Μενού
Αρχική / Άρθρα / Ελλας = Φως / Ευρωπαίοι Επιστήμονες ερευνούν 800 έγγραφα Αρχαίων Ελλήνων

Ευρωπαίοι Επιστήμονες ερευνούν 800 έγγραφα Αρχαίων Ελλήνων

Προλεγόμενα

Oπως γράφει το γερμανικό περιοδικό: GEO; Oktober 2003, ευρωπαίοι επιστήμονες αναζητούν να αποκαλύψουν από την Αρχαία Ελλάδα και από παλιά κείμενα, χειρόγραφα και βιβλία, ακόμα μυστικά που φυλάσσονται γύρω από την κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Oπως γνωρίζουν αυτοί που ασχολούνται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, κατά τον μεσαίωνα χρειαζότανε κατεπειγόντως βιβλία προσευχής για αυτήν την μαύρη εποχή της κάμψης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Στάσεις συγκλόνιζαν την Κωνσταντινούπολη, την πολιτιστική Μητρόπολη και οι άνθρωποι πονούσαν και νοσταλγούσαν για πνευματική στήριξη. Και επειδή την εποχή εκείνη υπήρχε ανεπάρκεια της περγαμηνής, εξασκούνταν και φρόντιζαν επιμελώς οι καλόγεροι στα κελιά των μοναστηριών τους με το Recycling, με την καταστροφή αρχαίων ελληνικών κειμένων και στοιβαζότανε χιλιάδες " Palimpseste", δηλαδή χειρόγραφα, που από κάτω βρισκότανε ένα αρχαίο κείμενο ξυσμένο, που μπορεί μετά από πολλές διαδικασίες να διαβαστεί και πάλι.

O Αρχιμήδης ίσχυε ήδη στην αρχαιότητα ως ο σημαντικότερος Μαθηματικός της εποχής του. Σήμερα βρίσκεται δίπλα με τον Isaac Newton, ή τον Albert Einstein στο Πάνθεο των πιο περίφημων επιστημόνων των φυσικών επιστημών στην ιστορία.

O William Noel τον ονομάζει ως " τον πρώτο άνθρωπο (άντρα) της αναγέννησης" – αν και ο Αρχιμήδης ήρθε στον κόσμο 1600 χρόνια νωρίτερα, πιθανότατα το 287 π.Χ. στην ελληνική Πόλη – Κράτος των Συρακουσών της Σικελίας και ο οποίος αποκεφαλίστηκε από έναν Ρωμαίο στρατιώτη το 213 π.Χ.

Για ένα βιβλίο του ερευνούν εντατικά επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης, όπου θα επανέλθω και πάλι προσεχώς.

Οι δραστηριότητες σε ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες

Σχεδόν σε όλες τις παλιές ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες ήτανε αποθηκευμένες "Palimpseste", ιστορικά Ντοκουμέντα, που τις μετέπειτα εποχές ξανάγραψαν επάνω στα παλιά κείμενα νέα, αφού έσβησαν τα παλιά και μέχρι τώρα δεν μπορούσε να ανακαλύψει κάποιος, τι κρύβεται στα καλυμμένα έγγραφα.

Περίπου 800 από αυτά τα έγγραφα προέρχονται από την Αρχαία Ελλάδα, και μερικά από αυτά φυλάγουν ακόμα μυστικά γύρω από την κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Για να αποκρυπτογραφήσουν αυτά τα αξιόλογα έργα έχουν σχηματίσει μία συλλογική ομάδα επιστημόνων, κάτω από διεύθυνση του Πανεπιστημίου του Αμβούργου από 26 ευρωπαϊκές χώρες στο ερευνητικό Projekt " Rinascimento virtuale – Digitale Palimpstforschung ", κάτω από αυτούς εμπειρογνώμονες από το British Library, της βιβλιοθήκης της Φλωρεντίας Biblioteca Medicea Laurenziane και της βιβλιοθήκης της Βουδαπέστης Szechenyi Bibliothek.

