Μενού
Αρχική / Άρθρα / Τράπεζες - Δάνεια / Η Αναγκαιότητα του Δανεισμού

Η Αναγκαιότητα του Δανεισμού

Η αναγκαιότητα του ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ- Μοχλός Οικονομικής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Δικαιοσύνης & Ισότητας μεταξύ των γενεών !

“Αλλο πάλι και τούτο …. μα τι μας λέει ο ASXETOS ??” πάμε στο “μπαρούτι” αμέσως….

A. ANAΓΚΑΙΟΤΗΤΑ : Για να μην σας ζαλίζω με ακατανόητες Οικονομικές Θεωρίες… παρακολουθείστε τον κάτωθι συλλογισμό :

O Mήτσος είναι Οικοδόμος μεροκαματιάρης ..ξέρετε από αυτούς που οι εργοδότες τους κολλάνε τα μισά ένσημα , βρίσκει την κατάλληλη Χ Τράπεζα και δανειοδοτείτε με λίγα χρήματα (π.χ 2-3 εκατ) , αγοράζει μία Μπετονιέρα μικρή λίγα εργαλεία .. και αρχίζει τα μικροεργολαβίες . Η Τράπεζα θα κερδίσει Χ δραχμές – κέρδη – από το Δάνειο του Μήτσου που θα το κατανέμει σε Χ/2 έξτρα αμοιβές στους εργαζομένους οι οποίοι θα τονώσουν τον τζίρο του μικρού σας Καταστήματος … τα άλλα Χ/2 θα τα δώσει για να αγοράσει Μηχανήματα …αυξάνοντας τα Κέρδη της Ψ Εταιρίας Η/Υ κ.ο.κ .

Ο Μήτσος είναι καλός Μάστορας και πάνε καλά οι δουλειές του… πληρώνει τις δόσεις του κανονικά… και μαζεύει χρήματα …να αγοράσει ένα αυτοκίνητο από την αντιπροσωπεία σας … θα βάλει βενζίνα στο βενζινάδικο σας και…θα πληρώσει και την κλήση του …να κάνει ο Δήμαρχος την πλατεία του. Οχι !! ξέχασα …για να πάρει το αυτοκίνητο πρέπει να έχει δίπλωμα… άρα θα πάει και στο γιατρό… κτυπά την πόρτα…”συγνώμη εδώ είναι το Οφθαλμιατρείο ? ” … “αααα εσύ βλέπεις…δεν θές εξέταση…πάρε το χαρτί… άσε και 3 ένσημα αμοιβή…. ” κ.ο.κ…να η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ…

Β. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ (παραμύθι για μεγάλα παιδιά) :

Ο Πρωθυπουργός της χώρας XOSTAKISTAN … μετά από έντονες πιέσεις του Βολευτή της περιφέρειας ΧΑΧΟΛΙΟΥ …. έρχονται και οι εκλογές…. αποφασίζει να κατασκευαστεί το περιβόητο Λιμάνι που είχαν καταστρέψει Οι Βάρβαροι Ενετοί (επιτέλους) . Ξήλωσαν την μαρμάρινη ταμπέλα του 1700 “ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΛΙΜΕΝΟΣ ΧΑΧΟΛΙΟΥ” και έβαλαν μία νέα ωραία καλαίσθητη μεταλλική με τίτλο “ΞΑΝΑΚΑΣΚΕΥΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΛΙΜΕΝΑ ΧΑΧΟΛΙΟΥ” , με την μικρή σημείωση παρακάτω “Η καθυστέρηση οφείλεται σε δύο λόγους α. Παραλάβαμε καμένη γη και β. Δεν τα έβρισκαν στις Προμήθειες οι εργολάβοι…” .

Τρεις μέρες τσακωνόντουσαν στο Υπουργικό συμβούλιο με τι χρήματα θα φτιάξουν το έργο .Η μία πλευρά έλεγε με αρχηγό τον Μόνιμο Υπουργό TENEKIDH , να βάλουν φόρους σε όλους τους Πολίτες της Χώρας για να πληρωθεί το έργο στα φτωχαδάκια τους Ανάδοχους Εργολάβους . Η άλλη όμως πλευρά εκεί που πήγε να κάτσει στην καρέκλα ..σκόνταψε στο συμβόλαιο με το Λαό … και το θυμήθηκε… ο αρχηγός της κ. GIATOLAO (ο οποίος κατά διαβολική σύμπτωση γεννήθηκε 29/2 και γιορτάζει κάθε 4 χρόνια…) , φώναζε με τους λιγοστούς οπαδούς του …. , “ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΔΑΝΕΙΟ” να πληρώσουμε το ΛΙΜΑΝΙ !! . Τι ήταν να το πει ? έπεσαν πάνω του οι υπόλοιποι Υπουργοί μάρκας “KSERO EGO” . Το αδίκημα σκληρό για τον Υπουργό GIATOLAO .

Το βράδυ στο Λαικό Δικαστήριο , μπροστά στα μάτια του λαού του XΑXOLISTAN , οι κάμερες των 2 τηλ. καναλιού MIZATORA & “METRAI” , έδειχναν στα ειδικά διαμορφωμένα Πορτοπαράθυρα του σκηνοθέτη “ΤΑ ΞΙΜ..” , σε όλο τον λαό , το τηλεοπτικό ΚΑΤΗΓΟΡΩ του παντογνώστη δημοσιοράφου “PAPARA TOU” .

