Μενού
Αρχική / Άρθρα / Ελλας = Φως / Τα Μυστικά του Αρχιμήδη στο Γιδοδερμα

Τα Μυστικά του Αρχιμήδη στο Γιδοδερμα

Προλεγόμενα

Οταν τον Οκτώβριο του 1998 ένα βιβλίο του Αρχιμήδη προσφέρθηκε σε πλειστηριασμό στο Παρίσι, χωρίς να μπορούν να αποδείξουν την κατοχή τους διαμέσου αποδεικτικών στοιχείων ή μαρτύρων, ενώ συγχρόνως Aπέτυχε και μια αγωγή της ελληνικής κυβέρνησης, που είχε εγείρει για την αξίωση του πιο παλαιότερου κειμένου του Αρχιμήδη, που ήτανε καλυμμένο με ελληνικούς ψαλμούς και προσευχές και τώρα ερευνάται από τον 35χρονο ισραηλινό ερευνητή αρχαίων κειμένων REVIEL NETZ.


Tην αποδοχή της υψηλότερης προσφοράς έλαβε στο Παρίσι ένας αμερικανός εκατομμυριούχος, που ήθελε να παραμείνει ανώνυμος . Σήμερα γνωρίζουμε μόνο, ότι από το 1923 βρισκότανε το παλαιότερο κείμενο του Αρχιμήδη καλυμμένο με νεότερο κείμενο στην κατοχή ενός Γάλλου Συλλέκτη έργων τέχνης στο Παρίσι. Oι κληρονόμοι του ισχυρίζονται, ότι το αγόρασε νόμιμα στην Κωνσταντινούπολη από έναν μοναχό. Επαναληπτικά προσφέρθηκε το βιβλίο για πώληση στο Standford University i n Kalifornien, που αναλύει τις ουσίες των περιεχομένων στις διατριβές…βλέπε: GEO, Oktober 2003, επίσης στις περίφημες βιβλιοθήκες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, εκτός των άλλων και στην κρατική βιβλιοθήκη του Βερολίνου. Και όμως η απαίτηση πώλησης ήτανε υπέρ ογκώδης.


Η Αλεξάνδρεια το έτος 642


Το έτος 642 βρισκότανε ο στρατηγός των Βεδουίνων ΑΜΡ – AMR μπροστά στις πύλες της Αλεξάνδρειας, που ιδρύθηκε από τον Μεγαλέξανδρο το έτος 331 π.Χ., και είχε την εντολή να εξαφανίσει την περίφημη αρχαία βιβλιοθήκη. O ΑΜΡ ήτανε Πρωτοπόρος σύντροφος του Μωάμεθ και κατακτητής της Αιγύπτου. Το έτος 640 νίκησε τον βυζαντινό στρατό στην Ηλιόπολη, το 642 κατέλαβε την Αλεξάνδρεια.


Η διαταγή του καλίφη OMAR IBN AL – CHATTAB από την μακρινή Μεδίνα, που του έδωσε την εντολή ήτανε να διαλυθούν όλα τα ίχνη των ειδωλολατρικών στην μεγαλόφωνη Αλεξάνδρεια και η πόλη να καταστραφεί. Χίλια χρόνια πολιτισμός πρέπει να εξαφανιστεί διαμέσου της φωτιάς και των ξίφων ….βλέπε : Jean – Pierre Luminet : ALEXANDRIA 642, München 2003. Στα γαλλικά 2002


ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ


Ο Αρχιμήδης γεννήθηκε το 287 π.Χ. στην ελληνική Πόλη/Κράτος Συρακούσες της Σικελίας, γιος του Αστρονόμου Φειδία. Ο Αρχιμήδης για ορισμένο χρόνο διέμεινε στην Αλεξάνδρεια και μετέπειτα έστελνε τα έργα του στους εκεί διαμένοντες μαθηματικούς, Κόνων, Δοσίθεο και Ερατοσθένη. Στις Συρακούσες βρισκότανε σε στενή επικοινωνία με τον βασιλιά ΙΕΡΩΝ τον Δεύτερο και το γιο του ΓΕΛΩΝ.