Ως το τέλος του 2004 θέλουν να βρουν όλα στην Ευρώπη ευρισκόμενα έγραφα, κείμενα, βιβλία της ελληνικής και βυζαντινής "Palimseste" , δηλαδή παλαιότερα κείμενα, καλυμμένα με νέα. Ασφαλώς και ένας μεγάλος αριθμός βαρυσήμαντων εγγράφων και αρχαίων βιβλίων ξυσμένων από το αρχαίο τους κείμενο και ξαναγραμμένα με ελληνικούς ψαλμούς, προσευχές και αφορισμούς κλπ. θα υπάρχουν ακόμα στις παλιές βιβλιοθήκες των μοναστηριών.

Με αυτά τα βιβλία θέλουν οι επιστήμονες να δημιουργήσουν έναν κατάλογο και να φέρουν σε φως και να γνωστοποιήσουν, 60 εξήντα από τα πιο βασικά χειρόγραφα. Για την προώθηση και ανακάλυψη των κειμένων αξιολόγησε και με χρηματοδότηση την αξία των εργασιών σε 850.000 Ευρώ, που προωθεί η Ευρωπαϊκή προώθηση του πολιτισμού, και αυτό θα πει σχεδόν τα μισά, περίπου δύο εκατομμύρια δολάρια, που αξιολόγησαν και έθεσαν στη διάθεση για τους εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου της Βαλτιμόρης μόνο για ένα και μοναδικό βιβλίο του Αρχιμήδη.

Oι επιστήμονες αγωνίζονται και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού με παρόμοιες δυσκολίες. Τα περισσότερα σβησμένα και καλυμμένα κείμενα με νέα είναι και μισοκαταστραμμένα και χωρισμένα σε μεμονωμένα κομμάτια.

Με τα έγγραφα, ο διευθύνων του Projekt Dieter Hartfinger από το Ινστιτούτο για την Ελληνική και Λατινική Φιλολογία στο Αμβούργο και οι συνεργάτες του βρίσκονται σε ταξίδια από βιβλιοθήκη σε βιβλιοθήκη, για να βρουν και να αξιολογήσουν κείμενα της κοιτίδας του ευρωπαϊκού πολιτισμού και αν όμως αυτά είναι αξιόλογα, θα πρέπει να ερευνηθούν με ακρίβεια.

Το σύστημα ανάλυσης των κειμένων

Δύο ακόμα digitale συστήματα επεξεργασίας φωτογραφιών, το ιταλικό "mondo nuovo" και το ελληνικό "MuSIS HS", βρίσκονται μαζί – σε έναν ανταγωνισμό. Με ποιο σύστημα άραγε θα κατορθωθεί καλύτερα, από την πνοή της γραφής κάτω από τις νεότερες εποχές των χειρογράφων για να μπορέσουν να μαγέψουν διαβαζόμενες προτάσεις;

Ευρισκόμενοι στο μέσον του Projekt τον Αύγουστο 2003 είχαν παρουσιάσει ο Dieter Hartfinger και οι συνάδελφοί του περισσότερα από 30 τριάντα επιδιορθωμένα και επαναφερόμενα αρχικά κείμενα. Ένας μεγάλος ντόρος όμως δεν βρισκότανε μαζί με αυτά , και όμως οι ερευνητές έπεσαν σε καινούργιες λεπτομέρειες σε μια φωτοτυπία του " Praeparatio Evangelica" από τον Ευσέβιο της Καισαρείας, τον πατέρα της εκκλησιαστικής ιστορίας από τον 3ο αιώνα. Μπόρεσαν όμως να μεταφράσουν ένα νέο έργο του Έλληνα γραμματικού Herodian και ανακάλυψαν αρχαίες διατριβές γύρω από τη μουσική, το δίκαιο και την ιατρική.

Η Ευρωπαϊκή έρευνα των Palimpsest, χειρογράφων, που κάτω από τα νέα κείμενα βρίσκονται αρχαία κείμενα, έχει πάρει διαμέσου της έρευνας καινούργια ορμή. Και τα αρχαία γραπτά αγαθά έχουν εξασφαλιστεί για τις μετέπειτα γενιές – το λιγότερο στα κομπιούτερ.

Πηγή: Περιοδικό: GEO, Oktober 2003, Lexikon der alten Welt, 2001


Αφήστε μια απάντηση