“Κατηγορείστε ότι… είστε πενταδάκτυλος – παραλλαγή του “δάκτυλος” -που όλοι ξέχασαν πια..σαν λέξη- των RADIENERGANON με σκοπό την υποθήκευση του Οράματος (!!) των νέων γενεών , δια του εγκλωβισμού τους , στην μακροχρόνια αναγκαστική οικονομική καταδυνάστευση μέσο της αναγκαστικής πληρωμής ΤΟΚΟΧΡΕΟΛΥΣΙΩΝ επί μακρού χρονικού διαστήματος” . Ενοχος ο GIATOLAO …. και του επιβάλλετε η εσχάτη των ποινών …. “ΝΑ ΠΗΔΗΞΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΤΡΑΙΝΟ” στην πρώτη στροφή …

Ας το σοβαρέψουμε λίγο . Αραγε είχε άδικο ο GIATOLAO ?. Μα φυσικά και όχι . Η Κοινωνική Δικαιοσύνη-Ισότητα είναι έννοια που μπορεί να επιδέχεται πολλές αλλοιώσεις , να αποτελεί λάβαρο και άλλοθι για την οποιαδήποτε πολιτική ανικανότητα , αλλά ο ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ …. είναι σε θέση να γνωρίζει τις όποιες αλλοιώσεις. Πάμε στην ουσία….

α. Από την στιγμή που το ΛΙΜΑΝΙ αποτελεί έργο Εθνικής Σημασίας ,εάν η αποπεράτωση του θα υποβοηθήσει (αναλογικά) το σύνολο της Εθνικής Οικονομίας , το ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ , ορθό είναι να ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΟΥΝ για την κατασκευή του σύνολο του λαού του XAXOLISTAN . Μεταφέρετε τώρα τον συλλογισμό στο παράδειγμα που σε μία Οικογένεια … η σύζυγος επιθυμεί να έχει την Πιστωτική της Κάρτα για τα “κρυφά” της έξοδα .. ποιοί πρέπει να επιβαρυνθούν ? (η ίδια ή η Οικογένεια της ? ) .

β. Το επόμενο ερώτημα είναι : ΦΟΡΟΙ και μια και έξω πληρωμή ΤΩΡΑ ? ή ΔΑΝΕΙΟ και σταδιακή πληρωμή σε μακροχρόνιο διάστημα ? . Από την στιγμή που ένα ΕΡΓΟ (π.χ Δημόσιο όπως το Λιμάνι) , αποφέρει , ωφελεί , χρησιμοποιείται , είναι παραγωγικό για μακροχρόνιο χρονικό διάστημα , άρα ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ και η ΠΑΡΟΥΣΑ ΓΕΝΙΑ και η ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ , η αρχή της ΙΣΟΤΗΤΑΣ ή καλύτερα , της ΙΣΟΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΒΑΡΩΝ , επιβάλει και οι δύο ΓΕΝΙΕΣ να επωμισθούν αναλογικά το Οικονομικό Βάρος της κατασκευής του Δημόσιου Εργου (π.χ του Λιμανιού του ΧΑΧΑLIOU)..

Μία τέτοια κατανομή βαρών επιτυγχάνεται είτε με ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ είτε με Επιβολή Φορολογίας σταδιακά και μακροχρόνια …σε τόσο χρονικό διάστημα όση είναι και η διάρκεια ΖΩΗΣ του Δημόσιου έργου . Θυμηθείτε το παράδειγμα της Ζυγαριάς που είπαμε παραπάνω … και τους 2 κανόνες. Κάντε και εδώ την ανάλογη επέκταση του συλλογισμού …και σκεφτείτε τι πρέπει να κάνει μία Οικογένεια που αποφασίζει να στεγάσει τα Ονειρα της σε Ιδιόκτητο Σπίτι …. βρείτε μόνοι σας τις απαντήσεις για το “γιατί ?” και το ” πως ?” των όποιων αποφάσεων της .

Γενικές και ειδικές επισημάνσεις .

Μία δανειοδότηση αποτελεί μία πολύ σοβαρή κίνηση από μέρους είτε μίας Οικογένειας είτε από μία επιχείρηση . Θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη σας και την πιθανότερη δυσμενή μελλοντική μεταβολή . Αποφάσεις του στυλ “έλα μωρέ θα τα καταφέρω…” στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτελούν “οικονομική αυτοκτονία” . Ο Τραπεζίτης αποτελεί τον σύμβουλο σας και όχι τον “κυματοθραύστη” των δικών σας προβλημάτων ή απωθημένων , σεβαστείτε την δουλειά του τα δικά του προσωπικά προβλήματα (που δεν πρέπει να τα κουβαλάει στην εργασία του ) και ποτέ μα ποτέ μην είστε απόλυτοι…. “το μόνο απόλυτο είναι ότι δεν υπάρχει απόλυτο ” .

KAI ΞΑΝΑΘΥΜΙΖΩ….. την Εισαγωγή :

Aυτά που θα διαβάσετε παρακάτω σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθούν ότι καλύπτουν το σύνολο του φάσματος που λέγεται ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ.

ΥΓ : το χιούμορ αποτελεί στάση ζωής… και αυτοκριτικής .


Αφήστε μια απάντηση