Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Ζωϊκό βασίλειο / Σκυλιά - Dogs / Αγίου Βερνάρδου – Saint Bernard

Αγίου Βερνάρδου – Saint Bernard

Ο σκύλος το Αγίου Βερνάρδου κατάγεται από τα σκυλιά που, πριν 2.000 χρόνια, είχαν μαζί τους οι ρωμαίοι πολεμιστές και αφού διασταυρώθηκε με τις τοπικές ράτσες δημιουργήθηκε ο γνωστός διασώστης των Άλπεων. Εντοπίζει το χαμένο ή πληγωμένο ταξιδιώτη, τον γλύφει ώσπου να ξαναβρεί τις αισθήσεις του και μετά ξαπλώνει δίπλα του για να τον ζεστάνει. Η όσφρηση του είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να βρει άνθρωπο θαμμένο αρκετά μέτρα κάτω από το χιόνι. Είναι επίσης γνωστή η ικανότητά του να προβλέπει τις καταιγίδες και τις απότομες αλλαγές του καιρού, ίσως εξαιτίας της δυνατότητας του να ακούει ήχους πολύ χαμηλότερης συχνότητας από εκείνες που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο αυτί. Οφείλει το όνομα του στη Μονή του Αγίου Βερνάρδου που εκτρέφει τέτοια σκυλιά.
Η εμφάνιση του είναι γενικά εντυπωσιακή, με μεγάλο κεφάλι και δυνατό σώμα. Ανήκει στα μεγαλόσωμα σκυλιά με ύψος από 65 μέχρι 80 εκ. και βάρος από 50 μέχρι 90 κιλά , το ύψος στα θηλυκά κυμαίνετε από 65-80 εκ. Τα σκούρα μάτια του δείχνουν φιλική διάθεση. Τα αυτιά είναι ψηλά στο κεφάλι και κρέμονται. Η ουρά του είναι φαρδιά, μακριά και χοντρή. Το πλούσιο τρίχωμα του είναι δυο ειδών : κοντό και μακρύ, το κοντό είναι λείο και σκληρό ενώ το μακρύ είναι μεσαίου μάκρους, λείο ή ελαφρά κυματιστό. Το χρώμα είναι λευκό με κόκκινο.
Είναι φιλικό σκυλί και γενικά ένα ήρεμο και περήφανο ζώο. Αγαπά την οικογένεια και ιδιαίτερα τα παιδιά. Συνυπάρχει με άλλα ζώα και δεν γαβγίζει συχνά. Είναι γενναίο, υπάκουο και εξαιρετικά πιστό και αφοσιωμένο στο αφεντικό και στην οικογένειά του σκυλί που εκπαιδεύεται εύκολα.


Αφήστε μια απάντηση