Μενού

Πως ή πώς ;

Πως ή πώς;


Γραμματική:


Πρόκειται για ένα ακόμα ζεύγος λέξεων που συγχέονται μεταξύ τους. Η μεν πρώτη είναι ο ειδικός σύνδεσμος πως και εισάγει ειδικές προτάσεις (δηλαδή προτάσεις που συμπληρώνουν ρήματα που σημαίνουν «λέω, αναφέρω, θεωρώ, πιστεύω» κ.ά. όπως αναφέρθηκε σχετικά με το ότι), η άλλη είναι η ερωτηματική λέξη πώς και εισάγει ερωτηματικές προτάσεις (είτε ευθείες ερωτήσεις είτε πλάγιες ερωτήσεις).


Παραδείγματα :


Θέλω να ξέρω (γνωρίζω, υποθέτω, θεωρώ) πως θα με υποστηρίξεις.


Πώς θα χειριστείς την υπόθεση ; (ευθεία ερώτηση)


Θέλω να ξέρω πώς θα χειριστείς την υπόθεση. (πλάγια ερώτηση, δηλαδή ερώτηση που δεν εκφέρεται απευθείας με ερωτηματικό, αλλά είναι αντικείμενο σε κάποιο ρήμα όπως πληροφορούμαι, γνωρίζω, ξέρω, αναρωτιέμαι κ.ά.)


Διευκρίνιση:


Επειδή οι δύο λέξεις μπορεί να εισάγουν προτάσεις που είναι αντικείμενο των ίδιων ρημάτων (αναφέρομαι στις ειδικές και στις πλάγιες ερωτηματικές, οι ευθείες ερωτήσεις στέκουν αυτόνομα, είναι κύριες προτάσεις, δε λειτουργούν ως συμπλήρωμα ρήματος), για να διακρίνουμε αν το πως θέλει τόνο ή όχι (το ειδικό δε θέλει, το ερωτηματικό θέλει) προσπαθούμε στο μυαλό μας να μετατρέψουμε την πλάγια ερώτηση σε ευθεία ερώτηση. Αν προκύψει ευθεία ερώτηση, πρόκειται για το ερωτηματικό και θέλει τόνο.


Π.χ. Έχεις καταλήξει στο πώς θα χειριστείς την υπόθεση; (με λίγα λόγια ρωτώ: «Πώς θα χειριστείς την υπόθεση ;», άρα είναι ερώτηση).


Από την άλλη, αν στη θέση του πως μπορούμε να βάλουμε το ότι χωρίς να αλλάξει το νόημα, τότε μιλάμε για το ειδικό και δε θέλει τόνο.


Αφήστε μια απάντηση