Μενού
Αρχική / Άρθρα / Τράπεζες - Δάνεια / Γραμμάτια και μαύρη λίστα

Γραμμάτια και μαύρη λίστα

Σήμερα , στο τέλος .. , θα συμπληρώσουμε ένα ακόμα ρητό … (πάμε τώρα a-pro-kalipta….)
Εισαγωγή : Στα πλαίσια του ανταγωνισμού για την επιβίωση (Οικονομική , Κοινωνική , Οικογενειακή κ.λ.π) πολλά μέσα επίτευξης που χρησιμοποιούνται δικαιολογούνται ή & συγχωρούνται ακόμα .

1. Περιγραφή του μέσου : Oταν κάποιος επιθυμεί να αγοράσει ένα Οικονομικό αγαθό (=οτιδήποτε) μπορεί να εξοφλήσει το τίμημα της συναλλαγής με τους εξής τρόπους : α. Μετρητό (το λατρεύουν όλοι οι πωλητές) β. Επιταγή (την λατρεύουν οι Δικηγόροι όταν δεν πληρωθεί στην λήξη της) γ. Πιστωτική κάρτα (την λατρεύουν οι Τράπεζες για τα έσοδα που έχουν – αρκεί να πληρώνεται…) δ. Περιεκτικό χρήμα (μου δίνεις τυρί …σου δίνω κότες … ξέρουν οι πρόγονοι μας…) ε. Αλλά μέσα εξόφλησης (μην γελάτε …) και στ. ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ή λαϊκά (“βάζω Γραμμάτια” =…βγάζω τα μάτια μου ? ) .

2. Χρήση της Συναλλαγματικής :
Παρά το ότι στην Ελλάδα του 2001 Επιταγές μπορεί να εκδίδει και η “κουτσή Μαρία” η χρήση της Συναλλαγματικής ως μέσο διεκπεραίωσης συναλλαγών και εξόφλησης χρέους είναι αρκετά διαδεδομένη .

β. Οσοι δεν έχουν ιδιαίτερα συναλλαγές με Τράπεζες και εμπόριο γενικά (συνήθως Μισθωτοί – Νοικοκυριά – Αγρότες ή όσοι δεν επιθυμούν να διατηρούν “καρνέ επιταγών” γιατί θέλουν την ησυχία τους και το μετρητό… ) και σε κάποια στιγμή αποφάσισαν να αγοράσουν κάποιο αγαθό (πχ αμάξι , τηλεόραση , λιπάσματα κ.λ.π) με Γραμμάτια (=Συναλλαγματικές) .

Συνήθως αυτή η κατηγορία των προσώπων είναι “καλοπληρωτές” (φοβούνται Τράπεζες , “να χρωστούν” κ.λ.π) . Μεγάλο ποσοστό όμως και από αυτή την Κατηγορία ενδέχεται να αποδειχθούν “κακοπληρωτές” (εκούσια ή ακούσια) .

3. Διαφορές / Πλεονεκτήματα της ΕΠΙΤΑΓΗΣ έναντι της ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗΣ :
O τρόπος χρήσης , το Νομοθετικό πλαίσιο , ο τρόπος εξόφλησης και χρήσης στην Οικονομική πρακτική , προσδίδουν τα κάτωθι χαρακτηριστικά (ενδεικτικά και μόνο) :
3α. Μία επιταγή σε sxesi με μία Συναλλαγματική κατά κανόνα έχει περισσότερες πιθανότητες να πληρωθεί στην λήξη της .

3γ. Οι επιταγές πληρώνονται με την κατάθεση του αντίστοιχου ποσού στον Τραπεζικό μας λογαριασμό από τον οποίο έχουν εκδοθεί οι επιταγές .Ενώ οι συναλλαγματικές εξοφλούνται (και αυτές) στα χέρια του τελευταίου κατόχου (συνήθως τράπεζα) αλλά δεν εξοφλούνται δια μέσου ενός συγκεκριμένου τραπεζικού λογαριασμού (όπου θα πρέπει να καταθέσουμε τα χρήματα) .

