Μενού
Αρχική / Άρθρα / Μυστήριο !! / Ακούγοντας τα κύματα της… βαρύτητας !

Ακούγοντας τα κύματα της… βαρύτητας !

MiniGRAIL είναι το όνομα της πρώτης σφαιρικής κεραίας βαρυτικών κυμάτων στον κόσμο. Η συσκευή αυτή κατασκευάστηκε στο “Leiden Institute of Physics” (LION) του Πανεπιστημίου του Leiden. Θα αναρωτιέστε όμως σε τι χρησιμεύει.

Λοιπόν, όπως, λέει και η ονομασία της, σκοπεύει να “ακούσει” τα βαρυτικά κύματα, για πρώτη φορά στον κόσμο. Κι επειδή τα βαρυτικά κύματα είναι τόσο “μικρά”, υπάρχει η ελπίδα να ακουστούν μόνο σε μια κοσμική “τρικυμία” όπου δύο μεγάλες “μαύρες τρύπες” συγκρούονται ή μέσα από αστάθειες στο εσωτερικό άστρων νετρονίου.Ο ανιχνευτής MiniGRAIL είναι κατασκευασμένος από χαλκό και λίγο αλουμίνιο, έχει διάμετρο 65 εκατοστά και ζυγίζει 1150 κιλά. Εάν ένα βαρυτικό κύμα περάσει από την κεραία του, θα μεταβιβάσει ένα μικρό ποσοστό της ενέργειάς του στην σφαίρα και θα την κάνει να δονηθεί. Τουλάχιστον αυτό ελπίζουν οι επιστήμονες που την κατασκεύασαν.


Για να αποφύγουν τα λάθη, το MiniGRAIL βρίσκεται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Αυτήν την στιγμή η θερμοκρασία της σφαίρας είναι -269 Κελσίου !!! Είναι τόσο παγωμένη όσο η πιο παγωμένη γωνιά του σύμπαντος. Σε λίγες εβδομάδες η θερμοκρασία θα πέσει κι άλλο για να φτάσει κοντά στο Απόλυτο Μηδέν, και τότε θα ξεκινήσει η επιστημονική κούρσα για το ποιος θα μετρήσει πρώτος τα βαρυτικά κύματα.


Η κούρσα αυτή γίνεται μεταξύ Αμερικανικών ομάδων, μιας Ιταλικής ομάδας και της ομάδας του Πανεπιστημίου του Leiden. Αλλά ακόμη, και τώρα η συνεργασία είναι σημαντικότερη από τον ανταγωνισμό. Κι αυτό διότι κανείς δεν μπορεί να είναι τελείως σίγουρος εάν έχει συλλάβει ένα βαρυτικό κύμα μέχρι να συγκρίνει τα αποτελέσματά του με τα αποτελέσματα των άλλων ομάδων. Μόνο όταν όλες οι ομάδες ταυτόχρονα έχουν συλλάβει βαρυτικό κύμα, θα είναι σίγουροι ότι όντως τα έχουν καταφέρει.


Για να δούμε… το Mini-GRAIL θα γίνει άραγε το “Holy-Grail” της επιστήμης σε λίγες ημέρες ;


Πηγή: http://www.physorg.com/news2136.html


Αφήστε μια απάντηση