Μενού
Αρχική / Άρθρα / Asxetos click Today / Κύργια Δράμας

Κύργια Δράμας

ΚΥΡΓΙΑ ΔΡΑΜΑΣ –ΤΟ ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΡΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ ΤΟΥ ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΥΣ

 

Τα ΚΥΡΓΙΑ Δράμας, Αρχαία Κρίφλα, κατοικείται από πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής, του 1922, της Μ. Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης. Το 1941-1944 έπεσε κάτω από την βουλγαρική κατοχή, όπου το 1941 πυρπολήθηκαν τα Κύργια από τους Βουλγάρους και ένας μεγάλος αριθμός ανδρών δολοφονήθηκε. Από κοινότητα Κυργίων, με την εθελούσια συνένωση Κυργίων, και κοινοτήτων Πηγαδίων και Αγοράς, εξελίχθηκε σε Δήμο Μεγάλου Αλεξάνδρου, με έδρα τα Κύργια. Σχεδόν το μισό χωριό βρίσκεται στην εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση.

 Μπροστά από δώδεκα χρόνια έγινε η Καποδίστρια συνένωση μεταξύ του Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Δήμου Δοξάτου. Η διευρυμένη έδρα του Δήμου καθιερώθηκε στα Κύργια (Βαθύσπηλον) με το όνομα Δήμος Δοξάτου. Από το 2011 αποχώρησε η Καποδίστρια έδρα από τα Κύργια, στην έδρα Καλλικράτη, στο Καλαμπάκι Δράμας, με το όνομα Δήμος Δοξάτου.

Προλεγόμενα

Παρατήρηση : – Εδώ και χρόνια παρατηρούμε τα ΚΥΡΓΙΑ, το παραμελημένο και υποβαθμισμένο χωριό μας, όπου σχεδόν τα δώδεκα τελευταία χρόνια ήτανε στα ΚΥΡΓΙΑ η έδρα του διευρυμένου Δήμου Δοξάτου, της συνένωσης Καποδίστρια, και όμως μια τέτοια αδράνεια, της ΤΑ , πολιτιστική υποβάθμιση, άνιση μεταχείριση και ληθαργικότητα, υποπτευόμαστε δεν υπήρχε ποτέ.

Εκτός των πολλαπλών άλλων τεθέντων θεμάτων επί τάπητος, και άλυτων μέχρι στιγμής, τώρα όμως απαιτείται βελτίωση στο απέραντο Πευκοδάσος Κυργίων για τους κατοίκους, για τους μαθητές των εκδρομικών σχολείων και για την περιήγηση, ανάπαυση και ευημερία του ταλαιπωρημένου πληθυσμού της περιοχής μας και όχι μόνο.

– Ασφαλώς μπορούμε να αντλήσουμε παραγωγικά ερεθίσματα από πρωτοβουλίες άλλων χωρών με παρόμοιους πλησιέστερους σε κατοικημένες περιοχές, τόπους περιήγησης και ανάπαυσης. Στην άκρη του Πευκοδάσους των Κυργίων, σε άγονη αμφιθεατρική περιοχή, απαιτείται ένα αμφιθέατρο, με φόντο το Παγγαίο και το Δοξάτο, που μπορεί κάλλιστα να αρχίσει η αποπεράτωση και με σύμπραξη, συνεισφορά και ενεργή δράση των ενεργών πολιτών.

– Χρειάζονται για τους κατοίκους προσβάσεις προς το Πευκοδάσος, και παραπλεύρως του Πευκοδάσους, ιδιαίτερα εκκρεμεί πολλά χρόνια χρόνια, πρόσβαση από την περιοχή Χαριτωνίδη, του παραμελημένου Συνοικισμού Υψηλό προς Πευκοδάσος, περαιτέρω απαιτούνται δρόμοι συντόμευσης προς Πηγάδια και Βαθυχώρι.

–Επίσης απαιτείται η κατεπείγουσα ασφαλτόστρωση του δρόμου της συντόμευσης και αποσυμφόρησης μεταξύ Δοξάτου – Κυργίων, που καθυστερείται “προκλητικά” για δεκαετίες.
–Ετούτη η κατεπείγουσα οδική αρτηρία της συντόμευσης και αποσυμφόρησης, μπορεί να ξεκινήσει από το Δοξάτο στα Κύργια και να συνεχιστεί για Πηγάδια, Αγορά, Λατομεία Αγοράς και εκείθεν πρόσβαση προς την περιοχή του Δήμου Παρανεστίου.