3δ. Ο εκδότης της Επιταγής γνωρίζει ότι για να εξοφληθεί η επιταγή πρέπει να καταθέσει το αντίστοιχο ποσό στον Τραπεζικό του Λογαριασμό .

Ο αποδέκτης της Συναλλαγματικής για να την εξοφλήσει θα πρέπει να γνωρίζει ποιος “κατέχει” την Συναλλαγματική κατά την ημερομηνία λήξης . Αυτό γίνεται (οι Τράπεζες το πράττουν) με ταχυδρομική ειδοποίηση προς τον αποδέκτη .

4. Η Συναλλαγματική και η Τράπεζα
Κατά πλειοψηφία (όπως διαβάσαμε πριν) η εξόφληση μίας Συναλλαγματικής (Λαικά και ως “Γραμμάτιο” εάν και δεν είναι τα ίδια) πραγματοποιείται μέσω των Τραπεζών .Γιατί ? ….διαβάστε το γενικευμένο παράδειγμα που ακολουθεί ….

Είστε μισθωτός , ιδιαίτερες συναλλαγές με Τράπεζα δεν έχετε ή γενικά δεν έχετε Καρνέ Επιταγών. Αποφασίζετε να αγοράσετε έπιπλα για το σπίτι σας , στο μαγαζί σας λένε να “κάνετε γραμμάτια” π.χ 10 γραμμάτια των 100 χιλ που έκαστο πρέπει να πληρωθεί (=λήγει) κάθε 30 του μήνα. Υπογράφετε τα γραμμάτια παίρνετε τα έπιπλα σας και πάτε σπίτι.
Προσέξτε όμως τον από εδώ και πέρα “μηχανισμό” …..> Τι μπορεί να κάνει τα Γραμμάτια σας ? :

4α. Να τα κρατήσει στο Λογιστήριο του όπου θα περιμένει στην λήξη έκαστου γραμμάτιου να πάτε να τα πληρώσετε και να πάρετε πίσω το γραμμάτιο σας .

4β. Να τα δώσει και αυτός με την σειρά του (η λεγομένη “οπισθογράφηση”) σε κάποιο προμηθευτή που του χρωστάει χρήματα .

4γ. Να τα προσκομίσει στην Τράπεζα με την οποία συνεργάζεται είτε ..

4γ1. “Προς είσπραξη” (η Τράπεζα θα τα φυλάξει στο “χρηματοκιβώτιο” της και θα στείλει άμεσα με την παραλαβή της την ταχυδρομική ειδοποίηση την χρηματοδότηση τους ,
“Τράπεζα ..σου δίνω αυτά τα Γραμμάτια συνολικής αξίας 1 εκατ , σου πληρώνω τα έξοδα πχ 10 χιλ και τους τόκους πχ 50 χιλ και εσύ …

… δώσε μου σήμερα … ένα ποσοστό της αξίας τους πχ 70% …. δηλαδή 700χιλ-10χιλ=690 χιλ . Οταν πληρωθούν τα γραμμάτια ….κράτα και τους τόκους σου και δώσε μου τα υπόλοιπα χρήματα (το 30% -(μείον) οι τόκοι) .
Δηλαδή ο επιχειρηματίας θα μεταβιβάσει (ενεχυριάσει) στην Τράπεζα την απαίτηση που έχει από εσάς (δηλαδή τα Γραμμάτια / Συναλλαγματικές) για να εξασφαλίσει ΣΗΜΕΡΑ την ρευστότητα (μετρητά) που έχει ανάγκη η επιχείρηση του . Θα κρατήσει ΕΝΕΧΥΡΟ (=περιουσία της) τα γραμμάτια , θα σας στείλει την ταχυδρομική ειδοποίηση στην δ/νση που αναγράφουν πάνω οι Συναλλαγματικές που υπογράψατε και θα περιμένει (την αυτονόητη) προσέλευση σας κατά τις λήξεις των γραμματίων να τα πληρώσετε και να πάρει αυτή (πίσω) τα χρήματα της και εσείς πίσω τα σώματα των συναλλαγματικών που έχετε υπογράψει.

