Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Υγεία - Ασθένειες / Γυναικολογικές εξετάσεις

Γυναικολογικές εξετάσεις

Εγκυκλοπαιδικές καταχωρήσεις για τις γυναικολογικές εξετάσεις, τις οποίες συνεχώς τις αναβάλλουμε και τις ξεχνάμε, όμως οι εξετάσεις αυτές δεν είναι παρά έκφραση αγάπης προς τον εαυτό μας.

Γυναικολογική εξέταση και πως γίνεται

Όταν πάτε για την γυναικολογική εξέταση, ο γιατρός αρχικά θα εξετάσει πρώτα τα εξωτερικά γεννητικά όργανα και ύστερα τα εσωτερικά τοιχώματα του κόλπου και της μήτρας, συνήθως με ψηλάφηση και κολποσκόπιο, ελέγχοντας για πιθανές αλλοιώσεις, μολύνσεις και ασυνήθιστες εκκρίσεις υγρών. …

Συνέχεια »

Ελιές, μελανώματα και οστική μάζα

Μην αμελείτε κάθε 3-4 χρόνια να ελέγχετε τις ελιές και τα μελανώματα. Επίσης μην ξεχνάτε μετά την εμμηνόπαυση να κάνετε μέτρηση οστικής μάζας για να ανακαλύψετε μια ενδεχόμενη οστεοπόρωση, δηλαδή απώλεια οστικής μάζας που αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων.

Συνέχεια »

Κλινική εξέταση μαστού

Η κλινική εξέταση μαστού, είναι μια ιατρική εξέταση στο στήθος και στις μασχάλες που ανιχνεύει την ύπαρξη καρκίνου και προκαρκινικών αλλοιώσεων στο στήθος. Η πρώτη εξέταση γίνεται στην ηλικία των 18 ετών και επαναλαμβάνεται κάθε τρία χρόνια. Μετά τα σαράντα …

Συνέχεια »

Κλινική εξέταση μαστού , πως γίνεται

Στην κλινική εξέταση μαστού, ο γιατρός εξετάζει για πιθανές αλλαγές χρώματος, μεγέθους και τις δερματικές αλλοιώσεις της θηλής. Επίσης ψάχνει για τυχόν κύστες, αδενώματα και διογκωμένους λεμφικούς αδένες.

Συνέχεια »

Μαστογραφία

Η ψηλάφηση του στήθους είναι πολύτιμη αλλά δεν αρκεί για να εντοπιστούν μικρά ογκίδια που πιθανόν να υπάρχουν στο στήθος. Η πρώτη μαστογραφία θα πρέπει να γίνει στην ηλικία των 40 ετών. Μετά τα 45-50 η εξέταση θα πρέπει να …

Συνέχεια »

Αυτοεξέταση μαστού

Μια γυναίκα γνωρίζει τον μαστό της καλύτερα από κάθε γιατρό. Η αυτοεξέταση θα πρέπει να γίνεται κάθε μήνα από όλες τις γυναίκες και κυρίως από εκείνες που είχαν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού. 

Συνέχεια »

Αυτοεξέταση μαστού, πως γίνεται

Η αυτοεξέταση μαστού είναι μια πάρα πολύ απλή διαδικασία. Θα σταθείτε μπροστά σε έναν καθρέπετη και σηκώνοντας εναλλάξ τα χέρια σας επάνω από το κεφάλι θα παρατηρήσετε κάθε ανωμαλία ή λακκάκι στην επιφάνεια της επιδερμίδας και τυχόν αλλαγές στην κατεύθυνση …

Συνέχεια »

Τεστ Παπανικολάου

Το τεστ Παπ βοηθά στη διάγνωση κακοηθών αλλοιώσεων του τραχήλου, της μήτρας σε πολύ πρώιμο στάδιο καθώς και του κόλπου, ο΄πότε κι η αντιμετώπιση είναι πολύ ευκολότερη. Μπορούν ακόμη ν ανακαλυφθούν ιογενείς λοιμώξεις ή κονδυλώματα και να διαγνωστούν κολπίτιδα, τραχηλίτιδα …

Συνέχεια »

Μέτρηση σιδήρου του αίματος

Η σιδηροπενία μπορεί να προκαλέσει αναιμία, κόπωση, εκνευρισμό, τριχόπτωση. Αν έχετε χάσει βάρος σε μικρό χρονικό διάστημα, νιώθετε εξάντληση, βρίσκεστε σε περίοδο εγκυμοσύνης ή έχετε βαριά εμμηνορρυσία ενημερώστε το γυναικολόγο σας και εκείνος θα σας πει αν πρέπει να κάνετε αιματολογική …

Συνέχεια »

Γυναικολογική εξέταση

Η γυναικολογική εξέταση ανιχνεύει κύστες, όγκους, ακράτεια ούρων, χαλάρωση της μήτρας ή του κόλπου. Η εξέταση γίνεται μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας και πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο μαζί με το Τεστ παπ.

Συνέχεια »

Τεστ Παπ net

Το test Παπ net είναι μια αμερικάνικη μέθοδος που ήρθε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και στην οποία χρησιμοποιείται ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Ο γιατρός τοποθετεί τα κύττρα στο πλακάκι από το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο που είναι συνδεδεμένο με Η/Υ. Στην περίπτωση που …

Συνέχεια »

Thin prep

Το Thin prep εφαρμόζεται από το 1996, που πήρε έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων. Η λήψη γίνεται με ένα ειδικό βουρτσάκι από τα ίδια σημεία με το κλασικό τεστ, το συγκεκριμένο βουρτσάκι έχει την δυνατότητα να σαρώνει τα απαραίτητα …

Συνέχεια »