-Ενώ τρεις περίπου τετραετίες, και παρότι που η έδρα του Καποδίστρια του διευρυμένου Δήμου Δοξάτου ήτανε ως το τέλος του 2010 στα Κύργια (Βαθύσπηλον). Και όμως μια ανεπίτρεπτη και προκλητική, αδιαφορία με μακρόχρονη βραδυπορία της Τ.Α, χωρίς εμφανή, και χειροπιαστά αποτελέσματα για εκκίνηση έργων και δραστηριοτήτων τωρινών και μελλοντικών για χάρη και του δικού μας διαμερίσματος.

Τρεις τετραετίες περίπου χρειάστηκε, η συνειδητά αργοπορημένη επέκταση του Δημαρχιακού χτιρίου στα Κύργια, και υπήρξε ιστορικά, βαριά καταραμένος και βεβαρημένος χρόνος και λόγω της «ύποπτης» αρνητικής τοποθέτησης των αρχόντων της Τ.Α για τον τόπο μας.

Και η απερίγραπτη κωλυσιεργία, αδιαφορία και βραδυφλεγής ΤΑ του Δήμου Δοξάτου στη διευρυμένη έδρα στα Κύργια (Βαθύσπηλον), του Καποδίστρια, κωλυσιεργούσαν χρόνια το έργο της επέκτασης του Δημαρχείου με υπερβολικά αυξημένα έξοδα, ( και της μεγάλης ασυνέπειας σε βάρος της καταχρεωμένης Πατρίδας μας), και με αυτό περαιτέρω παραμέλησαν να θέσουν τις βάσεις και τις προϋποθέσεις για επί πλέον μελλοντική ανάπτυξη του τόπου σε όλους τους τομείς.

Και όταν πλέον έφτασε η ώρα να μετακομίσουν οι υπηρεσίες στις αποτελειωμένες εγκαταστάσεις της έδρας του Δήμου Δοξάτου, στα Κύργια, του Καποδίστρια, αντί αυτού έδρασαν φαίνεται και πάλι υπόγειες αντιπαραγωγικές δυνάμεις και μετέφεραν την έδρα του Καλλικράτη, 15 χιλιόμετρα μακριά από τα Κύργια, στο Καλαμπάκι Δράμας.

-Και όλα τα περασμένα χρόνια, σύμφωνα με τις αφηγήσεις των κατοίκων η ΤΑ του Δήμου Δοξάτου, δεν έδρασε ισότιμα, ισόνομα και ισοσκελισμένα μεταξύ των τοπικών διαμερισμάτων, δηλαδή δεν έπραξε ουδέν σημαντικό έργο ως προϋπόθεση για τη βάση για περαιτέρω αξιόλογη πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανύψωση του εντόπιου πληθυσμού στα Κύργια, πρώην Δήμος Μεγάλου Αλεξάνδρου (Αρχαία Κρίφλα), ένα από τα μεγαλύτερα κεφαλοχώρια ( Ξεροχώρι ) του Νομού Δράμας.

-Τέτοιες όμως, μη ισοσκελισμένες, μη ισόνομες και μη ισότιμες, εγωκεντρικές αποφάσεις «βασιλίσκων» του παρελθόντος, δυστυχώς γεννούν και προωθούν τον αρνητικό τοπικισμό που οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις έπρεπε να αντιμάχονται και έπρεπε καθοδηγητικά να προωθούν και να ισοσκελίζουν τις προσδοκίες, την αλληλοκατανόηση, ισοτιμία, ισονομία, αλληλοσεβασμό και την υλοποίηση της αναγκαίας πειστικότητας της επιχειρηματολογίας.

Στην αναφερόμενη περίπτωση έχουμε κάνει αιτήσεις και αιτήσεις και εναλλακτικές προτάσεις στην ΤΑ, που όλες ρίχθηκαν στον κάλαθο των αχρήστων !, Μια κατάφορη προσβολή σε βάρος των τοπικών κοινωνιών, των καλοκάγαθων ανθρώπων, των ενεργών πολιτών και της συνταγματικής εντολής της ισοτιμίας και ισονομίας, που αρκετοί πολίτες αγωνίζονται και προτάσσουν παραγωγικές βελτιώσεις για τον τόπο τους!!

