Μενού

Σύνδρομο Τουρέτ

Ορισμός : Το σύνδρομο Τουρέτ ή διαταραχή Τουρέτ είναι μια κληρονομική νευρολογική διαταραχή που εμφανίζεται κατά την παιδική ηλικία και χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση πολλαπλών φυσικών (κινητικών) και τουλάχιστον ενός φωνητικού τικ.
Χαρακτηριστικά : Το άτομο που πάσχει από το σύνδρομο Τουρέτ μπορεί να παρουσιάζει συσπάσεις στο πρόσωπο, στο λαιμό, στους ώμους ή στα άκρα. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ιδιόρρυθμες στερεότυπες κινήσεις, όπως το συνεχές άγγιγμα της μύτης, η περιστροφή των ματιών, το τράβηγμα ή τίναγμα των μαλλιών. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η παρουσία πολλαπλών κινητικών και τουλάχιστον ενός φωνητικού τικ. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ακούσιο ξερόβηχα για καθάρισμα του φάρυγγα, ρουθούνισμα, γάβγισμα, σφύριγμα, βρισιές και επανάληψη λέξεων ή φράσεων.
Ποιοί το παθαίνουν :  Περίπου 1 ως 11 παιδιά στα 1.000 εμφανίζουν αυτό το σύνδρομο, ενώ 1 στους 100 ανθρώπους παρουσιάζει κάποια διαταραχή τικ. Το σύνδρομο Τουρέτ είναι τρεις φορές πιο κοινό στους άντρες από ό,τι στις γυναίκες. Τα άτομα που πάσχουν από τη διαταραχή αυτή έχουν κανονικό προσδόκιμο επιβίωσης και ευφυία. Η ένταση των τικ μειώνεται κατά την περίοδο της ενηλικίωσης.


Αφήστε μια απάντηση