Μενού
Αρχική / Άρθρα / Μυστήριο !! / Ζώο – Ανθρώπινα Υβρίδια : Ηθική ή Επιστήμη ;

Ζώο – Ανθρώπινα Υβρίδια : Ηθική ή Επιστήμη ;

Οι επιστήμονες έχουν αρχίσει πλέον σοβαρά να κάνουν ασαφή τα όρια μεταξύ των ανθρώπων και των ζώων δημιουργώντας “χίμαιρες”, υβριδικά πλάσματα, που είναι εν μέρει άνθρωποι και εν μέρει ζώα.


Κινέζοι επιστήμονες στην Σαγκάη, στο “Second Medical” Πανεπιστήμιο, πριν λίγα χρόνια, συγχώνευσαν με επιτυχία ανθρώπινα κύτταρα με ωάρια κουνελιών, τα οποία αναφέρθηκαν ως οι πρώτες “ζωανθρώπινες χίμαιρες”. Επιτράπηκε σε αυτά τα πλάσματα να αναπτυχθούν για μερικές ημέρες σε ένα εργαστήριο, πριν τα καταστρέψουν οι επιστήμονες για να πάρουν τα εμβρυοκύτταρά τους.


Στην Μινεσότα, στον προηγούμενο χρόνο, ερευνητές στην Κλινική Mayo δημιούργησαν γουρούνια στα οποία κυλούσε ανθρώπινο αίμα. Στο Πανεπιστήμιο του Stanford στην Καλιφόρνια, θα λάβει χώρα ένα πείραμα μέσα σε αυτό το έτος, που θα είναι να δημιουργηθούν ποντίκια με ανθρώπινο εγκέφαλο.


Οι επιστήμονες θεωρούν ότι όσο πιο πολύ ανθρωπόμορφο είναι ένα ζώο, τόσο πιο πετυχημένο πειραματόζωο μπορεί να γίνει για να δοκιμαστούν πάνω του φάρμακα ή να πάρουν ανταλλακτικά ζωτικά ανθρώπινα όργανα όπως συκώτι και να το μεταμοσχεύσουν σε ανθρώπους. Παρατηρώντας, το πως τα ανθρώπινα κύτταρα μεγαλώνουν και αλληλεπιδρούν σε ένα ζωντανό πλάσμα μπορούμε να οδηγηθούμε σε ανακαλύψεις νέων θεραπευτικών μεθόδων.


Η Εθνική Ακαδημία των Επιστημών των ΗΠΑ που συμβουλεύει την κυβέρνηση, μελετά ήδη αυτό το πολύ λεπτό ζήτημα. Μέσα στον Μάρτιο προγραμματίζει να παρουσιάσει ένα σύστημα ηθικών κανόνων που πρέπει να ακολουθούν από εδώ και πέραοι ερευνητές.


Ο γνωστός συγγραφέας και οικονομολόγος Jeremy Rifkin, που είναι ακτιβιστής ως προς την βιοτεχνολογία είναι αντίθετος στην διασταύρωση των ειδών, επειδή πιστεύει ότι τα ζώα έχουν το δικαίωμα να υπάρχουν όπως είναι χωρίς να οδηγούνται σε τέτοια αμφιλεγόμενες διασταυρώσεις. Λέει: “Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να προωθήσουμε την ιατρική και την ανθρώπινη υγεία πέρα από το να δημιουργούμε ένα “νέο θαυμάσιο κόσμο” από χιμαιρικά όντα.”


Ο David Magnus, διευθυντής του Κέντρο Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο του Stanford πιστεύει ότι το πιο ανησυχητικό είναι εάν αυτά τα πλάσματα χρησιμοποιηθούν ή όχι σε διαδικασίες και σε πειράματα που είναι προβληματικά ή και επικίνδυνα.


Για παράδειγμα ο Magnus φέρνει το επικείμενο σχέδιο να γεννήσουν, τα ποντίκια, ανθρώπινο σπέρμα και ωάρια και με την γονιμοποίησή τους να γεννηθεί ένα ανθρώπινο παιδί που κατά κάποιο τρόπο έχει ως γονείς δύο ποντίκια !!!


“Οι περισσότεροι άνθρωποι θα το έβλεπαν αυτό ως πολύ προβληματικό” λέει ο Magnus.


Ο Iry Weissman, διευθυντής του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Καρκίνου και Βιολογίας Εμβρυοκυττάρων του Stanford είναι αντίθετος στο να απαγορευτούν αυτά τα πειράματα.


“Ο οποιοσδήποτε που βάζει την δική του προσωπική ηθική πάνω από την έρευνα της βιοϊατρικής επιστήμης μπορεί να σταματήσει την έρευνα που θα μπορούσε να σώσει ανθρώπινες ζωές” λέει ο Weissman.


Ο Weissman ήδη δημιούργησε ποντίκια με εγκέφαλο, κατά 1% ανθρώπινο και μέσα στο έτος υπολογίζει να ολοκληρώσει ένα πείραμα όπου θα δημιουργήσει ποντίκια με 100% ανθρώπινο εγκέφαλο. Πριν γεννηθούν τα ποντίκια θα σκοτωθούν για να μελετηθούν οι εγκέφαλοί τους.


Ο Weissman λέει ότι δεν είναι ένας τρελοεπιστήμονας που προσπαθεί να κάνει έναν άνθρωπο να έχει σώμα ζώου. Ελπίζει ότι με το πείραμά του θα μπορέσει να μελετηθεί καλύτερα ο ανθρώπινος εγκέφαλος, που μπορεί να μας κάνει να αντιμετωπίσουμε σοβαρές ασθένειες όπως Αlzheimer ή Parkinson.


Ηθική ή Επιστήμη; Που σταματάει συνεπώς η μία και που αρχίζει η άλλη; Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις, εσπευσμένα και επιτακτικά. Επειδή το μέλλον θα είναι παιδί αυτής της απάντησης.


Πηγή: http://news.nationalgeographic.com/news/2005/01/0125_050125_chimeras.html


Μετάφραση – Απόδοση – Σχολιασμός: ESOTERICA.gr


Αφήστε μια απάντηση