Εισαγωγή

Παρόλα της ενεργητικής μας παρότρυνσης : Καμία μέχρι τώρα «εγωκεντρική» νομαρχιακή και τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θέλησε σε κοινή σύμπραξη να αρχίσει στις πολλαπλές προτάσεις μας και στα ερεθίσματά μας, ένα διάλογο και αντίλογο για τα σημαντικά προβλήματα και τις «επιτόπιες» εναλλακτικές λύσεις και του δικού μας δημοτικού διαμερίσματος. Όσο καιρό δεν είμαστε, εμείς, οι ίδιοι, οι ενεργοί και προβληματισμένοι πολίτες, σε θέση, σε μια διαρκή και μόνιμη Συνεργατική αλληλεγγύη και σε έναν πρωτοπόρο ιστορικό-πολιτιστικό προσανατολισμό,… και περιβαλλοντικά, σύμφωνα με τα κοινωνικά κριτήρια, μην περιμένουμε από τους άλλους τους «εγωκεντρικούς», κομματικοποιημένους και λοιπούς, από όπου και να προέρχονται, εύνοια και υποστήριξη.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΝΕΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΩΝ ΣΤΑ ΚΥΡΓΙΑ

Μετά την αποχώρηση της τελευταίας δωδεκαετούς Καποδίστριας έδρας του Δήμου Δοξάτου, ως το τέλος του 2010 ήτανε η έδρα στα Κύργια, και τώρα αναχώρησε για το Καλαμπάκι Δράμας, παραμένει και θα παραμείνει όμως, τον τελευταίο καιρό, αποτελειωμένο, δημαρχιακό χτίριο νεκρό και ερειπωμένο; Όπου και η περαιτέρω ληθαργικότητα τρομάζει τους κατοίκους.

Όμως για το απέραντο αναπνευστικό Πνεύμονα του Πευκοδάσους Κυργίων έχουν γραφεί πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια, όπου ακόμα και οι νομαρχιακές και τοπικές Αυτοδιοικήσεις δεν μπόρεσαν στο υποβληθέν υπόμνημα να συλλάβουν τη σημασία και το νόημα της βελτίωσης και ανάπτυξης του Πευκοδάσους και της γύρω περιοχής για τον ελεύθερο χρόνο και την ανάπαυση στο δάσος, για χάρη της υγείας του ταλαιπωρημένου λαού μας και της προώθησης, του κοινωνικού, πολιτιστικού και οικονομικού τομέα, του ήπιου τουρισμού.

Ήδη, ήρθε όμως η ώρα να συνεργαστούμε μεταξύ μας αλληλέγγυα σε μια κοινή προσπάθεια βελτίωσης του τόπου μας και της υγείας και ευημερίας του πληθυσμού και να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε περαιτέρω με συμμετοχή όλων μας, το Πευκοδάσος και τη γύρω περιοχή σε έναν συνδυασμό σύμπραξης δυνάμεων με αρμονικά στοιχεία, για την υλοποίηση της οικολογικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής προσαρμογής. Και αυτό θα πει, ο οικολογικός προσανατολισμός, που περιέχει την αειφορία:

– Τη βιολογική ποικιλία και τον προσεκτικό τρόπο και συμπεριφορά με την ιδιαιτερότητα και ομορφιά της φύσης και του τοπίου.
– εξασφάλιση της καλής περιβαλλοντικής ποιότητας, όπου ακόμα και με την ποσοτική αύξηση να υποχωρήσει η επιβάρυνση του εδάφους, του ύδατος, και του κλιματικού αέρα και ακόμα και στην επεκτατική περιοχή γύρω από το Πευκοδάσος.

– Απαιτούνται σκληρά μέτρα για την προφύλαξη της καταστροφής της πανίδας και της χλωρίδας του Πευκοδάσους και της γύρω περιοχής, εκτός των άλλων, από το κυνήγι και το κόψιμο δένδρων. Πολλοί συμπολίτες, εκτός από το κάπνισμα σαν φουγάρα σε κλειστούς χώρους, η μόνη μετέπειτα απασχόλησή τους στον ελεύθερο χρόνο, είναι το κυνηγητικό όπλο και η «δολοφονία» ό, τι πανέμορφο κινείται και πετά, ενδιάμεσα σε κατοικημένες περιοχές και στο Πευκοδάσος.