Έγινε γνωστός εκεί για τις μηχανικές του εφευρέσεις, εκτός των άλλων για τον τροχαλία, που μπορούσε να τραβήξει μεμονωμένα πλοία από την ακτή στη θάλασσα και μέχρι σήμερα είναι γνωστό το ρητό: “Gib mir einen Punkt, auf dem ich stehen kann, und werde die Erde bewegen” – “δός μοί πού στώ και κινώ γην” . Βλέπε και σχετικές φωτογραφίες


Κατά την πολιορκία των Συρακουσών από τον M. Claudius Marcellus υποστήριξε ο Αρχιμήδης αποτελεσματικά την άμυνα με πολεμικά μηχανήματα. Στην κατάκτηση των Συρακουσών / φώναξε σε έναν Ρωμαίο στρατιώτη « Μην πειράζετε τους κύκλους μου είπε γκρινιασμένα και τον έσπρωξε απλά στα πλάγια και δολοφονήθηκε από τον Ρωμαίο στρατιώτη, Αυτό συνέβη το 213 π.Χ. στις Συρακούσες. Βλέπε και φωτογραφία μωσαϊκού της αναγέννησης


Τα κρυμμένα μυστικά του Αρχιμήδη


Με υγρό λιμέττας και με ένα σφουγγάρι προσπαθούσε ο βυζαντινός μοναχός μπροστά από 800 χρόνια να καταστρέψει ένα σημαντικό έργο και κλειδί των φυσικών επιστημών. Την μοναδικά γνωστή κοπιά της « μεθοδολογίας» του Έλληνα μαθηματικού Αρχιμήδη, μίας μελοφυϊας της αρχαιότητας.


Το 1998 ενεφανίσθηκαν φύλλα των περγαμηνών ξανά – οι ξεθωριασμένες φόρμουλες, τύποι και σχεδιαγράμματα, που επάνω έχουν γραφεί με ψαλμούς και σφιχτοδεμένο σε ένα αφάντακτο προσευχητήριο. Στο οποίο όμως υπάρχουν στα βαθιά ευρισκόμενα μυστικά αριστουργήματα σκέψεων, που θέλουν ερευνητές να διασώσουν με την πιο μοντέρνα τεχνική, βλέπε και το βιβλίο, Φωτο: 1


OΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ


Ασφαλώς οφείλουμε και είμαστε ευγνώμονες για αυτές τις συλλογές του 9ου και 10ου αιώνα, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της βυζαντινής αναγέννησης και υπάρχουν γι΄ αυτό ένα σωρό γραπτά του Αρχιμήδη.


Το βασικότερο έγγραφο (που χάθηκε τον 16. αιώνα, αλλά ευτυχώς έχουμε σε πολλά αντίγραφα) περικλείει πέντε διατριβές – διαπραγματεύσεις, που έχουν αφιερωθεί στο δραστήριο Δοσίθεο στην Αλεξάνδεια. Βλέπε: Wilbur R. Knorr , Αρχιμήδης, in: Jacques Brunschwig, Das Wissen der Griechen, Eine Enzyklopädie, München 2000.


Στην Κωνσταντινούπολη, μία ημέρα κατά το τέλος του 12ου αιώνα στο τραπέζι του κελιού ενός μοναστηρίου, συγκεντρωμένος και σκυμμένος ένας μοναχός πάνω από μια σελίδα περγαμηνής, που διέλυσε από ένα καλοδεμένο βιβλίο


Και σβήνοντας το αρχαίο κείμενο του βιβλίου, νομίζοντας ότι αυτά τα βιβλία του Αρχιμήδη, είναι ασήμαντα. Και τελικά από ένα παλιό βιβλίο παρασκευάζεται ένα νέο, που ο μοναχός περιγράφει με λειτουργίες, ψαλμούς, εξοργισμούς και εναντίον των κακών πνευμάτων.