5. Τι μπορεί όμως να πάει ΣΤΡΑΒΑ… ? ……
Σε όλη αυτή την διαδικασία που περιγράφουμε κοιτάξτε τι μπορεί να πάει στραβά (και τι πρέπει ΕΣΕΙΣ να προσέχετε) :
5α. Την ειδοποίηση που σας έστειλε η Τράπεζα να μην την παραλάβετε ποτέ (είτε γιατί χάθηκε το γράμμα , είτε γιατί η δ/νση ήταν λανθασμένη , είτε…είτε γιατί ξεχάσατε ποια-πως-που πρέπει να πληρώσετε)

5β 2. Παίρνετε μία απόδειξη και διάφορες δικαιολογίες ή υποσχέσεις για το σώμα της Συναλλαγματικής που έχετε υπογράψει ? ή ακόμα χειρότερα πληρώνετε και φεύγετε χωρίς να ζητήσετε την Συναλλαγματική που εξοφλείται ? ε …είστε κυριολεκτικά asxetoi …. γιατί :
Εσείς μπορεί να πληρώσατε και να μην χρωστάτε , μπορεί και να έχετε την ωραία σας απόδειξη …… αλλά..λέω αλλά….

Η Τράπεζα “θα μυρίσει τα νύχια της” για να μάθει ότι πληρώσατε το γραμμάτιο σας ? .
Και φυσικά μιλάμε για την περίπτωση που το γραμμάτιο σας έχει χρηματοδοτηθεί από μία Τράπεζα . Η Τράπεζα θεωρεί ότι έχετε παραλάβει την ειδοποίηση και σας περιμένει …. να πάρει τα χρήματα της.ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΑΣ.
Εαν εσείς πληρώσετε στο μαγαζί (ως ανωτέρω) ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΑΣ ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΕΙ (ο επιχειρηματίας) ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΡΟΣ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΟΥ ΣΑΣ ? .

την εξόφληση του Γραμματίου στην Τράπεζα (στην Τράπεζα θα πει διάφορες δικαιολογίες για την καθυστέρηση) .
Η Τράπεζα όμως θα κάνει την δουλειά της και θα ΑΝΑΓΓΕΙΛΕΙ το γραμμάτιο στην ΛΙΣΤΑ ΔΥΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ , την λεγόμενη BLACK LIST , “μαυρίζοντας” το όνομα σας (ωωω) .
Το εάν πληρωθεί το ΓΡΑΜΜΑΤΙΟ στην Τράπεζα μετά την αναγγελία ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ .

Δηλαδή υπάρχει περίπτωση (γίνεται ..πιστέψτε με…) να έχετε εξοφλήσει κάποια γραμμάτια , να μην δώσατε και πολύ σημασία για τα σώματα των Γραμματίων και να είστε στην BLACK LIST .
Διότι για τα γραμμάτια εσείς δώσατε τα χρήματα

ΑΡΑ .. με απλά και asxeta λόγια

1. Δεν πληρώνετε Γραμμάτιο ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΡΕΤΕ ΑΜΕΣΑ “ΧΕΡΙ-ΜΕ -ΧΕΡΙ” ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ (εκτός και εάν έχετε “τυφλή εμπιστοσύνη”).

2. Εάν πληρώσετε Γραμμάτιο στην Τράπεζα καθυστερημένα , ρωτήστε εάν το έχουν αναγγείλει στον “ΠΙΝΑΚΑ ΔΥΣΜΕΝΩΝ” .