– Αύξηση και της αποτελεσματικότητας για τη φύση, στους περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς πόρους, για να προωθήσουμε τον ήπιο τουρισμό που δεν καταστρέφει το περιβάλλον και τη φύση και για να μπορέσουμε μακροπρόθεσμα να τον αναπτύξουμε επικερδή και να μπορεί να παραμείνει οικονομικά υγιής.

– Κριτές αναφέρουν, ότι θα μπορούσε να αποβεί σε αποτυχία, ακόμα και αυτός ο ορισμός ήπιος τουρισμός, γιατί εμείς έχουμε μειωμένη ευαισθησία στο περιβάλλον και τη φύση.

– Στην προκειμένη περίπτωση απαιτούνται κριτήρια απόκρουσης, μηχανισμοί κατευθυντήριων γραμμών, στρατηγικές διαδικασιών και επιβραβεύσεις ποιότητας.

– Χωρίς άλλο εντός του Πευκοδάσους, είναι απαραίτητη η ειδική πλακόστρωση, μόνο όμως, του χορευτικού κυκλικού σημείου, έτσι που το καλοκαίρι να μπορεί να κρατήσει νερό 20-30 εκατοστά να πιτσιλούν τα παιδιά και παραπλεύρως απαραίτητο είναι ένα μικρό αμφιθέατρο, που μπορεί να περιγραφεί και αξιολογηθεί επί τόπου, βλέπε μοντέλο πάρκων άλλων χωρών, προς μίμηση.

Πιο πάνω απαραίτητη είναι η επέμβαση επιχωμάτωσης και φύτευση πλατύφυλλων δένδρων. Σχετικά έχει υποβληθεί και προσχέδιο στο Δασαρχείο, ακόμα και με τριγύρω προσβάσεις των πολιτών στο Πευκοδάσος. Όλοι μας γνωρίζουμε τις αρνητικές επιπτώσεις από τις μονοκαλλιέργειες μόνο πεύκων, που φύτευσαν προ δεκαετιών τα σχολεία των Κυργίων, και όλοι μας ξέρουμε, ότι ορισμένους μήνες του χρόνου η περιήγηση και διαμονή περιπατητών στο Πευκοδάσος είναι αδύνατη, λόγω της υπερβολικής σκόνης των πεύκων.

– Παραπλεύρως και έξω από το Πευκοδάσος απαραίτητο είναι μελλοντικά ένα Συνεταιριστικό Αγροτουριστικό κατάστημα με προσφορά προϊόντων της περιοχής, όπου μπορεί να συνορεύει με ένα Λαογραφικό Μουσείο, ή αίθουσα συνεδριάσεων, ή αίθουσα εκδηλώσεων κατά τα Σαββατοκύριακα καθώς και έκθεση φωτογραφιών. Βέβαια υψίστης σημασίας θα ήτανε ένας Συνεταιριστικός Ξενώνας πολλαπλών δυνατοτήτων, παραπλεύρως και έξω του Πευκοδάσους, που μπορεί να φιλοσοφηθεί με το νέο πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ».

– Ετούτες οι μακροχρόνιες όμως προτάσεις πρέπει να στεφθούν με αποδοχή και με διάλογο και αντίλογο και με επιτόπιες αξιολογήσεις και δράσεις μας. Είναι θέμα μελέτης, τιμής και αξιοπρέπειας του Δημοτικού μας Διαμερίσματος και μόνο και σύμφωνα με το άρθρο 12,5 περί συνενώσεων το δικό μας δημοτικό διαμέρισμα, είναι αρμόδιο, για τοπωνυμίες, το ίδιο επίσης και οι πηγές Πουνάρπασι Κυργίων, περί τοπωνυμιών.

