Μενού
Αρχική / Άρθρα / Διατροφή - Τρόφιμα / Διατροφή για απώλεια βάρους

Διατροφή για απώλεια βάρους

Οι γιορτές πέρασαν και όσοι από εσάς παραστράτησαν από το πρόγραμμα άσκησης και διατροφής τους, ίσως απέκτησαν μερικά περιττά κιλά και το άγχος που αυτά δημιουργούν. Οι περισσότεροι από εμάς συνήθως καταφεύγουμε σε εξαντλητικές δίαιτες αμφίβολης αποτελεσματικότητας με σκοπό την γρήγορη απώλεια των κιλών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι πολλές φορές επικίνδυνο για την υγεία μας. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, το οποίο θα έχει ως στόχο τη σταθερή μείωση του βάρους μέσα στα επιτρεπτά όρια του οργανισμού μας.

Ποια είναι όμως η ιδανική απώλεια βάρους; Πολλοί επιστήμονες ορίζουν ως ιδανική απώλεια βάρους μέχρι και 1% του σωματικού βάρους την εβδομάδα. Π.χ για ένα άτομο 80 κιλών η ιδανική απώλεια βάρους είναι μέχρι 0,8kg την εβδομάδα ενώ για ένα άτομο 60 κιλών 0,6kg την εβδομάδα. Αυτή η απώλεια βάρους είναι αποδεκτή ούτως ώστε να μην υπάρξουν σημαντικά προβλήματα υγείας. Κατά συνέπεια, αφού καθορίσουμε πόσα κιλά την εβδομάδα πρέπει να χάνουμε, προχωράμε στην οργάνωση του διαιτολογικού μας πλάνου.


Ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα διατροφής έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:


1) Πολλά και μικρά γεύματα. Οργανώστε το πρόγραμμά σας έτσι ώστε να παίρνετε 5 γεύματα ημερησίως. Μην αφήνετε ποτέ το στομάχι άδειο. Κάθε 3-4 ώρες πρέπει να υπάρχει κάποιο γεύμα ή σνακ.


2) Πάντα να παίρνετε πρωινό. Μην το παραλείπετε ποτέ από το καθημερινό σας διαιτολόγιο. Είναι σημαντικό να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των συνολικών ημερήσιων θερμίδων (200-300 θερμίδες τουλάχιστον). Έχει αποδειχθεί σε έρευνες πως άτομα που δεν καταναλώνουν πρωινό έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι.


3) Η χώνεψη ξεκινάει από το στόμα. Μασάτε αργά και προσεκτικά. Κάθε γεύμα πρέπει να κρατάει τουλάχιστον 15-20 λεπτά. Ο εγκέφαλος χρειάζεται χρόνο να πάρει το μήνυμα ότι η γλυκόζη στο αίμα βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα και να αισθανθεί κορεσμό.


4) Καθημερινά να καταναλώνετε άφθονα φρούτα και λαχανικά.


5) Να προτιμάτε γάλα και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών (έως 2%).


6) Να ελαχιστοποιήσετε το βούτυρο, την ζάχαρη και τα έλαια από την διατροφή σας.


7) Το μέγεθος της μερίδας δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το μέγεθος της παλάμης μας.


8) Περιορίστε το κόκκινο κρέας σε μια μερίδα την εβδομάδα. Μπορείτε να εμπλουτίσετε το διαιτολόγιό σας με ψάρια και πουλερικά αφαιρώντας το λίπος.


9) Μην αφήνετε ποτέ το σώμα σας αφυδατωμένο. Το νερό συμβάλλει στην ομαλή κυτταρική λειτουργία και ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος.


10) Άσκηση: Κάθε επιτυχημένο διαιτολόγιο συνοδεύεται από ένα σωστό πρόγραμμα γυμναστικής. Δεν χρειάζονται πολύωρες και κοπιαστικές προπονήσεις. Ξεκινήστε με 20 λεπτά την ημέρα κολύμπι, περπάτημα ή ποδήλατο στο νερό και αυξήστε τη διάρκεια ανάλογα με την αντοχή και την διάθεσή σας.


Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για να χάσει κανείς βάρος. Η ισορροπημένη διατροφή που συνοδεύεται με αερόβια άσκηση αποτελεί τον ιδανικότερο και ασφαλέστερο τρόπο απώλειας των περιττών κιλών.


Η άσκηση στο νερό αποτελεί τον καλύτερο και πιο ασφαλή τρόπο άθλησης και ψυχαγωγίας. Απολαύστε το νερό και ενημερωθείτε για τα πάντα που μπορεί να προσφέρει στο σώμα και την υγείας σας.


Αφήστε μια απάντηση