και εάν οι άνθρωποι έχουν κάνει την δουλειά τους , ρωτήστε και ζητείστε τι μπορείτε να κάνετε για να εμφανίζονται αυτά τα Γραμμάτια “ως εξοφλημένα” (εάν δεν περάσουν κάποια χρόνια δεν διαγράφονται από τον Πίνακα , το μόνο που μπορείτε να κάνετε εσείς ή η Τράπεζα είναι να στείλετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα δείχνουν στην “black list” τουλάχιστον ότι τα “έχετε πληρώσει” ) . 4. Οταν κάτι στραβώσει…. στα Δικαστήρια μετράνε οι αποδείξεις ….. οι ψευδομάρτυρες και η ικανότητα του Δικηγόρου να λέει ψέματα (δυστυχώς) …οι υποσχέσεις και τα λόγια μετράνε μόνο στην συνείδηση…

5. ….το ρητό ..”ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΟΥ ..ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΑ ΔΙΝΕΙΣ…” …εάν δεν ξέρεις ….. ΡΩΤΑ ! (εάν κάποιος σας αναρωτηθεί “έχει πλάκα…να…” …του απαντώ ..ότι “έχει μεγάλη..”)

Σημείωση : Δεν αναφερθήκαμε σε εξειδικευμένες Νομικές ή Τραπεζικές έννοιες .Ενδεικτικά σκιαγραφήσαμε ένα συχνό φαινόμενο που την ευθύνη φέρουν ορισμένοι (πολύ μικρή μειοψηφία) Επιχειρηματίες (ο θεός να τους κάνει ..τέτοιους..) .Ισως Μελλοντικά να πούμε περισσότερα πράγματα για τα Αξιόγραφα γενικά .Η ταύτιση του Γραμματίου με την Συναλλαγματική έγινε σιωπηλά αποδεκτή …. διότι για τον πολύ κόσμο “ουδεμία διαφορά έχει” .

* Στις ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ αυτός που αποδέχεται το “χρέος” π.χ γιατί αγόρασε ένα αυτοκίνητο , λέγεται ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ και ο επιχειρηματίας που ήθελε να πάρει τα χρήματα του ….”εκδίδει” την ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗ και για αυτό λέγεται ΕΚΔΟΤΗΣ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ στις επιταγές ΕΚΔΟΤΗΣ λέγεται αυτός που “χρωστά” και εκδίδει – κόβει την επιταγή “σε διαταγή” του προσώπου που χρωστάει …. (σας τα λέω λίγο asxeta… για να κατανοήσετε την Ονοματολογία και τους Όρους ) .
** Οι εξαιρέσεις έχουν να κάνουν όταν σε κάποιο πραγματικά ΦΕΡΕΓΓΥΟ πρόσωπο ΣΦΡΑΓΙΣΤΕΙ μία Επιταγή από έλλειψη ρευστότητας προσωρινή (συμβαίνουν στον Εμπόριο) και η Τράπεζα που συναλλάσσεται (να την χαίρεται…) εξάντλησε όλη την “αυστηρότητα” της και την εφαρμογή των διατάξεων (= επιταγή που σφραγίζεται αναγγέλλεται στην Λίστα δυσμενών στοιχείων / ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ και ακολουθεί το διοικητικό μέτρο “ΤΗΣ ΣΤΕΡΗΣΗΣ ΚΑΡΝΕ ΕΠΙΤΑΓΩΝ” ) . Εάν έχει συμβεί κάτι τέτοιο .. ακόμα και εάν η επιταγή πληρωθεί την “επόμενη ημέρα” η ποινή στέρησης καρνέ επιταγών δεν αίρεται ! .
*** Φυσικά αναφερόμαστε στους ελάχιστους ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ , στην πολύ μικρή μειοψηφία των επιχειρηματιών που εκμεταλλεύονται την αμάθεια του Κόσμου και των πελατών τους.


Αφήστε μια απάντηση