Μενού
Αρχική / Άρθρα / Ελλας = Φως / Tα βαρυσήμαντα μυστικά του Αρχιμήδη

Tα βαρυσήμαντα μυστικά του Αρχιμήδη

Ανακαλύφτηκαν τα μυστικά παζλ του Αρχιμήδη

Ο Αρχιμήδης είναι ακόμα και σήμερα και μετά από 2 200 χρόνια τόσο σημαντικός όσο ποτέ άλλοτε. Είναι ένα νέο χριστουγεννιάτικο δώρο στην ανθρωπότητα.
Από την αναπαραγωγή του "Stomachion" , ζωγραφιών του Αρχιμήδη από ένα καταστραμμένο βιβλίο με προσευχές ενός καλόγερου υπάρχουν 17 152 δυνατές παραλλαγές αποκάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες από αυτό το κατεστραμμένο βιβλίου του καλόγερου.

Είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο μας για το ταξίδι ενός βιβλίου του Αρχιμήδη, που γεννήθηκε στην ελληνική Πόλη των Συρακουσών της Σικελίας το 287 π.Χ. και αποκεφαλίστηκε στις Συρακούσες το 213 π.Χ. από Ρωμαίο στρατιώτη.

Όπως είναι γνωστό με υγρό λιμέττας και με ένα σφουγγάρι προσπαθούσε ο βυζαντινός μοναχός μπροστά από 800 χρόνια να καταστρέψει ένα σημαντικό έργο κλειδί των φυσικών επιστημών. Την μοναδική γνωστή κοπιά της «μεθοδολογίας» του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού, μιας μεγαλοφυΐας της αρχαιότητας. Για την κατοχή αυτού του βιβλίου πλήρωσε κάποιος σε μια δημοπρασία της Νέας Υόρκης 2,2 εκατομμύρια δολάρια .

Ένα μακροσκελές άρθρο στο γερμανικό περιοδικό GEO, Oktober 2003, περιέγραψε την έρευνα 800 αρχαίων ελληνικών αντιγράφων και ειδικότερα ένα βιβλίο του Αρχιμήδη και το ταξίδι του, όπου τώρα ερευνάται στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Stanford University.

Φωτο: Αναπαραγωγή του "Stomachion" – Ζωγραφιών του Αρχιμήδη με 17 152 παραλλαγές – Πηγή: Der Spiegel 20.12.2003

Τα μυστικά του βιβλίου από εμπειρογνώμονες

Ακόμα δεν πρόφτασα να αποτελειώσω τη δεύτερη περιγραφή του βιβλίου που παρουσιάστηκε στο γερμανικό περιοδικό του Οκτωβρίου GEO, περιγράφει το έγκυρο περιοδικό του Αμβούργου DER SPIEGEL, 20.12.2003 με επικεφαλίδα μαθηματικά, το μυστικό Παζλ του Αρχιμήδη, τις ανακαλύψεις από την Αμερική.
Μέχρι τώρα τα αποσπασματικά περιεχόμενα στις πραγματείες "Stomachion" του Έλληνα μαθηματικού δεν έχουν προσεχθεί και παρθεί σοβαρά από τους διαδόχους του.
Το 13ο αιώνα υπερκαλυμμένα με κείμενα προσευχών από Καλόγερους , η κοπιά φαινότανε μόνο να είναι ένα είδος, που περιέχει μία σκέψη ενός παιγνιδιού, που με 14 διαφορετικά τετράγωνα όφειλε να τοποθετήσει ένα τετράγωνο.

Και όμως ο μαθηματικό-ιστορικός REVIER NETZ, που αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας, από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Stanford University , πιστεύει τώρα, ότι ο Αρχιμήδης τα χρόνια που έζησε, ήτανε πάρα πολύ πιο μπροστά: Δεν ασχολήθηκε ο Αρχιμήδης με ένα παιδικό αίνιγμα, παρά με το μαθηματικό ερώτημα, πόσες πολλές δυνατότητες συνολικά υπάρχουν, για να λυθεί η γεωμετρική άσκηση. Αν αληθεύει αυτή η θέση, τότε εργαζότανε ο οικουμενικός παντεχνος ήδη και μπροστά από 2 200 χρόνια τα κύρια χαρακτηριστικά του συνδυασμού, – εκείνον τον τομέα των μαθηματικών που κατ΄ αρχάς ήτανε δυνατόν και να πήρε πρακτική σημασία μετά την εφεύρεση του κομπιούτερ.

Για τη λύση του αινίγματος "Stomachion" – υπάρχουν 17 152 δυνατές παραλλαγές – και χρειάστηκαν να βρουν τέσσερις από αυτές σε έξι εβδομάδες οι επιστήμονες, που τους είχαν εμπιστευθεί με τον NETZ και με τους εμπειρογνώμονες με την άσκηση του συνδυασμού.

Πηγή:Περιοδικό: DER SPIEGEL, 20.12.2003- όρα και προηγούμενο άρθρο μας και επίσης
Περιοδικό: GEO, Oktober 2003


Αφήστε μια απάντηση