Προσκυνητήρια βιβλία χρειαζότανε κατεπειγόντως σε αυτήν την μαύρη εποχή της παρακμής της βυζαντινής Αυτοκρατορίας.


Σχεδόν 800 χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 1999, βρίσκεται εκείνο το διπλογραμμένο βιβλίο στο τραπέζι του WILLIAM NOEL, του φροντιστή για τα χειρόγραφα και σπάνια βιβλία στο WALTERS ART MUSEUM IN BALTIMORE. Λίγες ημέρες νωρίτερα σε μία δημοπρασία της Νέας Υόρκης με 2,2 εκατομμύρια δολάρια άλλαξε τον ιδιοκτήτη.


Το βιβλίο δεν είναι όμως πολυδάπανο για τα ευλαβή κείμενα του καλόγερου από την Κωνσταντινούπολη, αλλά εξαιτίας της απροσεξίας του να χαρακτηρίσει το βιβλίο ως μη ωφέλιμο και για τα σχεδόν σβησμένα μαθηματικά κείμενα και σχεδιαγράμματα. Αυτές οι διατριβές, έτσι όπως διαπιστώνουν εμπειρογνώμονες, είναι οι αρχαιότερες ελληνικές αντιγραφές από επτά κείμενα του Αρχαίου επιστήμονα Αρχιμήδη των φυσικών επιστημών και κάτω από αυτά η μοναδική ελληνική διατύπωση των έργων του ,τα κολυμβώντα σώματα, και γύρω από την σφαίρα και τον κύλινδρο.


Κυρίως κρύβεται στο βιβλίο η μοναδική υπάρχουσα κοπιά της Μεθοδολογίας του – ένα έργο κλειδί των μαθηματικών. Σε αυτό το χειρόγραφο εξηγεί ο Αρχιμήδης με ποιο τρόπο αυτός ανιχνεύει τις γεωμετρικές του προτάσεις και ποια αξία παίρνουν οι μηχανικές παρουσιάσεις.


Μια επίκαιρη μετάφραση, έτσι ελπίζει τώρα ο ΝΟΕΛ, μπορεί να ανοίξει την πόρτα στο μαθηματικό εργαστήριο του Αρχιμήδη και να προωθηθεί ακόμα περισσότερο και να διευκολύνει τους εμπειρογνώμονες να ντεσιφράρουν, αποκρυπτογραφήσουν τον μέχρι τώρα αδιευκρίνιστο τρόπο, μοντέλο σκέψης του Έλληνα.


Φωτογραφία: Καλά 19 εκατοστά ύψος και 174 σελίδες χρόνδρος: Το προσευχητήριο με τις σχεδόν σβησμένες φόρμουλες, τύποι, προτού οι αναλυτές τα ξηλώσουν ξανά το βιβλίο.


φωτογραφία: ΄Oταν στην Πατρίδα του τις Συρακούσες το 213 π.Χ. επιτέθηκαν οι Ρωμαίοι, ανέπτυξε ο Αρχιμήδης τις εγκαταστάσεις άμυνας, εκτός των άλλων το πέταγμα πελώριων λίθων.


Φωτογραφία : Δώσε μου τόπο να σταθώ και θα κινήσω τη γη . Με αυτό το σύστημα μπορούσε μάλιστα να τραβήξει πλοία από τη θάλασσα.


Μην πειράζετε τους κύκλους μου, και αποκεφαλίστηκε, όταν κυρίευσαν οι Ρωμαίοι τις Συρακούσες το 213 π.Χ. Μωσαϊκό από την αναγέννηση.


Pergament-Resycling: Σε ένα εργαστήριο στο Μπολώνια Του 14ου αιώνα έσβηναν βιοτέχνες την μελάνη από τα παλιά Χειρόγραφα, για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ξανά Το γιδόδερμα.


Πηγές: Περιοδικό:GEO, Oktober 2O03


Αφήστε μια απάντηση