηλαδή σε μια ουσία στην οποία ο ασθενής είναι αλλεργικός.

Συνέχεια »

Αλλεργία στα μάτια

Οι αλλεργίες στα μάτια (αλλεργική επιπεφυκίτιδα) προκαλούνται όταν ένα άτομο αντιδρά υπερβολικά όταν έρχεται σε επαφή με αλλεργιογόνο. Τα αλλεργιογόνα είναι ουσίες που πυροδοτούν αλλεργικές αντιδράσεις.

Συνέχεια »

Αλλεργιογόνα

Τα κυριότερα αλλεργιογόνα είναι: η οικιακή σκόνη, η γύρη από δέντρα, λουλούδια, αγριόχορτα, γρασίδι, το τρίχωμα και το δέρμα ζώων, οι μύκητες, τα αλλεργιογόνα που περιέχονται μέσα στα φαγητά, τα φάρμακα και τα τσιμπήματα από έντομα.

Συνέχεια »

Αλλεργία και συμπτώματα

Τα συχνότερα συμπτώματα της αλλεργίας είναι το κοκκίνισμα των ματιών, η καταρροή δηλαδή η μύτη που τρέχει, το μπούκωμα και η φαγούρα της μύτης, το φτάρνισμα, ο βήχας, η δύσπνοια, το δερματικό εξάνθημα που συνοδεύεται από κνησμό που κάποτε μπορεί …

Συνέχεια »

Ανοσοθεραπεία και αλλεργιογόνο

Πριν ξεκινήσει η ανοσοθεραπεία ο αλλεργιολόγος πρέπει να εντοπίσει με μεγάλη βεβαιότητα το ύποπτο» αλλεργιογόνο. Ο εντοπισμός του γίνεται με την λήψη του ιστορικού , με δερματικές δοκιμασίες (prick test ) για τον εντοπισμό αντισωμάτων στο δέρμα και με εξετάσεις …

Συνέχεια »

Ανοσοθεραπεία και μορφές της

Εκτός από τις υποδόριες ενέσεις στο μπράτσο , τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται μία νέα μορφή ανοσοθεραπείας : η χορήγηση από το στόμα είτε υπογλώσσιων χαπιών είτε σταγόνων. Βέβαια η κλασσική μέθοδος ( υποδόριες ενέσεις ) είναι κατά 15-20% περισσότερο αποτελεσματική.

Συνέχεια »