Βλέπε μακροσκελές άρθρο και προτάσεις στους αρμοδίους φορείς: στην ιστοσελίδα μου: www.kn-megalexandros.gr , konstantin.nalbantis@t-online.de , Κολωνία

Επίλογος

Έχουμε κάνει προτάσεις και προτάσεις και εναλλακτικές προτάσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ η ΤΑ, μας απαντά, ότι με τις προτάσεις μας γινήκαμε βαρετοί, κανείς μα κανείς από τις Τ.Α. δεν βρέθηκε να τις ακολουθήσει, φαίνεται δεν μπορούν να τις φιλοσοφήσουν και να τις κατανοήσουν, να τις αξιολογήσουν και να τις συλλάβουν, γιατί μας λένε οι τοπικές επιτροπές αδρανούν, δεν έχουν προτάσεις, δεν μπορούν να γεννηθούν προτάσεις, δεν μπορούν να διατυπωθούν προτάσεις και κανείς μα κανείς δεν είναι σε θέση να τους βοηθήσει αφιλοκερδώς για τον τόπο μας – ώστε κάποτε να τεθούν οι βάσεις και οι προϋποθέσεις για να ξεπηδήσει ο τόπος μας από την μακρόχρονη ληθαργία που μας βαρύνει, χωρίς διακοπή και μας δημιουργεί τον τραγικό τοπικισμό, το μίσος, την οργή και την απογοήτευση.

Συμπολίτευση, αντιπολίτευση, σύμβουλοι συμπολίτευσης και σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και υπεύθυνοι, όλοι στο δικό μας Δημοτικό Διαμέρισμα, στα Κύργια, φροντίζουν ο καθένας για περιορισμένο μόνο χρόνο και για τη δική του αυτοπροβολή και το προσωπικό του συμφέρον, με το σύστημα της σιωπής, προ του γκρεμού, και την αναμονή του διαίρει και βασίλευε για θέσεις αμοιβής, και έχουν πάθει τα τελευταία χρόνια μια σχετική ληθαργικότητα .

Είθε να μπορέσουμε να δεσμεύσουμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ τους νέους της ΤΑ της νέας έδρας Καλλικράτη, στο Καλαμπάκι, 15 χιλιόμετρα μακριά από την τελευταία δωδεκαετή έδρα των Κυργίων-Βαθύσπηλο του Δήμου Δοξάτου, για να υλοποιήσουμε τους πραγματικούς στόχους και να συνειδητοποιήσουμε, ότι θα εργαστούμε αλληλέγγυα για την πραγματοποίηση των ισοσκελισμένων στόχων και μάλιστα με το νέο πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» με συγκεκριμένες αξιώσεις, με εποικοδομητικές προτάσεις και λύσεων προβλημάτων.

Και είθε να ανασύρουμε όλους τους προεκλογικούς λόγους, υποσχέσεις και αλληλοεξυπηρετήσεις για να τους καλέσουμε το 2011 και να τους ωθήσουμε σε νέους οραματισμούς και να τους βοηθήσουμε για τον κοινό στόχο αλληλεπίδρασης για τον τόπο μας, (που μέχρι σήμερα προκλητικά παραμέλησαν), για ανταπόκριση των προεκλογικών υποσχέσεών τους, που μέχρι σήμερα μάλιστα αθέτησαν πολλές ΤΑ. , και είθε να μπορέσουμε πρωταρχικά να προωθήσουμε τους ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ για συνεχή δραστηριοποίηση και οραματισμό και όχι μόνο για «κομματικοποιημένες» και «καιροσκοπικές» θέσεις και θεσούλες με αμοιβή με το διαίρει και βασίλευε.

Η αληθινή επιτυχία βασίζεται σε μια ατομική νότα και ένα δυναμικό όραμα ανάπτυξης και συμπεριλαμβάνει στις διαπραγματεύσεις, όχι μόνο την προσωπική μας ευημερία, παρά επίσης και τις ανάγκες του περιβάλλοντος, άλλους ανθρώπους και την πανίδα και χλωρίδα.

Αναγκαίες, όσο ποτέ άλλοτε είναι εδώ και τώρα Πρωτοβουλίες ενεργών πολιτών για νέους οραματισμούς, κοινούς, αλληλέγγυους και δραστήριους στόχους, ώστε να θέσουμε τις βάσεις για προϋποθέσεις βελτίωσης σε όλους τους τομείς, και όπου αναμένουμε εδώ και τώρα και τα πολλαπλά περαιτέρω ερεθίσματα και τις εναλλακτικές προτάσεις.


Αφήστε μια απάντηση