Μενού
Αρχική / Άρθρα / Ελλας = Φως / Κότινος (αγριελιά)

Κότινος (αγριελιά)

Κότινος (αγριελιά) ήτανε το ιερό δένδρο από το οποίο έφτιαχναν τα στεφάνια, ως μοναδικό βραβείο στους Ολυμπιακούς και Παναθηναϊκούς Αγώνες.



Στις μέρες μας, οι νικητές σε μεγάλους αγώνες όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, έχουν πολλά οικονομικά ωφέλη. Στα αρχαία χρόνια όμως, μοναδική τιμή και δόξα για τον νικητή ήτανε να στεφανωθεί με τον Κότινο, χωρίς να περιμένει κανένα υλικό ώφελος.



Όσο κι αν όλοι οι αγωνιζόμενοι επιθυμούσαν την πρωτιά, το πιό σημαντικό κίνητρο γι αυτούς ήταν η προσπάθεια τους να ξεπεράσουν τον ίδιο τους τον εαυτό, να προσπαθήσουν όσο μπορούν, άσχετο αν κερδίσουν ή αν χάσουν. Και για τους αθλητές της Αρχαιότητας, αυτή η δοκιμασία άξιζε τον κόπο, ώστε αφήνανε τις οικογένειες, τις δουλειές τους, σταματούσαν τον πόλεμο και πήγαιναν στην Ολυμπία.   



Η ιστορία του κότινου αναφέρεται στην Αττική Μυθολογία, όπου δύο Θεοί, η Αθηνά και ο Ποσειδών διεκδικούσαν την Αττική.


Ο Ποσειδών εκτύπησε με την τρίαινα του τον βράχο της Ακροπόλεως, και θαλάσσιο νερό ανέβλυσε. (Μέχρι σήμερα φαίνονται τα σημάδια της τρίαινας στον βράχο πάνω από το σχισμένο φρέαρ του Ερεχθείου).



Η θεά Αθηνά έκανε να βλαστήσει η ιερή ελιά πάνω στον βράχο της Ακροπόλεως.  


Ο Ζευς κάλεσε τους υπολοίπους Ολυμπίους Θεούς στον Άρειο Πάγο  για να κρίνουν ποιος από τους δύο θεούς θα λατρευότανε στην πόλη.  Νίκησε η Θεά Αθηνά, δίνοντας το όνομα της στην πόλη.  Στον Θεό Ποσειδώνα, δόθηκε η περιοχή του Σουνίου, όπου και χτίστηκε μεγαλοπρεπής Ναός για να λατρεύεται και να επιβλέπει το βασίλειο του, την θάλασσα. 



Από την ιερή ελιά της Αθηνάς στο Ερέχθειο, πλέκανε οι Αθηναίοι τα στεφάνια στους αγώνες τους (Παναθήναια).


Στην Ολυμπία, κοντά στον βωμό των Νυμφών και πίσω από τον περίλαμπρο ναό του Διός υπήρχε η «Καλλιστέφανος Ελαία», η ιερή ελιά από την οποία φτιάχνανε τα Ολύμπια, δηλαδή τα στεφάνια των νικητών κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.



Αφήστε μια απάντηση