Μενού
Αρχική / Άρθρα / Μυστήριο !! / Ιερογλυφικά : Μιλώντας με την γλώσσα των εξωγήινων

Ιερογλυφικά : Μιλώντας με την γλώσσα των εξωγήινων

Θα μπορέσουμε κάποτε να βρούμε την Αλφαβήτα των εξωγήινων έτσι ώστε να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους; Τον τελευταίο μήνα ανθρωπολόγοι σε ένα μεγάλο συνέδριο στην Ατλάντα, άκουσαν κάποια νέα που θα ενθουσιάσουν τους θαυμαστές του προγράμματος SETI.

Το Συνέδριο είχε ως θέμα: "Ανθρωπολογία, Αρχαιολογία και Διαστρική Επικοινωνία: Επιστήμη και Γνώση των Μακρινών Κόσμων".

Ο προβληματισμός που κυριάρχησε ήταν: Πριν 30 χρόνια στείλαμε ένα μήνυμα, προς τα άστρα, γραμμένο με την γλώσσα των μαθηματικών και της επιστήμης. Θα μπορούσε, όμως, ένας εξωγήινος πολιτισμός να κατανοήσει ένα τέτοιο μήνυμα;

Ο ανθρωπολόγος Ben Finney από το Πανεπιστήμιο της Hawai, αντικρούει αυτήν την λογική, μελετώντας και αποκωδικοποιώντας τα ιερογλυφικά των Αιγυπτίων και των Μάγια.

"Οι επιστήμονες του SETI υπέθεσαν ότι προηγμένοι εξωγήινοι πολιτισμοί θα κωδικοποιούσαν τα μηνύματά τους μέσα από τους "πρώτους αριθμούς", τον αριθμό "π", την σταθερά του Planck και άλλα τέτοια παγκόσμια μεγέθη έτσι ώστε θα μπορούσαν να τα αποκωδικοποιήσουν αμέσως" εξηγεί ο Finney . "Αμφέβαλλα για αυτήν την υπόθεση, αποκωδικοποιώντας αρχαίες Αιγυπτιακές και Μάγια επιγραφές."

Σε μια πιο ακριβή εξέταση της διαδικασίας αποκωδικοποίησης αυτών των κειμένων, ο Finney συμπέρανε ότι όταν οι αρχικές υποθέσεις είναι λανθασμένες, η αποκωδικοποίηση μπορεί να καθυστερήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

"Η αρχαιολογική έρευνα για ανθρώπους από άλλη εποχή και άλλον χώρο μας δίνει μια αναλογία για την αναζήτηση εξωγήινης ευφυΐας" είπε ο Paul Wason, ένας αρχαιολόγος από το Ίδρυμα "John Templeton".

Αυτοί οι προβληματισμοί των αρχαιολόγων και ανθρωπολόγων δεν ήταν άγνωστοι στους εμπνευστές του προγράμματος SETI, όπως στον διάσημο και για την εξίσωσή του, της πιθανότητας ύπαρξης εξωγήινων πολιτισμών, Frank Drake.

Ίσως οι επιστήμονες του SETI μπορούν να βοηθηθούν στην κατανόηση άλλων πολιτισμών από τους επιστήμονες των Κοινωνικών Επιστημών. Όπως οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να διακρίνουν μεταξύ λίθινων εργαλείων και λίθων που διαμορφώθηκαν από φυσικές διαδικασίες, έτσι μπορούν να βοηθηθούν και οι επιστήμονες του SETI να διακρίνουν μεταξύ φυσικών κοσμικών παρασίτων από σήματα ευφυών πολιτισμών, που ο στόχος τους είναι να στείλουν χαιρετισμούς.

Τα πεδία της ανθρωπολογίας και της αρχαιολογίας προσφέρουν επίσης αναλογίες στην κατανόηση του "Άλλου", όντων ριζικά διαφορετικών από τους εαυτούς μας. Στην διαδικασία αυτή, μπορούν να μας προμηθεύσουν με την διορατικότητα της επικοινωνίας ευρύτερων πολιτισμικών αντιλήψεων, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα, τα μηνύματά μας, να είναι κατανοητά. Προσομοιώσεις βασισμένες σε ανθρωπολογικά μοντέλα των πρώτων επαφών μεταξύ γήινων πολιτισμών, για παράδειγμα θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να αξιολογήσουμε την καταλληλότητα των σύγχρονων πρωτοκόλλων επικοινωνίας που χρησιμοποιούμε για να συλλάβουμε σήματα από εξωγήινους.

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα και ευφυέστατοι προβληματισμοί, που ίσως μπορέσουν να μας κάνουν να αναθεωρήσουμε τους τρόπους που χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε με εξωγήινους πολιτισμούς.

Ποιος ξέρει; Ίσως, μελετώντας τους τρόπους που σκέφτονταν και συμπεριφέρονταν οι μακρινοί μας πρόγονοι, να βρούμε, όντως το κλειδί για να γνωρίσουμε τα διαστρικά μας εξαδέλφια.

Πηγή: http://www.space.com/searchforlife/seti_translator_050127.html


Αφήστε μια απάντηση